DEFINITII CONTRACTE
Definitiile tipurilor de contracte, dupa:
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
>>> DUPA CONTINUT
> Bilaterale (sinalagmatice) – care dau nastere la obligatii in sarcina ambelor parti (fiecare parte are, concomitent, atat calitatea de creditor, cat si pe cea de debitor).
> Unilaterale – care dau nastere la obligatii numai in sarcina unei parti (o parte este numai creditor, iar cealalta numai debitor).
>>> DUPA SCOPUL URMARIT DE PARTI
> Cu titlu oneros – in care in schimbul unui folos patrimonial procurat de o parte celeilalte parti se urmareste obtinerea altui folos patrimonial.
a) Comutativ – contract cu titlu oneros in care partile cunosc sau pot sa cunoasca, din momentul incheierii lui, existenta si intinderea obligatiilor ce le revin ( ex: contractul de vanzare-cumparare, contractul de antrepriza).
b) Aleatoriu – contract cu titlu oneros in care parsile nu cunosc existensa si intinderea exacta a obligasiilor, dar au in vedere posibilitatea unui castig si riscul unei pierderi, depinzand de o imprejurare viitoare si incerta (ex: contractul de renta viagera, contractul de intresinere, contractul de joc si prinsoare).
> Cu titlu gratuit – acte juridice prin care o persoana dispune de un bun al sau in favoarea altei persoane, fara a urmari primirea, in schimb, a unui echivalent
a) Liberalitatea – contract cu titlu gratuit prin care dispunatorul isi micsoreaza patrimoniul cu folosul patrimonial procurat gratificatului (ex: contractul de donasie).
b) Actul dezinteresat – contract cu titlu gratuit prin care dispunatorul procura un avantaj patrimonial cuiva, fara sa-si micsoreze patrimoniul (ex.: contractul de mandat gratuit, contractul de comodat, contractul de depozit neremunerat).
>>> DUPA MODUL DE FORMARE
> Consensuale – care se incheie prin simplul acord de vointa al partilor, simpla lor manifestare de vointa, neinsotita de nici un fel de forma, fiind suficienta pentru validitatea contractului.
> Solemne – pentru a caror incheiere valabila se cere respectarea unei anumite forme, care, de regula, este forma autentica (ex.: contractul de donatie, contractul de ipoteca).
> Reale – care se formeaza valabil numai daca manifestarea de vointa este insotita de remiterea (predarea) bunului (ex: contractul de depozit, contractul de comodat).
>>> DUPA CUM SUNT SAU NU SUNT NOMINALIZATE IN LEGISLATIA CIVILA
> Numite – care au denumire data de legea civila, precum si o reglementare proprie (ex.: contractul de vanzare-cumparare).
> Nenumite – care nu se bucura de o denumire legala si de o reglementare proprie (ex.: contractul de intretinere).
>>> DUPA CORELATIILE EXISTENTE INTRE ELE
> Principale – care au o existenta de sine statatoare, regimul lor juridic nedepinzand de cel al altui contract.
> Accesorii – care nu au o existenta de sine statatoare, soarta lor juridica depinzand de soarta unui alt contract, principal (ex.: contractul de gaj, contractul de ipoteca).
>>> DUPA MODUL DE EXCUTARE
> Cu executare imediata – a caror executare presupune o singura prestatie din partea debitorului.
> Cu executare succesiva – a caror executare presupune mai multe prestatii esalonate in timp (ex.: contractul de locatiune, contractul de arendare, contractul de furnizare).
>>> DUPA OBIECT
> Simple – prin care se realizeaza o singura operatiune juridica (ex.: contractul de vanzare-cumparare, contractul de donatie).
> Complexe (mixte) – prin care se realizeaza doua sau mai multe operatiuni juridice (ex: contractul de hotelarie care presupune inchirierea camerei sau a apartamentului, depozitarea de bagaje, pastrarea obiectelor de valoare, prestarea unor servicii).
>>> DUPA MODUL IN CARE SE EXPRIMA VOINTA PARTILOR
> Negociabile – in care toate conditiile, clauzele, natura si intinderea prestasiilor la care se obliga parsile contractante sunt rezultatul negocierilor libere.
> De adeziune – ale caror continut si clauze sunt prestabilite, in intregime, de catre una din parti, cealalta parte neavand posibilitatea de a le modifica, fiind libera sa le accepte sau sa nu le accepte (ex.: contractul de furnizare a apei, gazului si a electricitatii, abonamentul telefonic).
> Obligatorii (Impuse) – in care continutul si conditiile incheierii lor sunt delimitate, impuse de lege (ex.: contractul de asigurare obligatorie).
>>> DUPA FORMA LOR
> Tipizate – care datorita frecventei cu care este incheiat de catre o anumita entitate, avand de multe ori exclusivitatea prestatiilor pe care le contracteaza, sau datorita numarului mare de cocontractanti cu care se incheie in mod distinct este prezentat acestora sub forma unui inscris imprimat.
> Netipizate – fara particularitati proprii unui anumit tip.
>>> DUPA EFECTELE PRODUSE
> Constitutive – care dau nastere unui drept civil subiectiv ce nu a existat anterior (ex.: contractul de gaj, contractul de ipoteca).
> Translative – care au ca efect stramutarea unui drept civil subiectiv dintr-un patrimoniu in alt patrimoniu (ex.: contractul de vanzare-cumparare, contractul de donatie).
> Declarative – care au ca efect consolidarea, definitivarea unui drept civil subiectiv preexistent (ex.: contractul de tranzactie, contractul de imparteala).
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri