Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Legislatia judirica actualizata la zi 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Autorizatiile de constructie se modifica! A fost anuntat Codul amenjarii teritoriilor, urbanismului si constructiilor

Autorizatiile de constructie se modifica! A fost anuntat Codul amenjarii teritoriilor, urbanismului si constructiilor
Ministerul Dezvoltarii a pus in dezbatere publica proiectul de lege pentru aprobarea Codului amenajarii teritoriului, urbanismului si constructiilor. Este vorba despre o initiativa legislativa menita sa inlocuiasca aproximativ zece legi in vigoare, vechi de 30 de ani si modificate substantial in ultima perioada.
 
Proiectul de Cod, elaborat cu sprijinul unei comisii formate din specialisti din mai multe ministere si asociatii de cadastru si urbanism, isi propune reformarea cadrului normativ din domeniul amenajarii teritoriului, urbanismului si constructiilor in Romania. O prioritate asumata prin Programul de guvernare 2021 – 2024, se arata in expunerea de motive atasata proiectului de lege.
 
Potrivit initiatorilor, Codul amenajarii teritoriului, urbanismului si constructiilor va corela, simplifica si codifica intr-un singur act normativ cel putin 10 acte normative din domeniul amenajarii teritoriului, urbanismului si constructiilor. Totodata, actul normativ vine dupa ce Romania si-a asumat prin PNRR reducerea cu cca. 50% a termenelor de avizare - autorizare a constructiilor de catre entitatile relevante, comparativ cu durata procesului la nivelul anului 2020, de la 270 de zile la 135 de zile pentru intregul proces de avizare-autorizare a constructiilor, astfel cum a fost analizat in raportul Bancii Mondiale, Doing Business Report.
 
Initiatorii actului normativ arata ca, prin intermediul Codului amenajarii teritoriului, urbanismului si constructiilor, reglementarile din domeniile acest domeniu, precum si prevederile specifice din domeniile conexe (mediu, energie, transporturi, cadastru, proprietate, zone construite protejate si monumente istorice, gestiunea riscurilor naturale si industriale etc.) vor fi corelate, simplificate, imbunatatite si reunite intr-o structura unitara in cadrul unui singur act normativ clar, coerent, stabil si adaptat realitatilor contemporane nationale, europene si internationale, care sa contribuie substantial la:
 
    • dezvoltarea echilibrata si sustenabila a teritoriului national;
    • simplificarea si digitalizarea proceselor administrative;
    • calitatea mediului construit si asigurarea dreptului constitutional la un mediu sanatos;
    • echilibrul intre interesul general si cel individual, intre interesul public si cel privat;
    • stabilitatea si predictibilitatea mediului investitional si competitivitate economica;
    • implementarea accelerata a investitiilor.
 
Codului amenajarii teritoriului, urbanismului si constructiilor isi propune sa opreasca expansiunea necontrolata a perimetrelor construite si sa ia din presiunea care este exercitata in acest moment asupra infrastructurii de transpor, in special in marile orase ale tari. 
 
Proiectul de act normativ, dupa perioada de consultare publica, va fi adoptat de Guvern si trimis Parlamentului. 
 

Extras din Codul amenajarii teritoriilor, urbanismului si constructiilor

 

PARTEA V. REGIMUL AUTORIZARII CONSTRUIRII SI DESFIINTARII CONSTRUCTIILOR

 
Titlul I. Dispozitii generale aplicabile autorizarii construirii si desfiintarii constructiilor
 
Capitolul I. Certificatul de urbanism
 
    Art. 235. Certificatul de urbanism 
 
(1) Certificatul de urbanism este actul de informare prin care autoritatea administratiei publice locale asigura informarea solicitantului cu privire la reglementarile, permisiunile si restrictiile in vigoare stabilite prin documentatiile de amenajare a teritoriului si de urbanism si prin actele normative incidente. 
(2) Certificatul de urbanism nu confera dreptul de executare a lucrarilor de construire sau desfiintare. 
(3) In functie de scopul solicitarii, Certificatul de urbanism se clasifica in:
    a) certificat de urbanism pentru informare; 
    b) certificat de urbanism pentru operatiuni cadastrale; 
    c) certificat de urbanism pentru construire/desfiintare pentru cladiri; 
    d) certificat de urbanism pentru construire/desfiintare de lucrari ingineresti.
(4) Solicitantul certificatului de urbanism include in cererea de emitere scopul pentru care solicita certificatul de urbanism potrivit alin. (3). 
(5) Certificatul de urbanism cuprinde in mod obligatoriu, scopul pentru care acesta este emis. 
(6) Certificatul de urbanism poate fi emis pentru unul sau mai multe imobile.
(7) Certificatul de urbanism se emite de catre autoritatile administratiei publice locale, care potrivit competentelor stabilite prin prezentul cod, emit autorizatiile de construire/desfiintare, cu exceptia certificatelor de urbanism pentru constructii cu caracter special care se emit de autoritatile din sistemul national de aparare, ordinde publica si securitate nationala.  
(8) Certificatele de urbanism prevazute la alin. (3) lit. b)-d) emise fara elementele de continut prevazute de lege, sunt lovite de nulitate. Nulitatea se constata de instanta de contencios administrativ competenta, in conditiile legii.
(9) Emiterea certificatului de urbanism este supusa platii taxelor si tarifelor stabilite potrivit legii.  
   
 Art. 236. Certificatul de urbanism pentru informare 
 
(1) Certificatul de urbanism pentru informare reprezinta rezultatul operatiunii administrativa prin care autoritatea administratiei publice locale face cunoscut regimul juridic, economic si tehnic      al imobilului in vederea informarii prealabile a oricarei persoane interesate si care nu contine informatii particularizate in raport cu un scop ci informatii generale. 
(2) Certificatul de urbanism pentru informare se emite la cererea oricarei persoane fizice sau juridice, care poate fi interesata in cunoasterea datelor si reglementarilor carora  este supus respectivul imobil. 
(3) Pentru acelasi imobil se pot elibera mai multe certificate de urbanism pentru informare, continutul acestora fiind identic pentru toti solicitantii. 
(4) Certificatul de urbanism pentru informare se emite si comunica solicitantului in format scris sau in format digital, in functie de optiunea solicitantului exprimata prin cererea-tip de emitere a certificatului de urbanism.
(5) In situatia in care autoritatea publica locala detine un sistem informatic functional, certificatul de urbanism pentru informare se emite in mod automat. 
(6) Certificatul de urbanism pentru informare se elibereaza in cel mult 5 zile lucratoare de la data inregistrarii cererii de emitere. 
(7) Pentru emiterea valabila a certificatul de urbanism pentru informare este necesara fie semnatura olografa fie semnatura electronica a arhitectului-sef sau a persoanei cu responsabilitate in domeniul amenajarii teritoriului si urbanismului din aparatul propriu al autoritatii administratiei publice locale emitente. 
(8) In vederea emiterii certificatului de urbanism pentru informare, solicitantul precizeaza in cadrul cererii de emitere, numarul cadastral pentru identificarea in aplicatia Imobile a ANCPI – sistem e-Terra, pentru imobilele intabulate.
(9) Prin exceptie, pentru imobilele neinscrise in aplicatia Imobile a ANCPI – sistem e-Terra, certificatul de urbanism pentru informare se solicita in baza extrasului de carte funciara al imobilului actualizat la zi sau a unui plan de incadrare in zona cu localizarea exacta imobilului, fara a fi necesara viza Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara.
(10) Prin extras de carte funciara actualizat la zi se intelege extrasul de carte funciara care cuprinde toate inscrierile inregistrate cu privire la imobil la data inaintarii cererii de emitere a certificatului de urbanism, indiferent de data la care extrasul de carte funciara a fost emis. 
   
Art. 237. Continutul certificatului de urbanism pentru informare
 
Certificatul de urbanism pentru informare cuprinde urmatoarele elemente privind:
    a) regimul juridic al imobilului respectiv informatii cunoscute de emitent la data solicitarii, privind dreptul de proprietate asupra imobilului si servitutile de utilitate publica care greveaza asupra acestuia; situarea imobilului – teren si/sau constructiile aferente – in intravilan sau extravilan; prevederi ale documentatiilor de urbanism care instituie un regim special asupra imobilului – zone protejate, interdictii definitive sau temporare de construire, daca acesta este inscris in Lista cuprinzand monumentele istorice din Romania si asupra caruia, in cazul vanzarii, este necesara exercitarea dreptului de preemptiune a statului potrivit legii, precum si altele prevazute de lege. Informatiile privind dreptul de proprietate si dezmembramintele acestuia vor fi preluate din cartea funciara. In situatia in care imobilul nu este inscris in evidentele de cadastru si carte funciara, iar informatiile privind dreptul de proprietate nu sunt cunoscute de catre emitent, certificatul de urbanism va include o mentiune referitoare la imposibilitatea identificarii titularului dreptului de proprietate sau al dezmembramintelor asupra imobilului. 
    b) regimul economic al imobilului, folosinta actuala, regimul stabilit prin regulamentul local de urbanism aferent planului urbanistic in vigoare la data emiterii, privind functiuni permise sau interzise, reglementari fiscale specifice localitatii sau zonei precum si regimul economic reglementat, respectiv destinatia si functiunea ce poate fi acordata imobilului in cauza;
    c) regimul tehnic al imobilului extras din regulamentul local aferent documentatiei de urbanism aprobate in vigoare, cu precizarea documentatiei de urbanism in vigoare la data emiterii, a numarului hotararii de aprobare, procentul de ocupare a terenului, coeficientul de utilizare a terenului, dimensiunile minime si maxime ale parcelelor, echiparea cu utilitati, edificabil admis pe parcela, circulatii si accesuri pietonale si auto, parcaje necesare, alinierea terenului si a constructiilor fata de strazile adiacente terenului, inaltimea minima si maxima admisa; reglementarile tehnico-edilitare si cele privind circulatiile (pentru modernizari, extinderi ale infrastructurii de transport si a retelei edilitare) privind traseele, profilele transversale, dimensiuni si parametri etc.; 
    d) informatiile cunoscute de autoritatile administrratiei publice locale  privind traseele, amplasarea, calitatea si capacitatea retelelor edilitare din zona imobilului, si in anexa, extras din sistemul GIS cu retelele edilitare;
    e) plan de incadrare in documentatia de urbanism aplicabila. 
   
 Art. 238. Certificatul de urbanism pentru operatiuni cadastrale
 
(1) Certificatul de urbanism pentru operatiuni cadastrale este actul administrativ cu caracter individual prin care autoritatea administratiei publice locale face cunoscute conditiile necesare realizarii operatiunilor de dezlipire, alipire sau de inscriere a unor servituti de trecere in raport cu regimul tehnic stabilit prin documentatiile de amenajarea teritoriului si de urbanism aprobate. 
(2) Certificatul de urbanism pentru operatiunile cadastrale prevazute la alin. (1) se emite la cererea titularului dreptului de proprietate asupra imobilului sau unui imputernicit al acestuia. 
(3) Operatiunile prevazute la alin. (1) si actele juridice aferente acestora, efectuate in lipsa certificatului de urbanism sau cu nerespectarea conditiilor impuse prin acesta, sunt lovite de nulitate absoluta. 
(4) Certificatul de urbanism pentru operatiuni cadastrale se emite si comunica solicitantului in format scris sau in format digital, in functie de optiunea solicitantului exprimata prin cererea-tip de emitere a certificatului de urbanism.
(5) Certificatul de urbanism pentru operatiuni cadastrale se elibereaza in cel mult 10 zile lucratoare de la data inregistrarii cererii de emitere. 
(6) Certificatul de urbanism pentru operatiuni cadastrale se semneaza olograf sau electronic de catre presedintele consiliului judetean sau de primar, dupa caz, de secretar si de arhitectul-sef sau de catre persoana cu responsabilitate in domeniul amenajarii teritoriului si urbanismului din aparatul propriu al autoritatii administratiei publice emitente, responsabilitatea emiterii acestuia revenind semnatarilor, potrivit atributiilor stabilite conform legii.
(7) Certificatul de urbanism pentru operatiuni cadastrale emis in format digital se semneaza cu semnatura electronica calificata sau avansata, definite potrivit legii, documentul avand aceeasi valoare juridica cu certificatul de urbanism pentru operatiuni cadastrale emis in format scris.
(8) In vederea emiterii certificatului de urbanism pentru operatiuni cadastrale, solicitantul anexeaza cererii de emitere, urmatoarele: 
    a) extrasul de carte funciara actualizat la zi sau plan de incadrare in zona in cazul imobilului care nu este inscris in evidentele de cadastru si publicitate imobiliara; 
    b) imputernicirea acordata solicitantului de catre titularul dreptului de proprietate asupra imobilului, in cazul in care solicitantul nu este titularul dreptului de proprietate; 
    c) documentatia cadastrala realizata de catre un geodez autorizat cu respectarea documentatiilor de amenajare a teritoriului si de urbanism aplicabile imobilului. 
(9) Ca urmare a cererii de emitere a certificatului de urbanism pentru operatiuni cadastrale, autoritatea administratiei publice locale competenta potrivit legii poate in raport cu situatia specifica sa: 
  a) admita cererea si emite certificatul de urbanism pentru operatiuni cadastrale; documentatia cadastrala vizata spre neschimbare fiind anexata certificatului de urbanism pentru operatiuni cadastrale;
    b) admita cererea si emite certificatul de urbanism pentru operatiuni cadastrale, incluzand si obligatia elaborarii si aprobarii unui plan urbanistic zonal in vederea realizarii operatiunii cadastrale, in situatia in care legea impune elaborarea unui plan urbanistic zonal, precizand si avizele si acordurile necesare pentru documentatia de urbanism; 
    c) respinga cererea si emite certificatul de urbanism negativ, motivand in fapt si in drept imposibilitatea realizarii operatiunii cadastrale, in situatia in care nu este permisa elaborarea planului urbanistic zonal in vederea realizarii operatiunii cadastrala sau in situatia in care operatiunea contravine strategiei de dezvoltare urbane integrate aprobata la nivelul unitatii administrativ-teritoriale sau documentatiei de urbanism aprobata la nivelul unitatii administrativ-teritoriale.
(10) In cazul mentionat la alin. (9), lit. b), certificatul de urbanism pentru operatiuni cadastrale poate fi folosit scopului solicitat doar in conditiile si dupa aprobarea planului urbanistic zonal aferent, fiind valabil inca 12 luni dupa aprobarea documentatiei de urbanism. 
 
    Art. 239. Certificatul de urbanism pentru construire/desfiintare pentru cladiri si amenajari 
 
(1) Certificatul de urbanism pentru construire/desfiintare pentru cladiri si amenajari este actul administrativ prin care autoritatea administratiei publice locale face cunoscute conditiile necesare realizarii unui obiectiv de investitii, respectiv conditiile aplicabile construirii, desfiintarii, modificarii unui constructii in curs sau regularizarii unei constructii. 
(2) Certificatul de urbanism pentru construire/desfiintare pentru cladiri si amenajari pentru se emite la cererea titularului unui drept real principal asupra imobilului sau titularului unui drept de creanta, care a primit acordul explicit al titularului unui drept real asupra imobilului, sau la cererea unui imputernicit al acestora. 
(3) Certificatul de urbanism pentru construire/desfiintare pentru cladiri si amenajari se emite si comunica solicitantului in format scris sau in format digital, in functie de optiunea solicitantului exprimata prin cererea-tip de emitere a certificatului de urbanism.
(4) Certificatul de urbanism pentru construire/desfiintare pentru cladiri si amenajari se elibereaza in cel mult 15 zile lucratoare de la data inregistrarii cererii de emitere. 
(5) Certificatul de urbanism pentru construire/desfiintare pentru cladiri si amenajari se semneaza olograf sau electronic de catre presedintele consiliului judetean sau de primar, dupa caz, si de catre secretar si de arhitectul-sef sau de catre persoana cu responsabilitate in domeniul amenajarii teritoriului si urbanismului din aparatul propriu al autoritatii administratiei publice emitente, responsabilitatea emiterii acestuia revenind semnatarilor, potrivit atributiilor stabilite conform legii.
(6) Certificatul de urbanism pentru construire/desfiintare pentru cladiri si amenajari emis in format digital se semneaza cu semnatura electronica calificata sau avansata, definite potrivit legii, documentul avand aceeasi valoare juridica cu certificatul de urbanism pentru construire/desfiintare emis in format scris.
(7) In vederea emiterii certificatului de urbanism pentru construire/desfiintare pentru cladiri si amenajari, solicitantul anexeaza cererii de emitere, urmatoarele: 
    a) pentru constructii noi si lucrari de amenajare, precum si pentru extinderi in plan orizontal ale constructiilor existente - extrasul de carte funciara actualizat la zi cu imobilul inscris in evidentele de cadastru si publicitate imobiliara. Pentru alte interventii la constructii existente se accepta si extras de carte funciara actualizat sau plan de incadrare in zona cu imobilul localizat in cazul imobilului care nu este inscris in evidentele de cadastru si publicitate imobiliara;
    b) descrierea succinta a investitiei propuse in vedere identificarii modului in care aceasta se incadreaza in documentatiile de urbanism aprobate si a avizelor si acordurilor necesare construirii
(8) Ca urmare a cererii de emitere a certificatului de urbanism pentru construire/desfiintare pentru cladiri si amenajari, autoritatea administratiei publice locale competenta potrivit legii: 
   a) admite cererea si emite certificatul de urbanism pentru construire/desfiintare pentru cladiri si amenajari; 
   b) admite cererea si emite certificatul de urbanism pentru construire/desfiintare pentru cladiri si amenajari, incluzand si obligatia elaborarii si aprobarii unui plan urbanistic zonal in vederea realizarii obiectivului de investitii, in situatia in care legea impune elaborarea unui plan urbanistic zonal, inclusiv precizarea avizelor si acordurilor necesare elaborarii si aprobarii documentatiei de urbanism;
  c) respinge cererea prin emiterea unui certificat de urbanism negativ, motivand in fapt si in drept imposibilitatea realizarii obiectivului de investitii, in situatia in care nu este permisa elaborarea plan urbanistic zonal in vederea realizarii proiectului sau in situatia in care acesta contravine strategiei de dezvoltare urbane integrate aprobata la nivelul unitatii administrativ-teritoriale sau documentatiei de urbanism aprobata la nivelul unitatii administrativ-teritoriale.
(9) In cazul prevazut la alin. (8) lit. b), autoritatea administratiei publice locale precizeaza daca elaborarea planului urbanistic zonal se poate realiza cu sau fara emiterea unui aviz de oportunitate, in functie de initiatorul documentatiei.
(10) Certificatul de urbanism pentru construire/desfiintare pentru cladiri si amenajari contine, pe langa elementele prevazute la art. 190, urmatoarele:
    a) elemente privind regimul de actualizare sau modificare a documentatiilor de urbanism si a regulamentelor locale aferente, daca este cazul; 
   b) conditiile obligatorii pentru realizarea obiectivului de investitii, respectiv reglementarile urbanistice care urmeaza sa fie indeplinite in functie de specificul amplasamentului; 
    c) lista studiilor de specialitate necesare in vedere autorizarii construirii;
    d) obligatia intocmirii proiectului urbanistic de detaliu, daca este cazul;
    e) lista completa a avizelor si acordurilor necesare in vederea autorizarii construirii;
    f) termenul de valabilitate. 
(11) Lista completa a avizelor si acordurilor redata in certificatul de urbanism cuprinde: 
  a) lista avizelor si acordurilor care se obtin prin intermediul Comisiei de acord unic in cazul unitatilor administrativ-teritoriale la nivelul carora este obligatorie infiintarea Comisiei de acord unic; 
   b) lista avizelor si acordurilor care se obtin in mod direct de catre solicitantul certificatului de urbanism, daca este cazul; in cazul in care a fost aprobat un plan urbanistic zonal in baza aceluiasi certificat de urbanism, avizele de amplasament obtinute pentru planul urbanistic zonal isi pastreaza valabilitatea  pentru emiterea autorizatiei de construire;
  c) lista avizelor si acordurilor care se obtin pe baza proiectului tehnic in vederea inceperii executarii lucrarilor de construire, daca este cazul; 
   d) lista avizelor, acordurilor si autorizatilor care se obtin in vederea receptiei lucrarilor de construire executate, daca este cazul. 
(12) Valabilitatea certificatului de urbanism pentru construire/desfiintare reprezinta termenul acordat solicitantului in vederea utilizarii acestuia in scopul pentru care a fost emis, potrivit legii. 
(13) Emitentul certificatului de urbanism stabileste termenul de valabilitate pentru un interval de timp cuprins intre 24 si 36 luni de la data emiterii, in functie de:
    a) scopul pentru care a fost solicitat;
    b) complexitatea investitiei si caracteristicile urbanistice ale zonei in care se afla imobilul;
    c) mentinerea valabilitatii prevederilor documentatiilor urbanistice si a planurilor de amenajare a teritoriului aprobate, pentru imobilul ce face obiectul solicitarii.
(14) Valabilitatea certificatului de urbanism inceteaza daca:
    a) titularul renunta la intentia de a mai construi, situatie in care are obligatia de a notifica acest fapt autoritatii administratiei publice emitente;
    b) titularul nu solicitata prelungirea valabilitatii certificatului de urbanism in termenul legal de 15 zile inaintea expirarii acesteia.
(15) Prelungirea termenului de valabilitate a certificatului de urbanism pentru construire/desfiintare se realizeaza de catre emitent, la cererea titularului formulata in interiorul termenului de valabilitate, pentru o perioada de timp de maximum 24 luni, dupa care, in mod obligatoriu, se emite un nou certificat de urbanism pentru construire/desfiintare. 
(16) Pentru proiectele de investitii publice, valabilitatea certificatului de urbanism poate fi stabilita pana la o perioada de maximum 60 de luni, in functie de complexitatea investitiei si a planului investitional aferent. 
 
  Art. 240. Certificatul de urbanism pentru construire/desfiintare de lucrari ingineresti 

(1) Certificatul de urbanism pentru construire/desfiintare de lucrari ingineresti este actul administrativ cu caracter individual prin care autoritatea administratiei publice locale face cunoscute conditiile necesare realizarii unei lucrari ingineresti, respectiv conditiile aplicabile construirii, desfiintarii, modificarii unei lucrari in curs sau regularizarii unei lucrari ingineresti. 
(2) Certificatul de urbanism pentru construire/desfiintare de lucrari ingineresti se emite la cererea beneficiarului sau dezvoltatorului lucrarii ingineresti, fara necesitatea ca acestia sa detina un drept real principal asupra imobilului.
(3) In cazul lucrarilor ingineresti care vizeaza infrastructura de transport, certificatul de urbanism pentru construire/desfiintare de lucrari ingineresti include date referitoare la imobilele incluse in culoarul de expropriere. 
(4) Pentru proiectele de investitii publice, valabilitatea certificatului de urbanism poate fi 60 de luni, in functie de complexitatea investitiei si a planului investitional aferent. 
 
 

Ana Ghiarasim
de Ana Ghiarasim

Cu o experienta de aproape 12 ani in presa scrisa, Ana Maria Ghiarasim aduce in fata cititorilor E-juridic cele mai importante noutati legate de legislatia in domeniu, explicate si comentate in detaliu. Stiri, legi si informatii la zi.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Autorizatiile de constructie se modifica! A fost anuntat Codul amenjarii teritoriilor, urbanismului si constructiilor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Poate sunteti interesat si de:
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!

Modificarile din

Contractele Civile si Actele Comerciale

se aplica deja!

Descarcati GRATUIT Raportul Special

"10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR"

10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016