Daca dupa jumatatea lunii iulie a acestui an nu va incheiati o polita de asigurare obligatorie pentru locuinta, riscati sa fiti amendati de primarie, a transmis luni Ministerul Administratiei si Internelor.
Mai aveti o jumatate de an pentru a va incheia o polita de asigurare pentru locuinta. Din a doua parte a lunii iulie primariile vor incepe sa-i amendeze pe proprietarii de case care nu si-au cumparat una. "In conformitate cu prevederile art. 35 din Legea 260/2008, obligativitatea incheierii asigurarilor de locuinte decurge de la un an de la inceperea emiterii politelor. Intrucat politele de asigurare a locuintelor au inceput sa fie emise in 15 iulie 2010, termenul-limita de incheiere a acestora, conform art. 35 din Legea 260/2008, este 15 iulie 2011", se arata intr-o precizare postata pe site-ul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI).
Brokerii de asigurari, citati de cotidianul Gandul, spun ca oamenii stiu putine informatii despre aceste asigurari si ca le incheie pentru ca sunt obligatorii, nu pentru a-si proteja bunurile. Pana acum s-au vandut peste 300.000 de polite de asigurare obligatorii pentru locuinte. In total, circa 6,5 milioane de proprietari de case din Romania trebuie sa-si achizitioneze o asigurare.
Cei care au o deja o asigurare facultativa a locuintei, care acopera toate riscurile prevazute in polita obligatorie, nu sunt nevoiti sa cumpere o asigurare obligatorie.
Pretul unei polite de asigurare obligatorie a locuintei este de 10 euro pe an, pentru imobilele construite din caramida nearsa sau din chirpici. Daca locuinta are o structura de rezistenta de beton armat sau lemn, asigurarea costa 20 de euro. Suma pe care asiguratorul o va plati in caz de dauna totala este de 10.000, respectiv 20.000 de euro.
Autor:
Adrian Popa
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu cateva informatii despre procesul de declarare a posturilor vacante vacantate si nou create in platforma ANOFM. Cumva cu posturile nou create, mi-e mai simplu de inteles. Completez aici oferta, recrutam, inchid oferta - la speta asta am o singura intrebare: nu pot face operatia de incadrare daca data oferta a expirat desi logic pot avea o oferta deschisa pana pe 31.03 si angajarea propriu-zisa sa fie ulterioara acestei date. Trebuie cumva sa trec un termen pentru oferta...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<