Un nou proiect se afla in dezbatere pentru impunerea achitarii daunelor morale sau materiale in modificarea Legii nr. 254 din 19 iulie 2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, precum si pentru modificarea si completarea Legii nr. 286 din 17.07.2009 privind Codul penal. Se vizeaza in mod echitabil infaptuirea justitiei in materia dreptului penal, respectiv in materia executarii pedepselor.
Necesitatea acoperii daunelor cauzate este un criteriu general recunoscut la nivelul Uniunii Europene. Acesta este considerat un element de evitare a aparitiei recidivei.
Modificarile preved ca in cazul neindeplinirii obligatiilor civile stabilite prin hotararea de condamnare, beneficiul libertatii conditionate sa nu poate depasi 10 zile pentru fiecare an din pedeapsa aplicata, in cazul condamnatul care a implinit varsta de 60 de ani sau 7 zile in celelalte cazuri.
Prezenta propunere legislativa urmareste realizarea politicii penale potrivit standardelor urmarite si instituirea unor conditii obiective si echitabile pentru reabilitarea si integrarea sociala a tuturor persoanelor condamnate. Functia de preventie este baza modificarii prezente, intrucat individul ce cunoaste consecintele comiterii unor infractiuni cauzatoare de prejudiciu sa fie responsabilizat eficient. In ceea ce priveste functia de reinsertie sociala este prezent fenomenul de responsabilizare si constientizare a urmarilor infractiunilor comise ce au adus prejudicii cuantificate material.
In majoritatea statelor europene, politicile penale ofera persoanei condamnate un mecanism simplu. Acesta este bazat pe previzibilitate, conducand direct spre indeplinirea conditiilor accedarii la beneficiul maxim al liberarii conditionate. Proiectul prevede micsorarea acestui beneficiu in cazul existentei laturii civile neacoperite, acordand un castig limitat la un anumit numar de zile pe an.
"In orice societate, scopul pedepsei poate fi atins numai dupa indeplinirea unor obligatii de catre persoana condamnata. Evident ca principala obligatie este, in situatia executarii pedepsei in regim de detentie, conformarea la regimul carceral. Nu trebuie insa neglijata repararea urmarilor infractiunii comise de catre persoana condamnata. De cele mai multe ori, despagubirile pe care condamnatui trebuie sa le achite victimelor infractiunii raman neacoperite, aceasta pentru ca tot potrivit art. 100 alin. 1), lit. c) Cod penal condamnatul care dovedeste ca nu a avut nicio posibilitate sa plateasca despagubirile civile accede in aceleasi conditii la liberarea conditionata ca si persoana condamnata care a depus eforturi si a achitat despagubirile respective. Aceasta este fara indoiala o inechitate si in mod cert un subterfugiu pentru sustragerea de la plata acestor obligatii, care in mod normal ar constitui o garantie a reintegrarii sociale a persoanei condamnate", conform expunerii de motive a Senatului.
Mai jos puteti citi proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 254 din 19 iulie 2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, precum si pentru modificarea si completarea Legii nr. 286 din 17.07.2009 privind Codul penal.
LEGE - pentru modificarea si completarea Legii nr. 254 din 19 iulie 2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, precum si pentru modificarea si completarea Legii nr. 286 din 17.07.2009 privind Codul penal.
Art. I. Legea nr. 254 din 19 iulie 2013 privind executarea pedepselor si a masurifor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursui procesului penal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, nr. 514 din 14 august 2013 se completeaza dupa cum urmeaza:
Articolul 97, alin. (3), litera c), va avea urmatorul cuprins:
c) indeplinirea obligatillor civile stabilite prin hotararea de condamnare. In cazul neindeplinirii acestor obligatii, beneficiul liberarii conditionate nu poate depasi 10 zile pentru fiecare an din pedeapsa aplicata prin hotararea definitiva de condamnare in cazul condamnatului care a implinit varsta de 60 de ani, sau 7 zile in celeialte cazuri;
Art. II Legea 286 din 17.07.2009 privind Codul penal publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, nr. 510 din 24 iulie 2009 se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Articolul 99, alin. (1), litera c), va avea urmatorul cuprins:
c) cel condamnat a indeplinit integral obligatiile civile stabilite prin hotararea de condamnare. In cazul neindeplinirii acestor obligatii, beneficiul liberarii conditionate nu poate depasi 10 zile pentru fiecare an din pedeapsa aplicata prin hotararea definitiva de condamnare in cazul condamnatului care a implinit varsta de 60 de ani sau 7 zile in celelalte cazuri;
2. Articolul 100, aiin. (1), litera c) se completeaza si va avea urmatorul cuprins:
c) cel condamnat a indeplinit integral obligatiile civiie stabilite prin hotararea de condamnare. In cazul neindepiinirii acestor obligatii, beneficiul liberarii conditionate nu poate depasi 10 zile pentru fiecare an din pedeapsa aplicata prin hotararea definitiva de condamnare in cazul condamnatului care a implinit varsta de 60 de ani, sau 7 zile in celelalte cazuri.