"Niciun judecator din Romania care a aprobat o astfel de reducere a termenului de executare a pedepsei, adica liberarea conditionata, nu a apelat la un expert in timpul procesului.", a precizat judecatorul Cristi Danilet cu privire la cauzele care au condus la conturarea unei situatii foarte grave.
"Am auzit de studenti care la comanda unora din penitenciare fac carti. Le dau pana intr-o mie de euro si scot o carte", spune Cristi Danilet, in cadrul unui interviu acordat pentru Ziare.com.
Intrebat daca exista si judecatori care sa fi refuzat sa elibereze conditionat in baza lucrarilor scrise in inchisoare, judecatorul Cristi Danilet a precizat faptul ca exista, insa prea putini.
"Mai intai, comisia de liberare din penitenciar face o propunere. Apoi avem judecatorul de prima instanta, de la judecatorie, apoi avem judecatorii din contestatie, de la tribunal. Cu alte cuvinte, aceste lucrari trec prin mana a trei judecatori.
Prea putini judecatori au avut curajul sa respinga astfel de solicitari.", a declarat Judecatorul Cristi Danilet, adaugand faptul ca punerea in libertate este o chestiune lasata la aprecierea judecatorului, in functie de multi factori.
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
250 Modele Fise de Post
"Astazi, in Romania, liberarile conditionate se acorda mult prea usor. Uneori devin o formalitate.", a mai declarat judecatorul Cristi Danilet.
Judecatorul Danilet a fost primul membru al CSM care a propus anul trecut abrogarea textului de lege, imediat dupa sesizarea DNA.
"Nu ne jucam cu asta. Lucrarile nu sunt scrise de ei, trebuie sa ne fie clar tuturor. Eu sunt judecator, sunt om al legii, nu pot sa cred ca un individ a scris brusc o carte intr-o noapte. Ei ne insala! Au folosit in mod fraudulos niste dispozitii legale.", a mai declarat Judecatorul Cristi Danilet.
Acesta a mai declarat faptul ca in prezent, legea nu mai cere sa scrii o carte, ci chiar si un simplu articol stiintific.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri