Daca dupa jumatatea lunii iulie a acestui an nu va incheiati o polita de asigurare obligatorie pentru locuinta, riscati sa fiti amendati de primarie, a transmis luni Ministerul Administratiei si Internelor.
Mai aveti o jumatate de an pentru a va incheia o polita de asigurare pentru locuinta. Din a doua parte a lunii iulie primariile vor incepe sa-i amendeze pe proprietarii de case care nu si-au cumparat una. "In conformitate cu prevederile art. 35 din Legea 260/2008, obligativitatea incheierii asigurarilor de locuinte decurge de la un an de la inceperea emiterii politelor. Intrucat politele de asigurare a locuintelor au inceput sa fie emise in 15 iulie 2010, termenul-limita de incheiere a acestora, conform art. 35 din Legea 260/2008, este 15 iulie 2011", se arata intr-o precizare postata pe site-ul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI).
Brokerii de asigurari, citati de cotidianul Gandul, spun ca oamenii stiu putine informatii despre aceste asigurari si ca le incheie pentru ca sunt obligatorii, nu pentru a-si proteja bunurile. Pana acum s-au vandut peste 300.000 de polite de asigurare obligatorii pentru locuinte. In total, circa 6,5 milioane de proprietari de case din Romania trebuie sa-si achizitioneze o asigurare.
Cei care au o deja o asigurare facultativa a locuintei, care acopera toate riscurile prevazute in polita obligatorie, nu sunt nevoiti sa cumpere o asigurare obligatorie.
Pretul unei polite de asigurare obligatorie a locuintei este de 10 euro pe an, pentru imobilele construite din caramida nearsa sau din chirpici. Daca locuinta are o structura de rezistenta de beton armat sau lemn, asigurarea costa 20 de euro. Suma pe care asiguratorul o va plati in caz de dauna totala este de 10.000, respectiv 20.000 de euro.
Autor:
Adrian Popa
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<