Desi instanta ar fi trebuit sa inceapa dezbaterile finale, magistratii care judeca apelul au hotarat ca Piedone, actual primar al Sectorului 5, va fi judecat separat in dosarul Colectiv. Iata de ce!
Conform ultimului termen, instanta s-a sesizat din oficiu cu privire la schimbarea incadrarii juridice a faptelor pentru care sunt acuzati o parte din inculpati. La inceputul sedintei, judecatoarea Adina Pretoria Dumitrache a anuntat ca ea si colegul ei au opinii diferite in legatura cu schimbarea incadrarii juridice, astfel incat problema trebuie transata prin formarea unui complet de divergenta, prin includerea unui al treilea judecator.
Adina Pretoria Dumitrache a sustinut ca formarea unui complet de divergenta va duce la amanarea procesului si a propus ca dosarul sa fie separat in doua.
Astfel, s-a luat decizia ca intr-unul dintre dosare sa fie judecati, doar pe latura penala, cei trei patroni ai clubului Colectiv - Alin George Anastasescu, Paul Gancea si Costin Mincu, pirotehnistii Viorel Zaharia si Marian Moise, Daniela Nita - patroana firmei de artificii, Cristian Nita, directorul firmei de artificii, SC Colectiv SRL si SC Golden Ideas Fireworks Artists. In acest caz, dezbaterile pe fond incep marti.
Separat, se va forma un alt dosar, in care vor fi dezbateri, in complet de divergenta, atat pe fond, cat si pe cererea de schimbare a incadrarii juridice, cu inculpatii
Cristian Popescu-Piedone, pompierii George Matei si Antonina Radu si cele trei functionare din Primarie - Aurelia Iofciu, Larisa Luminita Ganea si Ramona Sandra Motoc.
In acest al doilea dosar, a fost dat un termen pentru 22 septembrie.
Decizia de disjungere a trezit nemultumirea avocatilor, care au reclamat faptul ca se incearca tergiversarea procesului.
"Nu am inteles nimic. Mai dureaza cinci ani? Va bateti joc de noi. Daca disjungeti, creati perspectiva unor contestatii in anulare. Se va crea o mare confuzie. Nu va fi celeritate. Suntem in apel, trebuia sa punem concluzii finale. Nu vrem disjungerea. Se poate crea haos. Nu puteti disjuge latura penala de cea civila. (...) Dosarele au fost initial disjunse, apoi reunite, de ce vreti sa le separati din nou?", i-au strigat avocatii judecatoarei Adina Pretoria Dumitrache.
"Va promit ca dosarul va avea maxim trei termene. (...) Vreti sa fiti amendati? Respectati-mi sedinta de judecata. Stiu ca sunt multe emotii. Haideti sa nu intram in panica. (...) Imi trebuie un ciocan, ceva, va rog sa va linistiti", a incercat judecatoarea sa calmeze spiritele.
La randul sau, procurorul de sedinta s-a opus disjungerii dosarului: "Este o cerere care este depusa tardiv. Dosarele au mai fost disjunse si le-am reunit pentru ca este un singur dosar. Este inadmisibila disjungerea. Cauza poate fi solutionata intr-un singur dosar".
Cei doi magistrati nu au tinut cont de cererile avocatilor si ale procurorului DNA, luand decizia de a forma
doua dosare Colectiv.