Decizia Curtii Constitutionale a Romaniei privind aplicarea legii penale mai favorabile a intrat in vigoare odata cu publicarea acesteia in Monitorul Oficial.
In randul avocatilor exista o serie de neclaritati cu privire la consecintele pe care aceasta decizie le poate avea asupra dosarelor din instanta.
Mai mult, Robert Cazanciuc, ministrul Justitiei, a declarat, citat de Mediafax, ca deciziile CCR si ICCJ pot genera practica neunitara si discutii in sistem.
Art.5 din NCP spune ca in cazul in care de la momentul savarsirii infractiunii si pana la judecarea definitiva a cauzei au intervenit una sau mai multe legi penale, se aplica legea mai favorabila.
"Legea penala mai favorabila s-a aplicat intotdeauna de maniera pe care Curtea Constitutionala o stabileste ca fiind contrara Constitutiei. Eu nu inteleg nici care norma constitutionala este incalcata si nici care este competenta CCR de a se pronunta pe modul de interpretare a unei legi. Efectele in practica vor fi absolut dezastruoase, deoarece va fi imposibil pentru judecatori sa stabileasca legea mai favorabila de o maniera globala, fara a face aceasta operatiune <<la ochi>>, adica de o maniera arbitrara. Vor fi afectate aproape toate dosarele de pe rolul instantelor, pentru ca toate vizeaza situatii tranzitorii", a apreciat Radu Chirita, avocatul coordonator al SCA Chiritia si Asociatii, pentru AvocatNet.ro.
Decizia Curtii Constitutionale, nr.265 din data de 6 mai 2014 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 5 din Codul Penal a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 372 din 20 mai 2014.
CCR a constatat ca dispozitiile art. 5 din Codul Penal sunt constitutionale in masura in care nu permit combinarea prevederilor din legi succesive in stabilirea si aplicarea legii penale mai favorabile.
"In aplicarea legii penale mai favorabile, nu se pot combina dispozitii din legi succesive. Deci, circula unele pareri si intre judecatori si intre teoreticienii dreptului, ca se poate alege pedeapsa dintr-o lege, se poate alege pedeapsa complementara din alta lege si asa mai departe. Curtea a stabilit astazi (n.r. 6 mai), prin unanimitate de voturi, ca nu se pot combina dispozitii din legi penale succesive. Atunci cand se stabileste ca una din legi este mai favorabila, aceea se aplica in toate privintele", a declarat recent presedintele CCR, Augustin Zegrean, citat de Hotnews.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<