Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a luat act in scris luni de decizia fostului premier Adrian Nastase de retragere a contestatiei in anulare la decizia in care a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii", astfel ca acest dosar a fost scos de pe rolul instantei supreme.
Adrian Nastase si-a retras luni contestatia in anulare la decizia in care a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii", dupa ce apararea a aflat de schimbarea componentei completului de judecata.
Avocatul fostului premier, Ioan Cazacu, a afirmat, la ICCJ, ca renuntarea la aceasta cale de atac nu reprezinta o asumare a condamnarii, insa a reclamat faptul ca instanta nu a acordat un nou termen pentru ca apararea sa-l informeze pe Adrian Nastase despre noua situatie, si anume, schimbarea componentei completului de judecata, dupa ce instanta suprema a acceptat a doua cerere de abtinere a doi judecatori din complet.
"Este un protest al domnului Nastase, nu neaparat impotriva completului, ci impotriva sistemului cu care se lupta clientul nostru. Legea este una pentru toata lumea (...), din moment ce noi cerem o saptamana pentru a ne informa clientul si ni se respinge cererea, cred eu ca aceste dispozitii legale sunt aplicate intr-un anumit mod fata de domnul Adrian Nastase", a sustinut Cazacu.
Doi dintre judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie care au decis condamnarea lui Adrian Nastase la doi ani de inchisoare in dosarul "Trofeul calitatii" urmau sa faca parte din completul care lua in discutie contestatia in anulare depusa de fostul premier, insa acestia au formulat o noua cerere de abtinere, admisa luni dimineata de instanta suprema.
Completul de cinci judecatori al ICCJ a respins pe 9 ianuarie cererile de abtinere formulate de judecatorii Cristina Rotaru si Ioana Bogdan, care au facut parte si din completul care a judecat "Trofeul calitatii".
De altfel, judecatoarea Ioana Bogdan, fost consilier al sefului Directiei Nationale Anticoruptie, Daniel Morar, a fost aspru contestata de Nastase si avocatii acestuia in timpul procesului pe fond.
Componenta celor doua complete de cinci judecatori in materie penala, precum si a celor doua complete de cinci judecatori de civil este stabilita la inceputul anului judecatoresc de conducerea ICCJ iar dosarele care ajung la unul dintre aceste complete sunt stabilite aleator, prin sistemul informatic.
Inalta Curte de Casatie si Justitie a amanat pe 3 decembrie 2012 pentru 14 ianuarie judecarea contestatiei in anulare formulata de avocatii fostului premier Adrian Nastase la decizia prin care acesta a fost condamnat definitiv la doi ani de inchisoare in dosarul "Trofeul calitatii".
Sursa Agerpres