Dezmembramintele dreptului de proprietate
Cons. jur. Valentin Pulbere
>>> Dreptul de uzufruct
Conform articolului 517 din Codul civil, uzufructul este dreptul unei persoane de a se bucura de lucrurile ce sunt in proprietatea altcuiva, intocmai ca insusi proprietarul lor, insa cu indatorirea de a le conserva substanta. In aceasta situatie, proprietarul ramane doar cu un drept de dispozitie asupra bunului, el avand “nuda proprietate”.
Uzufructul poate sa aiba ca obiect bunuri mobile sau imobile. De regula, bunurile trebuie sa fie neconsumptibile, insa prin exceptie uzufructul poate sa priveasca si bunuri consumptibile.
Art. 526 din Codul civil:
"Daca uzufructul cuprinde lucruri cu care nu se poate cineva servi fara a le consuma, precum bani, grane, bauturi, uzufructuarul are drept de a dispune de ele, insa cu indatorire de a le inapoia in aceeasi cantitate, calitate si valoare, sau pretul, la sfarsitul uzufructului".
* Uzufructul se stabileste prin lege sau prin vointa omului. Deoarece uzufructul este susceptibil de posesie, se admite ca se poate dobandi si prin uzucapiune.
Dupa cum am observat, chiar din definitia data de Codul civil, persoana in beneficiul careia s-a consituit dreptul – uzufructuarul – are posibilitatea de a culege fructele fara insa a se atinge de substanta bunului. Fructele civile se socotesc dobandite zi cu zi si se cuvin in functie de durata uzufructului.
* Desi uzufructuarul poate sa faca imbunatatiri prin care sa sporeasca valoarea lucrului, el nu poate sa ceara vreo despagubire la incetarea uzufructului.
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Uzufructuarul ia lucrurile in starea in care se afla, el insa nu poate intra in folosinta lor, decat dupa ce va face in prezenta proprietarului, sau dupa ce-l va chema formal, inventarul lucrurilor miscatoare si constatarea starii in care se vor afla cele nemiscatoare, supuse uzufructului. Inainte de a intra in folosinta, uzufructuarul mai trebuie sa mai dea o cautiune.
Drepturile uzufructuarului:
- sa se foloseasca de lucru ca un bun proprietar;
- sa aduca la cunostinta nudului proprietar orice incalcari sau uzurpari ale dreptului acestuia din urma;
- sa respecte si sa continue modul de folosire stabilit de proprietar;
- sa suporte anumite cheltuieli si sarcini ale lucrului.
Uzufructul de stinge prin:
- moartea uzufructuarului;
- expirarea termenului pentru care a fost instituit;
- dobandirea nudei proprietati de catre uzufructuar;
- la expirarea unui termen de 30 de ani in cazul neuzului;
- pieirea totala a bunului;
- renuntara la dreptul de uzufruct.
>>> Dreptul de uz
In acest caz, titularul dreptului dobandeste, pe langa folosinta lucrului, si dreptul de a ii culege fructele insa numai pentru nevoile sale si ale familiei sale. Ne aflam in prezenta unui drept strict personal. Drepturile de uz si de abitatiune se stabilesc si se pierd in acelasi fel ca si uzufructul.
*
Abitatia este o varianta a uzului avand ca obiect o casa de locuit.
** Cel ce are dreptul de abitatiune poate inchiria partea casei ce nu locuieste.
>>> Dreptul de servitute
Servitutea reprezinta o sarcina stabilita asupra unui imobil in folosul altui imobil ce apartine altui proprietar.
Exemple de servituti:
- Servitutea de scurgere a apelor
Art. 578 din Codul civil
Locurile inferioare sunt supuse a primi apele ce curg fireste din locurile superioare, fara ca mina omului sa fi contribuit la aceasta. Proprietarul inferior nu poate ridica stavili ca sa opreasca aceasta scurgere. Proprietarul superior nu poate face nicio lucrare spre agravarea servitutii fondului inferior.
- Servitutea izoarelor
Art. 579 din Codul civil
Cel ce are un izvor pe proprietatea sa poate face orice intrebuintare cu dansul, fara insa a vatama dreptul ce proprietarul fondului inferior are dobandit sau prin vreun titlu sau prin prescriptie asupra acelui izvor.
- Servitutea de vedere
Art. 611 din Codul civil
Unul din vecini nu poate face, fara consimtamantul celuilalt, nici intr-un chip, fereastra sau deschidere intr-un zid comun.
- Servitutea de picatura streasinilor
Art. 615 din Codul civil
Tot proprietarul este dator a-si face streasina casei sale astfel incat apele din ploi sa se scurga pe terenul sau, sau pe ulite, iar nu pe locul vecinului sau.
- Servitutea de trecere
Proprietarul al carui loc este infundat, care nu are nicio iesire la calea publica, poate reclama o trecere pe locul vecinului sau pentru exploatarea fondului, cu indatorire de a-l despagubi in proportie cu pagubele ce s-ar putea ocaziona.
>>> Dreptul de superficie
Drept real care consta in dreptul de proprietate ce-l are o persoana numita superficiar asupra constructiilor, plantatiilor si altor lucrari aflate pe terenul apartinand altei persoane, teren in privinta caruia superficiarul dobandeste un drept de folosinta.
Comporta o suprapunere a doua drepturi de proprietate apartinand la doi titulari diferiti si avand obiecte diferite: dreptul de proprietate al superficiarului asupra constructiilor, plantatiilor sau lucrarilor si dreptul de proprietate al altei persoane asupra terenului.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri