Judetul Prahova se confrunta cu consum urias de curent care nu putea fi contabilizat, insa acum DGA a prins hotii de curent. Acestia au fost retinuti.
Mai multe perchezitii au loc, luni, in judetul Prahova, intr-un dosar de coruptie privind furtul de energie electrica, informeaza Directia Generala Anticoruptie (DGA).
La descinderi au participat politisti de la Serviciul Judetean Anticoruptie Prahova, cu sprijinul Serviciului Anchete, al Serviciului Judetean Anticoruptie Buzau si al Serviciului Judetean Anticoruptie Dambovita, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Prahova.
Au fost puse in executare zece mandate de perchezitie domiciliara, dintre care cinci la sediul sau punctul de lucru al unor societati comerciale si alte cinci la domiciliile suspectilor, precum si cinci mandate de aducere emise pe numele a doi suspecti functionari publici si a trei persoane fara calitate speciala.
"In cauza se efectueaza cercetari fata de cei cinci suspecti pentru savarsirea mai multor infractiuni, respectiv de constituire a unui grup infractional organizat, luare de mita, dare de mita, trafic de influenta, furt de energie electrica, modificarea fara drept a componentelor instalatiilor energetice, executarea sau folosirea de instalatii clandestine in scopul racordarii directe la retea sau pentru ocolirea echipamentelor de masurare, favorizarea faptuitorului, omisiunea sesizarii si divulgarea informatiilor secrete de serviciu sau nepublice", se precizeaza in comunicat.
Potrivit DGA, unul dintre suspecti, care detine mai multe spatii industriale si rezidentiale, punea la dispozitie spatii unde urmau sa fie desfasurate activitati puternic consumatoare de energie electrica, respectiv instalatii clandestine de bransare la energie electrica. Aceste instalatii erau executate si protejate de cei doi suspecti functionari publici.
Un alt suspect se ocupa de identificarea unor potentiali clienti care aveau nevoie de energie electrica de mare putere, fara a fi contorizata. Prin prisma relatiei cu unul dintre functionarii publici, el se ocupa de obtinerea avizelor necesare punerii in functiune a instalatiilor, modificarii de putere si realizarea bransamentelor.
Din cercetari a mai rezultat ca al doilea suspect functionar public se ocupa efectiv de realizarea bransamentelor clandestine si avea rolul de a remite sume de bani angajatilor societatii de distributie cu putere de decizie.
"Cercetarile vor fi continuate la sediul unitatii de parchet", precizeaza DGA.