Codul rutier ar urma sa fie modificat pentru a permite angajatilor din institutii si companii sa urmeze minimum un curs de condus defensiv gratuit. Initiativa a trecut deja de Senat.
Romania se afla pe ultimul loc din UE la capitolul siguranta rutiera, avand in vedere ca doar in 2018 s-au inregistrat 1867 de decese, 8181 de raniti grav si 24124 de raniti usor. In plus, toate aceste evenimente nefericite au un impact social simtitor asupra familiilor celor implicati. Bineinteles, acestea se resimt si in economia locala sau nationala.
Conform studiului RSCO, costul accidentelor rutiere din tara noastra ajunge anual si poate depasi 3,32 de miliarde de euro.
Initiatorii proiectului de lege arata ca o analiza a Comisiei Europene releva faptul ca instruirea conducatorilor auto "in domeniul conducerii defensive, asociata cu sisteme de evaluare si motivare a conducatorilor auto in cadrul companiilor, precum si formarea specifica a categoriilor speciale de conducatori auto a condus la o reducere a numarului de accidente cu 20% per km".
Avand in vedere aceste situatii de mai sus si conditia nationala a drumurilor, precum si pastrarea amenzilor rutiere la nivelul din 2017, parlamentarii propun modificarea Codului rutier pentru a se putea acorda un curs de conducere defensiv gratuit pentru toti cei care au masini de serviciu in administrare.
"Masura va fi implementata prin derogare de la Codul Fiscal, sub forma de stimulente fiscale acordate mediului de afaceri, cu respectarea legislatiei in materia ajutorului de stat, tuturor contribuabililor care fac dovada instruirii personalului propriu in domeniul conducerii auto defensive la furnizori de formare autorizati de autoritatile competente, cu respectarea reglementarilor fiscale aplicabile pe teritoriul Romaniei", spun alesii,
Acestia arata ca implementarea acestei masuri va conduce la economii de costuri sociale, la salvarea de vieti omenesti, va stimula competitivitatea companiilor detinatoare de flote si va sprijini respectarea Codului muncii. In plus, cursul de condus defensiv gratuit pentru toti soferii angajati va avea si un impact asupra mediului inconjurator prin faptul ca va contribui la reducerea emisiilor.
Pe langa toate acestea, si firmele de asigurari vor fi beneficiari indirecti pentru ca vor scadea costurile cu decontarea politelor RCA.
Pentru ca aceasta facilitate sa poata fi oferita se modifica OUG 195/2002 privind Codul rutier.
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
In actul mentionat se introduce un nou punct, pct. 40, la art. 6 prin care se defineste conducerea auto defensiva si patru noi alineate, alin. (4) - (7) la art. 24^1.
In continuarea, se va prevedea exceptia prin care conducatorii de vehicule care urmeaza un curs de condus defensiv "beneficiaza de deducerea din impozitul pe venit a cheltuielilor efectuate pentru absolvirea unui curs de formare in vederea pregatirii speciale". In cazul in care aceste cheltuieli sunt suportate de angajator, entitatea va beneficia de deducerea din impozitul pe profit sau venit a cheltuielilor respective.
Senatul a adoptat tacit acest nou proiect de lege prin care se introduc cursurile de condus defensive gratuite, asadar deputatii vor avea acum decizia finala. Odata ce Parlamentul decide adoptarea modificarilor, presedintele Romaniei va trebui sa promulge actul prin Decret pentru a se publica in Monitorul Oficial. Mai sunt, asadar, cativa pasi de indeplinit pentru ca actul sa produca efecte.
Guvernul nu a oferit un punct de vedere.
Procedura de urgenta nu a fost solicitata.
Vom urmari evolutia L620/2019 in Camera Deputatilor si vom reveni cu actualizari.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri