CE ESTE CURTEA EUROPEANA A DREPTURILOR OMULUI? Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a Fise distractive pentru gradinita
Curtea europeana a Drepturilor Omului este o jurisdictie internationala cu sediul la Strasbourg. Ea este alcatuita dintr-un numar de judecatori egal cu cel al Statelor memebre ale Consiliului Europei care au ratificat Conventia pentru Apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor fundamentale. In prezent ei sunt patruzeci si sase la numar. Judecatorii isi exercita mandatul la Curte cu titlu individual si nu-si reprezinta Statul. La tratamentul cererilor, Curtea este asisteta de o grefa alcatuita in special din juridsti din toate Statele membre (numiti si "referenti"). Acestia, fiind totalmente independenti de tarile lor de origine, nu reprezinta nici reclamantii, nici Statele.
CE ESTE CONVENTIA EUROPEANA A DREPTURILOR OMULUI?
Conventia europeana a Drepturilor Omului este un tratat international, deschis spre semnare de insasi Statele membre ale Consiliului Europei. Conventia, care instituie Curtea si organizeaza functionarea sa, contine o lista de drepturi si garantii pe care Statele s-au angajat sa le respecte.
CE FACE CURTEA EUROPEANA A DREPTURILOR OMULUI ?
Curtea aplica Conventia europeana a Drepturilor Omului. Misiunea sa consta in verificarea respectarii de catre State a drepturilor si garantiilor prevazute in Conventie. In acest scop, ea examineaza plangerile (numite « cereri »), introduse de catre persoane individuale sau, mai rar, de catre State. Daca Curtea constata ca un Stat membru a incalcat unul sau mai multe dintre aceste drepturi si garantii, ea va adopta o hotarare. Aceasta hotarare este obligatorie si trebuie sa fie executata de tara vizata.
CAND POATE FI SESIZATA CURTEA EUROPEANA A DREPTURILOR OMULUI ?
Veti putea introduce o cerere in fata Curtii daca considerati sa ati fost in mod personal si direct victima a unei incalcari a drepturilor si garantiilor prevazute in Conventie sau in protocoalele sale. Incalcarea trebuia sa fi fost comisa de catre unul dintre Statele legate prin Conventie.
Care sunt drepturile prevazute in Conventie sau in protocoalele sale ?
In particular, Conventia apara :
dreptul la viata ;
dreptul la un proces echitabil in materie civila si penala ;
dreptul la respectarea vietii private si de familie ;
libertatea de exprimare ;
libertatea de gandire, constiinta si religie ;
dreptul la un recurs efectiv ;
dreptul la respectarea bunurilor personale;
dreptul de a vota si dreptul de a participa la alegeri.
Care sunt interdictiile prevazute in Conventie sau in protocoalele sale ?
In particular, Conventia interzice :
tortura si pedepsele sau tratamentele inumane sau degradante ;
detentia arbitrara si ilegala ;
discriminarea in exercitarea drepturilor si libertatilor recunoscute in Conventie ;
expulzarea sau neacceptarea propriilor cetateni de catre un Stat ;
pedeapsa cu moartea ;
expulzarea colectiva a strainilor.
VREAU SA DEPUN O PLANGERE : CARE SUNT CONDITIILE ?
Care sunt conditiile ce ma vizeaza personal ?
Nu sunteti obligat sa fiti cetatean al uneia dintre tarile membre ale Consiliului Europei. Este suficient doar ca incalcarea pe care o invocati sa fi fost comisa de catre unul dintre Statele in cadrul jurisdictiei sale care corespunde in general cu teritoriul sau.
Sunteti o persoana fizica sau juridica (societate, asociatie,...).
Trebuie sa fiti direct si personal victima incalcarii pe care o denuntati. Nu puteti depune o plangere generala despre o lege sau o actiune, spre exemplu fiindca vi se pare injusta; nici nu puteti depune o plangere din numele altei persoane (cel putin daca aceasta persoana nu este clar identificata si Dumneavoastra nu sunteti reprezentantul ei oficial).
Exista oare conditii prealabile ce trebuie indeplinite in fata instantelor judecatoresti nationale ?
Da. Dumneavoastra trebuia sa fi utilizat, in Statul in cauza, toate recursurile care ar fi putut remedia situatia pe care o invocati (de obicei se are in vedere un proces in fata unei instante judecatoresti competente, urmata in caz de necesitate de un apel si chiar de un recurs in fata unei jurisdictii superioare cum ar fi Curtea suprema, daca ea exista) ;
Exercitarea acestor recursuri nu este suficienta : de asemenea este necesar ca Dumneavoastra in realitate sa fi abordat plangerile (altfel spus incalcarile Conventiei pe care le invocati) in cadrul acestor recursuri ;
De la data deciziei interne definitive (in general, hotararea celei mai inalte jurisdictii), dispuneti doar de un termen de sase luni pentru a depune cererea Dumneavoastra. La expirarea acestui termen, Curtea nu va mai putea accepta cererea Dumneavoastra
Impotriva cui as putea introduce o cerere ?
Impotriva unuia sau a mai multor State legate prin Conventie care, in opinia Dumneavoastra, a/au (prin actiune sau omisiune care va afecteaza in mod direct) incalcat Conventia europeana a Drepturilor Omului;
Actiunea sau actiunile contestate trebuie sa emane de la o autoritate publica a acestui/acestor Stat(te), ...) ;
Curtea nu examineaza plangeri dirijate impotriva persoanelor particulare sau a institutiilor private, spre exemplu impotriva societatilor comerciale.
Ce subiecte poate aborda cererea mea ?
Cererea Dumneavoastra trebuie in mod imperativ sa abordeze unul din drepturile enuntate in Conventia europeana a Drepturilor Omului. Aceasta se refera la un evantai extins de alegatii de incalcari : torturi sau tratamente rele ale detinutilor, legalitatea unei plasari in detentie, disfunctionarile in desfasurarea unui proces civil sau penal, discriminarea in exercitarea unui drept, drepturile parintilor copiilor plasati intr-un centru, respectarea domiciliului sau a corespondentei, limitarea exprimarii unei opinii sau comunicarii sau primirii unei informatii, libertatea de intrunire si de manifestare, expulzarile si extradarile, confiscarea bunurilor, exproprierile.
MA CONSIDER VICTIMA A UNEI INCALCARI A CONVENTIEI : CUM MA POT ADRESA LA CURTE ?
Printr-o scrisoare adresata la Curte expunand clar obiectul plangerii sau prin expedierea formularului cererii2 indeplinit la urmatoarea adresa :
Monsieur le Greffier de la
Cour europιenne des Droits de lHomme
Conseil de lEurope
F-67075 Strasbourg Cedex
Puteti scrie in una din limbile oficiale ale Curtii (engleza si franceza), dar de asemenea si in una din limbile oficiale ale Statelor care au ratificat Conventia.
Daca introduceti cererea prin fax, trebuie in mod imperativ sa trimiteti o confirmare in scris pe cale postala.
Nu va deplasati personal la Strasbourg pentru a va expune cazul in mod verbal. Cazul Dumneavoastra nu va fi examinat mai repede si nu veti primi consultatii juridice.
Grefa poate sa va solicite documente, informatii sau explicatii suplimentare referitoare la plangerea Dumneavoastra.
Din momentul in care sunteti in posesia unui formular de cerere, trebuie sa-l indepliniti atent si lizibil inainte de a-l expedia cat mai repede posibil.
El trebuie sa cuprinda :
un scurt rezumat al faptelor, precum si plangerile Dumneavoastra ;
mentionarea unuia sau a mai multor drepturi garantate de Conventie care considerati ca au fost incalcate ;
recursurile pe care deja le-ati exercitat ;
o copie a deciziilor pronuntate in cazul Dumneavoastra de catre toate autoritatile publice vizate. Aceste documente nu vor fi trimise inapoi, trimiteti deci numai copiile ;
formularul trebuie sa fie semnat de Dumneavoastra personal, in calitate de reclamant sau de reprezentantul Dumneavoastra.
Daca doriti sa pastrati anonimatul, trebuie sa informati imediat despre aceasta Curtea motivandu-Va decizia. Presedintele va examina daca cererea Dumneavoastra este intemeiata.
La aceasta etapa a procesului, nu sunteti obligat sa fiti reprezentat de un avocat. Daca, totodata, doriti sa sesizati Curtea prin intermediul unui reprezentant, trebuie sa anexati la formular procura in favoarea lui.
Care sunt caracteristicile principale ale procedurii ?
Dosarul Dumneavoastra este examinat gratuit.
Nu trebuie sa suportati decat propriile cheltuieli (avocat, cheltuieli de investigare, corespondenta, ...).
Dupa introducerea cererii, puteti solicita o asistenta judiciara. Aceasta asistenta nu se acorda in mod automat, nu se acorda imediat, dar numai la o etapa ulterioara a procesului.
Procesul se desfasoara in scris. Drept consecinta, de obicei nu au loc audieri si veti fi informat in scris despre decizia adoptata de Curte.
Cum se desfasoara procedura ?
La inceput Curtea trebuie sa examineze daca cererea Dumneavoastra este admisibila : aceasta inseamna ca cazul trebuie sa satisfaca unele conditii definite in Conventie (vezi « Vreau sa depun o plangere : care sunt conditiile ? » de la pagina 3). Daca conditiile nu sunt satisfacute, cererea Dumneavoastra va fi respinsa. Daca ati formulat mai multe plangeri, Curtea poate declara una sau mai multe plangeriadmisibile si poate respinge altele.
Daca cererea Dumneavoastra sau una din plangeri este declarata inadmisibila, aceasta decizie este definitiva si irevocabila.
Daca cererea Dumneavoastra sau una din plangeri este declarata admisibila, Curtea incurajeaza partile (Dumneavoastra si Statul vizat) sa ajunga la o reglementare amiabila. Aceasta inseamna ca cele doua parti sunt invitate sa convina asupra unei solutionari a cauzei. Daca nu se ajunge la o reglementare amiabila, Curtea examineaza « temeiul » cererii, altfel spus decide daca exista sau nu o incalcare a Conventiei
Cat timp va trebui sa astept ?
Tinand cont de supraincarcarea actuala, prima examinare a cererii Dumneavoastra de catre Curte poate avea loc dupa un an. Unele cereri pot fi calificate ca fiind urgente si examinate intr-un mod prioritar, mai ales daca este pus in cauza un pericol care ameninta integritatea fizica a reclamantului.
CE POT SPERA SA OBTIN ?
Daca Curtea constata o incalcare, ea va poate acorda o « satisfactie echitabila », care consta intr-o compensare financiara a anumitor prejudicii. De asemenea, Curtea poate cere ca Statul vizat sa va ramburseze cheltueilile pe care le-ati suportat pentru a va valorifica drepturile. Daca Curtea nu constata vreo incalcare(-ri), nu veti achita nici o plata suplimentara (in special cheltuielile suportate de Statul parat) ;
De notat :
Curtea nu are competenta de a anula deciziile sau legile nationale ;
Curtea nu este responsabila pentru executarea hotararilor. Dupa pronuntarea hotararii sale, aceasta trece sub responsabilitatea Comitetului Ministrilor* al Consiliului Europei care are misiunea de a verifica punerea ei in aplicare si de a supraveghea plata eventualelor reparatii financiare.
CE NU POATE FACE PENTRU MINE CURTEA EUROPEANA A DREPTURILOR OMULUI ?
Curtea nu se comporta ca un judecator de appel vis-ΰ-vis de instantele judecatoresti nationale : ea nu rejudeca cazurile si nu are competenta de a anula, modifica sau revizui hotararile lor ;
Curtea nu intervine direct in favoarea Dumneavoastra pe langa autoritatea impotriva careia ati inaintat plangerea ;
Curtea nu va ajuta sa gasiti sau sa platiti un avocat pentru redactarea cererii Dumneavoastra ;
Nu puteti invoca decat plangerile referitoare la incalcarea Conventiei europene a Drepturilor Omului si nu a altui text cum ar fi : « Declaratia universala a Drepturilor Omului », « Carta cu privire la Drepturile fundamentale », etc. Nu trebuie, spre exemplu, sa confundati Curtea europeana a Drepturilor Omului cu Curtea de Justitie a Comunitatii europene, a carui sediu este la Luxembourg;
Curtea nu va poate oferi informatii despre dispozitiile legale care sunt in vigoare in Statul impotriva caruia ati depus plangerea.
Sursa: Bice.md
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri