Legea prin care se va dubla numarul de parlamentari femei a trecut de votul Senatului, urmand sa fie trimisa la Camera Deputatilor, care este for decizional.
Actul normativ prevede ca listele de candidati pentru Senat, cu exceptia celor ce contin unul sau doi candidati, si listele de candidati pentru Camera Deputatilor, cu exceptia celor care contin mai putin de trei candidati, trebuie intocmite astfel incat sa respecte cota minima de reprezentare de 33% atat pentru femei, cat si pentru barbati, din totalul candidaturilor propuse.
Senatul a adoptat, luni, Legea pentru modificarea si completarea Legii nr.208/2015 privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor, precum si pentru organizarea si functionarea Autoritatii Electorale Permanente. Actul normativ, care a fost votat de Camera superioara a Parlamentului cu 83 de voturi pentru, 11 impotriva si 3 abtineri, va fi trimis pentru vot la Camera Deputatilor, for decizional, scrie
news.ro.
Legea, asa cum a fost adoptata de Senat, prevede ca listele de candidati pentru Senat, cu exceptia celor ce contin unul sau doi candidati si listele de candidati pentru Camera Deputatilor, cu exceptia celor care contin mai putin de trei candidati, trebuie intocmite astfel incat sa respecte cota minima de reprezentare de 33% atat pentru femei, cat si pentru barbati, din totalul candidaturilor propuse. Calculul procentului de 33%. se face prin rotunjirea in plus a fractiunilor ce depasesc o jumatate, respectiv prin rotunjirea in minus a fractiunilor ce nu depasesc o jumatate, se mai stipuleaza in actul normativ.
Inscrierea candidatilor in listele pentru Senat, respectiv pentru Camera Deputatilor, se realizeaza prin alternarea unei persoane de un gen cu alte doua persoane de gen opus, pana la epuizarea locurilor de pe lista. Biroul electoral de circumscriptie examineaza respectarea prevederilor si respinge inregistrarea tuturor candidaturilor cuprinse in listele de candidati care nu respecta cota minima de reprezentare, precizeaza legea.
Citeste si:
Modificari la alegerile parlamentare: Fara condamnati penal in Parlament
Alina Gorghiu, unul dintre initiatorii legii, a explicat, in Senat, motivele pentru care sustine un astfel de proiect.
„Din totalul de 466 de parlamentari in acest moment, doar 17% sunt femei, in scadere cu 2 procente fata de legislatura trecuta. Un regres care ar trebui sa dea tuturor de gandit. Ar trebui sa ne dea de gandit in privinta egalitatii de gen, a egalitatii intre femei si barbati la nivelul puterii legislative. Si aici si la nivelul Executivului, vorbim despre o subreprezentare izbitoare a femeilor. Desi avem legislatie care vizeaza echilibrul de gen, la nivelul leadershipului politic situatia actuala este departe de scopul urmarit si da, rolul major revine partidelor politice parlamentare dar adoptarea acestor cote dar adoptarea acestor cote de gen pana acum s-a facut, din pacate, exclusiv la nivel declarativ, nu s-au vazut actiuni concrete care sa rezolve aceasta problema”, a afirmat Alina Gorghiu in discursul in plen prin care si-a sustinut propunerea legislativa.
Ea a sustinut ca solutia pe care a propus-o privind adoptarea cotelor de gen pentru listele electorale „nu reprezinta un act de discriminare, e un act de normalitate”.
Gorghiu a dat exemplele a zeci de state din intreaga lume s-au confruntat cu aceeasi problema si au gasit aceeasi rezolvare: adoptarea cotelor de gen pentru listele electorale, invocand, astfel, tari precum Franta, Belgia, Spania, Grecia, Irlanda, Mexic, Polonia, Portugalia. Si in Republica Moldova - un stat in care 39,6% din membrii Parlamentului sunt femei si asta datorita cotelor de gen, a aratat initiatoarea.
Si, in conditiile in care ea vorbea despre acest subiect iar colegii sai din Parlament, discutau, in paralel, Gorghiu le-a atras acestora atentia: „Si sper ca barbatii, in timp ce vorbeau femeile despre cota de gen, aveau decenta sa asculte, nu sa vocifereze, cum faceti dumneavoastra astazi in plen! E un proces amplu, un proces care tine de mentalitate, ma uit la dumneavoastra si inteleg ca va fi o misiune foarte dificila, dar va multumesc pentru faptul ca m-ati ascultat”, le-a transmis Gorghiu senatorilor.
Ea a precizat ca teme precum educatia, demografia, natalitatea, problemele de sanatate sau cele care tin de copii ori de grupuri vulnerabile „pot fi tratate mult mai sanatos, mai bine, mai articulat, mai aproape de cauza de parlamentari femeie”.