Curtea Constitutionala a decis, marti, in legatura cu impunerea pragului privind abuzul in serviciu, aratand ca este de competenta Parlamentului.
Astfel, Curtea precizeaza, intr-un comunicat de presa, ca reglementarea valorii pagubei si gravitatea vatamarii rezultate din comiterea faptei de abuz in serviciu este necesara pentru delimitarea raspunderii penale de celelalte forme de raspundere juridica, informeaza Cotidianul.ro.
De asemenea, conform aceleiasi surse, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, reitera la inceputul lunii aprilie ca nu va propune un prag pentru abuzul in serviciu si va lasa la latitudinea Parlamentului decizia.
CCR a judecat, marti, exceptia de neconstitutionalitate depusa de fosta sotie a lui Liviu Dragnea, Bombonica Prodana in privinta definitiei abuzului in serviciu.
"Referitor la criticile formulate cu privire la lipsa unui prag valoric sau a intensitatii vatamarii rezultate din comiterea faptei, Curtea a reiterat considerentele Deciziei nr.405 din 15 iunie 2016, prin care a subliniat ca revine legiuitorului sarcina de a reglementa valoarea pagubei si gravitatea vatamarii rezultate din comiterea faptei de "abuz in serviciu", cu aplicarea principiului "ultima ratio", astfel cum acesta a fost dezvoltat in doctrina si jurisprudenta (inclusiv cea a Curtii Constitutionale), aceste circumstantieri fiind necesare delimitarii raspunderii penale de celelalte forme de raspundere juridica. Totodata, Curtea a retinut ca, data fiind natura omisiunii legislative relevate, instanta constitutionala nu are competenta de a complini acest viciu normativ, intrucat si-ar depasi atributiile legale, actionand in sfera de competenta a legiuitorului primar sau delegat, aceasta fiind singura autoritate care are obligatia de a reglementa pragul valoric sau intensitatea vatamarii rezultate din comiterea faptei in cuprinsul normelor penale referitoare la infractiunea de abuz in serviciu", se arata in comunicatul de presa transmis de Curtea Constitutionala.
Trimisa in judecata, fosta sotie a presedintelui PSD a sesizat CCR pe motiv ca sintagma "indeplineste in mod defectuos" nu este clara in conditiile in care nu exista stabilit un prag pentru ca o infractiune sa fie definita ca abuz in serviciu.
Comunicatul CCR integral
"In ziua de 6 iunie 2017, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul dispozitiilor art.146 lit.d) din Constitutie, ale art.11 alin.(1) pct.A lit.d) și ale art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.248 din Codul penal din 1969, ale art. 297 alin. (1) din Codul penal si ale art. 132 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie.
Dispozitiile criticate au urmatorul continut:
- Art.248 din Codul penal din 1969: „Fapta functionarului public, care, in exercitiul atributiilor sale de serviciu, cu stiinta, nu indeplineste un act ori il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o tulburare insemnata bunului mers al unui organ sau al unei institutii de stat ori al unei alte unitati din cele la care se refera art. 145 sau o paguba patrimoniului acesteia se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani. ";
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri