Contractul de renta viagera reprezinta un acord prin care o persoana transfera unui alt participant la contract un bun in schimbul unei plati periodice.
Acest tip de contract are o traditie indelungata in dreptul civil si joaca un rol important in gestionarea patrimoniului, oferind o solutie flexibila atat pentru cei care doresc sa asigure un venit stabil pe termen lung, cat si pentru cei care doresc sa dobandeasca un bun in conditii speciale.
Importanta contractului de renta viagera consta in faptul ca acesta asigura un echilibru intre nevoile celor doi parteneri contractuali: credirentierul beneficiaza de o sursa constanta de venit, in timp ce debirentierul dobandeste un bun ce poate fi folosit sau transmis mai departe.
Aceasta forma de contract se deosebeste semnificativ de alte contracte obisnuite, precum vanzarea clasica sau leasingul. Spre deosebire de vanzarea clasica, unde proprietatea se transfera imediat si plata se face integral, in cazul rentei viagere plata se face pe perioade si depinde de durata vietii rentarului, ceea ce aduce un element de incertitudine si protectie suplimentara pentru acesta.
De asemenea, spre deosebire de leasing, care este un contract de folosinta pe termen limitat, in renta viagera transferul dreptului de proprietate este definitiv, iar plata este legata strict de durata vietii rentarului.
Partile implicate in contract
In contractul de renta viagera sunt implicate doua parti principale, fiecare avand roluri, drepturi si obligatii bine definite:
- Credirentierul - este persoana care transfera bunul (de regula un imobil) catre rentier. Rentarul devine beneficiar al unei rente, adica primeste o suma de bani sau alte prestatii platite periodic, pe durata vietii sale. Desi cedeaza dreptul de proprietate asupra bunului, rentarul pastreaza dreptul de a primi plata rentei, care ii asigura un venit stabil.
- Debirentierul - este persoana care primeste bunul si se obliga sa plateasca renta viagera catre rentar. Prin acest contract, rentierul dobandeste dreptul de proprietate asupra bunului, dar are obligatia legala de a efectua platile convenite conform termenilor stabiliti in contract.
Credirentierul are dreptul de a primi plata rentei in conditiile agreate si poate avea anumite drepturi de folosinta asupra bunului, daca acestea sunt stipulate in contract. Obligativitatea sa principala este de a permite rentierului sa exercite dreptul de proprietate.
Debirentierul are dreptul de a intra in posesia si folosi bunul dobandit, dar are obligatia de a plati renta viagera conform conditiilor contractuale. Nerespectarea acestei obligatii poate duce la rezilierea contractului si pierderea dreptului asupra bunului.
Contractul de renta viagera contine cateva elemente esentiale care definesc drepturile si obligatiile partilor si asigura validitatea si functionarea acestuia:
- Obiectul contractului reprezinta bunul care face obiectul rentei viagere, cel mai adesea un imobil (casa, apartament, teren), dar poate fi si un alt tip de bun transmis in proprietate rentierului.
- Durata contractului este, in mod obisnuit, pe durata vietii credirentierul. Plata rentei se face atata timp cat credirentierul este in viata, ceea ce diferentiaza acest contract de alte tipuri de tranzactii patrimoniale cu durata fixa.
- Modalitatea si cuantumul platii rentei sunt stabilite clar in contract si pot fi exprimare printr-o suma fixa sau prin alte prestatii (de exemplu, intretinere, alimente). Aceste conditii trebuie sa fie precise pentru a evita conflicte ulterioare.
- Conditiile privind plata rentei includ periodicitatea platilor (lunar, trimestrial, anual etc.), forma de plata (numerar, transfer bancar) si eventualele penalitati pentru intarziere sau neplata. Aceste detalii sunt esentiale pentru respectarea obligatiilor si pentru protectia ambelor parti.
Va recomandam
Teste de Evaluare Nationala clasa a II-a - Comunicare in limba romana - scris si citit
In acest moment, lucrarea 'Teste de Evaluare Nationala clasa a II-a - Comunicare in limba romana - scris si citit' este in curs de retiparire. Cu acordul dvs., va expediem produsul cu prioritate, de indata ce ajunge la noi. Culegere cu teste rezolvate si explicate cap-coada! Pentru intelegere, asimilare si fixare rapida si eficienta a...
CONTRACT DE RENTA VIAGERA
Intre subsemnatii:
[Numele complet al credirentierului], domiciliat in [adresa completa], identificat cu CI seria [serie] nr. [numar], emisa de [institutia emitenta] la data de [data], CNP [CNP], in calitate de creditentier,
si
[Numele complet al debirentierului], domiciliat in [adresa completa], identificat cu CI seria [serie] nr. [numar], emisa de [institutia emitenta] la data de [data], CNP [CNP], in calitate de debirentier,
s-a incheiat prezentul contract de renta viagera, avand urmatoarele clauze:
Eu, [numele credirentierului], transmit lui [numele debirentierului] apartamentul nr. [numar apartament], situat in [adresa completa], cu numar cadastral [numar cadastral], inscris in Cartea Funciara nr. [numar carte funciara], compus din [descriere camerelor], avand o suprafata utila de [mp] si o cota parte indiviza de [procente] % din partile si dependintele comune ale imobilului, precum si teren in suprafata de [mp].
Eu, credirentierul, imi rezerv dreptul de uzufruct viager asupra apartamentului descris.
Debirentierul se obliga sa plateasca credirentierului, pana la sfarsitul vietii acestuia, o renta lunara in valoare de [suma in cifre] lei (in litere: [suma in litere] lei), ce va fi achitata in contul bancar nr. [numar cont], deschis pe numele credirentierului la banca [numele bancii], in data de [ziua] a fiecarei luni.
La data autentificarii, debirentierul a achitat suma de [suma in cifre] lei (in litere: [suma in litere] lei), reprezentand plata rentei in avans pentru [numar luni] luni.
Imobilul ce face obiectul prezentului contract este liber de orice sarcini, ipoteci, litigii sau alte sarcini, fapt confirmat prin extrasul de carte funciara nr. [numar], emis de Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara [localitate] la data de [data].
Credirentierul garanteaza debirentierului impotriva oricaror evictiuni totale sau partiale.
Credirentierul isi rezerva dreptul de uzufruct viager asupra imobilului, drept ce ii permite folosirea si beneficierea bunului pe intreaga durata a vietii.
In cazul neplatii rentei pentru o perioada de [numar luni] luni consecutive, credirentierul are dreptul sa solicite instantei judecatoresti rezolutiunea contractului, fara a restitui sumele deja incasate.
Debirentierul va suporta toate cheltuielile privind autentificarea contractului, inclusiv taxele notariale si impozitele aferente.
Debirentierul se obliga sa asigure credirentierului, la nevoie, asistenta medicala de specialitate si sa suporte cheltuielile de inmormantare conform dorintei acestuia.
Credirentierul declara ca a fost informat cu privire la dreptul sau de asistenta juridica gratuita conform Legii 17/2000 si ca incheie prezentul contract cu buna stiinta si fara nici o constrangere.
Prezentul contract a fost redactat, tehnoredactat si autentificat la biroul notarului public [numele notarului] din [localitate], in [numar] exemplare, din care [numar] au fost inmanate partilor.
CREDIRENTIER,
(semnatura)
DEBIRENTIER,
(semnatura)
Pentru ca un contract de renta viagera sa fie valabil si opozabil tertilor, este necesar sa respecte anumite cerinte procedurale:
- Forma legala - Contractul de renta viagera trebuie incheiat, in mod obisnuit, in forma autentica, adica la notar public. Aceasta asigura legalitatea actului, protectia ambelor parti si faciliteaza dovada existentei si continutului contractului.
- Documentele necesare - Pentru incheierea contractului, partile trebuie sa prezinte o serie de documente, precum actele de identitate, certificatul de proprietate asupra bunului transmis, extrasul de carte funciara actualizat, certificatul de urbanism (daca este cazul), precum si alte documente care pot fi cerute de notar pentru verificarea situatiei juridice a bunului si a partilor.
- Inregistrarea contractului - Dupa autentificare, contractul de renta viagera trebuie inscris in cartea funciara, in cazul bunurilor imobile, pentru a fi opozabil tertilor. Aceasta inregistrare este esentiala pentru protectia rentierului ca nou proprietar si pentru a asigura transparenta tranzactiei.
Contractul de renta viagera inceteaza in mod natural sau anticipat, in functie de anumite situatii prevazute in contract sau de lege. Cauzele de incetare:
- Decesul credirentierul - Contractul inceteaza automat la decesul persoanei care beneficiaza de plata rentei, deoarece obligatia rentierului de a plati renta este legata exclusiv de viata rentarului.
- Rezilierea de comun acord - Partile pot conveni sa incheie contractul inainte de termen, printr-un acord scris.
- Neplata rentei - In cazul in care debirentierul nu respecta obligatia de plata a rentei conform termenilor stabiliti, credirentierul poate solicita rezilierea contractului, conform prevederilor legale si contractuale.
Odata cu incetarea contractului, dreptul de proprietate al debirentierul asupra bunului inceteaza, iar acesta trebuie sa il restituie credirentierul sau mostenitorilor acestuia, in functie de prevederi. Obligatia de plata a rentei inceteaza si ea, iar partile trebuie sa finalizeze orice alte raporturi restante.
Un aspect des intalnit si controversat in cazul contractului de renta viagera este impozitarea sumelor incasate periodic de catre credirentier. Spre deosebire de taxarea la momentul incheierii contractului, cand se datoreaza impozitul pentru transferul proprietatii imobiliare, plata ulterioara a rentei viagere lunare ridica intrebarea daca acestea trebuie sau nu impozitate din nou.
- Impozitul la transferul dreptului de proprietate - Conform legislatiei fiscale din Romania, impozitul pentru veniturile realizate din transferul proprietatilor imobiliare se datoreaza la momentul incheierii contractului, adica la transferul efectiv al dreptului de proprietate asupra imobilului. Acesta este un eveniment juridic unic si definitiv, iar plata acestui impozit se face o singura data.
- Natura platilor periodice din renta viagera - Sumele incasate lunar de rentar cu titlu de renta viagera nu mai reprezinta o contraprestatie unica, ci sunt considerate venituri recurente cu caracter viager, obtinute pe parcursul vietii persoanei, pe baza contractului de renta viagera. Practic, renta viagera are natura unui venit regulat, cu plati succesive, independente de transferul initial al proprietatii.
- Reglementarea fiscala - Codul fiscal roman nu mentioneaza expres renta viagera ca o categorie distincta de venit impozabil. Astfel, veniturile obtinute sub aceasta forma nu sunt considerate venituri impozabile si nu trebuie declarate in declaratia unica privind veniturile personale.
- Evitarea dublei impuneri - Prin urmare, nu exista o dubla impozitare: plata impozitului se face o singura data, la momentul transferului dreptului de proprietate. Platile ulterioare primite lunar ca renta viagera nu sunt supuse unui nou impozit pe venit in Romania.
- Caracterul aleatoriu si riscurile contractului - Contractul de renta viagera, incheiat cu titlu oneros, are un caracter aleatoriu, deoarece platile se fac pe durata vietii rentarului, iar durata acestei vieti este incerta. Atat rentarul, cat si rentierul isi asuma riscurile legate de aceasta incertitudine, iar contractul este considerat translativ de proprietate si cu prestatii succesive.
Contractul de renta viagera reprezinta un instrument legal important, ce ofera atat credirentierului o sursa stabila de venit pe durata vietii, cat si debirentierului posibilitatea de a dobandi un bun printr-o modalitate diferita de vanzarea clasica.
Codul Civil - CAPITOLUL XVII
Contractul de renta viagera
Art. 2.242. - Notiune
(1) Prin contractul de renta viagera o parte, numita debirentier, se obliga sa efectueze in folosul unei anumite persoane, numita credirentier, prestatii periodice, constand in sume de bani sau alte bunuri fungibile.
(2) Renta viagera se constituie pe durata vietii credirentierului daca partile nu au stipulat constituirea acesteia pe durata vietii debirentierului sau a unei terte persoane determinate.
Art. 2.243. - Modurile de constituire
(1) Renta viagera poate fi constituita cu titlu oneros, in schimbul unui capital de orice natura, sau cu titlu gratuit si este supusa, sub rezerva dispozitiilor capitolului de fata, regulilor proprii ale actului juridic de constituire.
(2) Atunci cand renta viagera este stipulata in favoarea unui tert, chiar daca acesta o primeste cu titlu gratuit, contractul nu este supus formei prevazute pentru donatie.
Art. 2.244. - Constituirea pe durata vietii mai multor persoane
Renta viagera poate fi constituita pe durata vietii mai multor persoane, urmand ca, in acest caz, in lipsa de stipulatie contrara, obligatia de plata a rentei sa inceteze la data la care decedeaza ultima dintre aceste persoane.
Art. 2.245. - Constituirea in favoarea mai multor persoane
Daca nu s-a convenit altfel, obligatia de plata a rentei viagere este indivizibila in privinta credirentierilor.
Art. 2.246. - Constituirea pe durata vietii unui tert deja decedat
Este lovit de nulitate absoluta contractul care stipuleaza o renta constituita pe durata vietii unui tert care era decedat in ziua incheierii contractului.
Art. 2.247. - Constituirea pe durata vietii unei persoane afectate de o boala letala
Nu produce, de asemenea, niciun efect contractul prin care s-a constituit cu titlu oneros o renta pe durata vietii unei persoane care, la data incheierii contractului, suferea de o boala din cauza careia a murit in interval de cel mult 30 de zile de la aceasta data.
Art. 2.248. - Plata ratelor de renta
(1) In lipsa de stipulatie contrara, ratele de renta se platesc trimestrial in avans si indexate in functie de rata inflatiei.
(2) Atunci cand credirentierul decedeaza inainte de expirarea perioadei pentru care renta s-a platit in avans, debirentierul nu poate cere restituirea sumei platite aferente perioadei in care creditorul nu a mai fost in viata.
Art. 2.249. - Garantia legala
(1) Pentru garantarea obligatiei de plata a rentei constituite cu titlu oneros, prevederile art. 1.723 se aplica in mod corespunzator.
(2) In cazul prevazut la alin. (1), in vederea inscrierii ipotecii legale nu este necesara declararea valorii creantei garantate.
Art. 2.250. - Executarea silita a ratelor
(1) In caz de neindeplinire a obligatiei de plata a ratelor scadente, credirentierul poate cere sechestrul si vanzarea bunurilor debirentierului, pana la concurenta unei sume suficiente spre a asigura plata rentei pentru viitor.
(2) Aceasta suma se stabileste, in conditiile legii, pe baza unei expertize intocmite in conformitate cu metodologia de calcul aplicabila in cazul asigurarilor de viata, tinandu-se seama, printre altele, de ratele deja incasate de credirentier, de varsta si de starea acestuia. Cheltuielile expertizei sunt suportate de debirentier.
(3) Dupa ce a fost obtinuta in urma vanzarii bunurilor debirentierului, suma se consemneaza la o institutie de credit si va fi platita credirentierului cu respectarea cuantumului si scadentelor convenite prin contractul de renta viagera.
(4) Daca debirentierul intra in lichidare, credirentierul isi poate realiza dreptul la renta inscriind in tabloul creditorilor o creanta al carei cuantum se determina potrivit alin. (2).
Art. 2.251. - Rezolutiunea contractului la cererea credirentierului
(1) Creditorul unei rente viagere constituite cu titlu oneros poate cere rezolutiunea contractului daca debirentierul nu depune garantia promisa in vederea executarii obligatiei sale ori o diminueaza.
(2) Credirentierul are dreptul la rezolutiune pentru neexecutarea fara justificare a obligatiei de plata a rentei de catre debirentier.
(3) In lipsa unei stipulatii contrare, rezolutiunea nu confera debirentierului dreptul de a obtine restituirea ratelor de renta deja platite.
Art. 2.252. - Irevocabilitatea contractului
(1) Debirentierul nu se poate libera de plata rentei oferind restituirea capitalului si renuntand la restituirea ratelor platite.
(2) Debirentierul este tinut la plata rentei pana la decesul persoanei pe durata vietii careia a fost constituita renta, oricat de impovaratoare ar putea deveni prestarea acesteia.
Art. 2.253. - Insesizabilitatea rentei
Numai renta viagera cu titlu gratuit poate fi declarata insesizabila prin contract. Chiar si in acest caz, stipulatia nu isi produce efectele decat in limita valorii rentei care este necesara credirentierului pentru asigurarea intretinerii. Dispozitiile art. 2.257 alin. (2) se aplica in mod corespunzator.