Sub conducerea ministrului Titus Corlatean, la sediul Ministerului Justitiei a avut loc vineri 15.06.2012 reuniunea Platformei de Cooperare a Autoritatilor Independente si a Institutiilor Anticoruptie, desfasurata in cadrul actiunilor de implementare a Strategiei Nationale Anticoruptie.
La reuniune au participat Procurorul General al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, Procurorul Şef al Directiei Nationale Anticoruptie, Daniel Morar, directorul Serviciului Roman de informatii, George Maior, Arin Avramescu membru al Consiliului National de Integritate, Horia Georgescu, presedintele Agentiei Nationale de Integritate, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, vicepresedintele Consiliul Superior al Magistraturii, Oana Schmidt Haineala, Mirela Popescu, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, Ioan-Nicolae Cabulea, secretar de stat Ministerul Administratiei si Internelor, Marian Muhulet, vicepresedintele Autoritatii Electorale Permanente, Valer Dorneanu, adjunctul Avocatului Poporului, Lucian Vladescu presedintele Autoritatii Nationale pentru reglementarea Achizitiilor Publice, precum si repezentanti ai Curtii de Conturi, Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor, Directiei Generale Anticoruptie, Inspectoratului General al Politiei, Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor.
Ministrul Corlatean a subliniat vointa noului Guvern de a continua reformele asumate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare in relatia cu Comisia Europeana, pentru asigurarea caracterului ireversibil al acestor masuri in domeniul Justitiei.
Reprezentantii prezenti la reuniune au subliniat importanta indeplinirii angajamentelor asumate in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare pentru obtinerea in luna iulie, din partea Comisiei Europene, a unui raport pozitiv, obiectiv, prioritara fiind implementarea Strategiei Nationale Anticoruptie, implementarea noilor Coduri de legi, aplicarea legislatiei noi in materia confiscarii extinse a averilor obtinute in urma unor infractiuni, precum si recuperarea prejudiciilor provocate bugetului de stat.
Titus Corlatean a salutat, in acest context, adoptarea recenta de catre Parlament a unei declaratii de aderare la Strategia Nationala Anticoruptie, prin care legislativul isi asuma indeplinirea obiectivelor punctual prevazute in sarcina sa.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va creste de la 3.700 lei la 4.050 lei incepand cu 01.01.2025, ceea ce inseamna 2.430 lei salariul net. Daca angajatorul da tichete de masa , taxele pe tichete CASS si impozit duc la scaderea salariului net. Obligatia de garantat in plata inseamna ca angajatorul este obligat si la net sa dea minim 2430 lei sau doar brutul este obligatoriu sa fie minim 4050 lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unei societati comerciale care urmeaza sa isi inceteze activitatea de la 01.01.2025, angajatorul este obligat sa instiinteze angajatii de spre acest lucru inainte si sa respecte perioada de preaviz, care este un drept al angajatilor? Sau care este termenul in care angajatorul instiinteaza angajatii cu privire la incetarea activitatii?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am primit de la o angajata adeverinta de la medic precum este insarcinata in 13 saptamani, ma puteti indruma va rog frumos ce trebuie sa fac mai departe? De la medicina muncii mi a spus sa o trimit la ei si cu raportul facut de ei trebuie sa merg la ITM sa il depun acolo. Imi puteti spune pasii ce trebuie sa ii urmez?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<