Seful Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Daniel Morar, a declarat vineri, in cadrul unei intalniri a Grupului de Dialog Social, ca progresul inregistrat de justitie in ultimii ani nu este ireversibil.
"Nu e nimic categoric castigat. Nu este ireversibil pentru ca exista incercari de a inchide aceasta institutie. Conteaza institutiile, dar in primul rand conteaza oamenii. Caracterul reversibil sau ireversibil tine de masa critica a judecatorilor si procurorilor care nu vor ceda presiunilor", a subliniat Daniel Morar.
Acesta a spus ca s-a putut face ceva la DNA pentru ca a existat o continuitate, pentru ca a avut sansa sa conduca aceasta institutie timp de sapte ani, ca ceea ce au realizat acolo nu a fost numai un inceput, ci este o parte din realitate.
"Nu inseamna ca daca lucrurile se vor schimba radical, daca va fi un asalt al clasei politice asupra magistraturii, aceste lucruri nu vor regresa. Parerea mea este ca vor regresa. Depinde cat de mare este actiunea celor care pot sa vicieze activitatea magistratilor si ma refer in primul rand la clasa politica: ei pot sa schimbe legi, pot sa-ti ingreuneze existenta", a mai spus Daniel Morar.
Seful DNA considera ca este foarte periculos faptul ca exista atacuri impotriva judecatorilor.
"In urma cu ani de zile, eram oarecum invidiosi pe faptul ca inculpatii ii injurau, atacau, amenintau doar pe procurori, nu spuneau nimic despre judecatori. N-am crezut - a venit vremea in care sunt atacati judecatorii, a venit vremea in care sunt atacati judecatorii Curtii Constitutionale - mi se pare ca este deja foarte periculos cand sunt atacati, insultati si amenintati judecatori. Mi se pare ca s-a mers departe, ma intreb daca judecatorii vor rezista la aceste atacuri", a declarat Morar.
El a adaugat ca de cand a fost numit noul ministru al Justitiei, acesta nu a discutat nimic cu el, nu a primit nicio intrebare din partea acestuia.
"Daca vrei sa mentii o institutie la niste parametri performanti, e normal sa-l intrebi pe actualul sef cine ar fi potrivit in continuare, chiar si cu titlu consultativ", a mai spus Daniel Morar. AGERPRES
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Suntem o firma de constructii cu un santier in Ungaria. Un angajat a fost delegat lasantierul din Ungaria pentru doua saptamani. Este legala acordarea diurnei externe pentru delegare, doar in baza deciziei de delegare si a ordinului de deplasare?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoare situatie. Avem un salariat care are concediu medical pana in data de 15.11.2024. In data de 06.11.2024 aduce o decizie medicala asupra capacitatii de munca cu urmatoarele date : Deficienta functionala: accentuata, Capacitate de munca: a diminuatacapacitate de autoservire pastrata partial, Se incadreaza in gradul de invaliditate II, Data ivirii invaliditatii 05.11.2024. Am facut incetare in data de 06.11.2024 cu art 56 lit. c , iar decontarea concediului medical...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat a lipsit nemotivat de la locul de munca in perioada 21-23 octombrie. Pentru aceasta in data de 23 octombrie am suspendat contractul cu art 31 alin 3 in Revisal privind absentele nemotivate pentru perioada 21-23 octombrie si am facut incetarea suspendarii cu 24 octombrie, zi in care salariatul a si venit la lucru. Pentru aceasta operatiune am intocmit 2 decizii: - Prima: decizia de suspendare nr. 1 din data de 23 octombrie privind suspendarea contractului in perioada 21-23 octombrie -...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<