Reprezentantii societatii civile, ai unor organizatii nonguvernamentale si persoane fizice au participat, miercuri, 28 iunie 2017 la prima dezbatere publica legata de redefinirea infractiunii de abuz in serviciu in acord cu deciziile Curtii Constitutionale nr. 405/2016 si nr. 392/2017.
Dezbaterile au fost conduse de domnul prof. univ. dr. Tudorel TOADER, ministrul Justitiei. in deschiderea consultarilor, domnul ministru a declarat ca sunt mai multe norme de drept care trebuie sa fie actualizate pentru ca legislatia sa fie previzibila, functionala si accesibila, dar si sa fie in acord cu deciziile Curtii Constitutionale. De asemenea ministrul a declarat ca, impreuna cu Consiliul Legislativ, ar fi necesara o revizuire a intregii legislatii.
"Cu totii ar trebui sa ajungem, la un moment dat, la sentimentul ca legea este dreapta, ca Justitia functioneaza corect, ca drepturile, libertatile noastre sunt respectate si protejate si ca opera de legiferare se realizeaza cu participarea comuna a fiecaruia", a declarat domnul prof. univ. dr. Tudorel TOADER, ministrul Justitiei.
In timpul dezbaterilor, participantii au lansat mai multe propuneri de stabilire a pragului care sa delimiteze, in functie gravitatea faptei, ilicitul contraventional de cel penal.
Urmatoarea consultare publica pe aceeasi tema a fost programata in data de 03 iulie 2017, ora 10.00 cand urmeaza sa participe reprezentantii institutiilor din cadrul sistemului judiciar, asociatiilor profesionale ale magistratilor, mediului academic si profesiilor juridice liberale.
Informatii de background
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Prin decizia nr. 405/2016 a Curtii Constitutionale a fost admisa exceptia de neconstitutionalitate in privinta infractiunii de abuz in serviciu, Curtea constatand ca dispozitiile in sensul ca art.246 alin.(1) din Codul penal din 1969 si ale art.297 alin.(1) din Codul penal actual sunt constitutionale in masura in care prin sintagma "indeplineste in mod defectuos" din cuprinsul acestora se intelege "indeplineste prin incalcarea legii".
Prin decizia nr. 392/2017 a Curtii Constitutionale a fost admisa exceptia de neconstitutionalitate in privinta infractiunii de abuz in serviciu. Curtea a retinut ca ilicitul penal este cea mai grava forma de incalcare a unor valori sociale, iar consecintele aplicarii legii penale sunt dintre cele mai grave, astfel ca stabilirea unor garantii impotriva arbitrariului prin reglementarea de catre legiuitor a unor norme clare si predictibile este obligatorie. De asemenea, Curtea Constitutionala a aratat ca infractiunea de abuz in serviciu este o infractiune de rezultat, urmarea imediata a savarsirii acestei fapte fiind cauzarea unei pagube ori a unei vatamari a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice. Curtea a constatat ca legiuitorul nu a reglementat un prag valoric al pagubei si nici o anumita intensitate a vatamarii, ceea ce a determinat instanta de contencios constitutional sa concluzioneze ca, indiferent de valoarea pagubei sau intensitatea vatamarii rezultate din comiterea faptei, daca sunt indeplinite si celelalte elemente constitutive, fapta poate fi calificata drept infractiune.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri