Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii doreste independenta mai mare pentru procurori, aceasta fiind tema unei interventii a presedintelui CSM, Oana Schmidt-Haineala, si a altor reprezentanti ai institutiei, in cadrul dezbaterilor de miercuri de la Comisia parlamentara pentru revizuirea Constitutiei.
Oana Schmidt-Haineala s-a exprimat si impotriva propunerii ca Ministerul Public sa fie redenumit Procuratura.
"Nu este o chestiune oportuna necesara, nu vedem scopul unei astfel de modificari. Pe de alta parte trebuie sa ne gandim ca schimbarea numelui unei institutii atat de importante implica schimbarea stampilelor, si asa mai departe, nu se justifica sub nicio forma", a argumentat presedintele CSM.
Totodata, aceasta considera ca modificarea art. 131 alineat 2, prin introducerea sintagmei "in mod independent", care sa sublinieze independenta procurorilor, ar veni in conformitate cu pozitia constanta a Consiliului si s-ar putea lega totodata si de articolul 132 care prevede ca institutia functioneaza sub autoritatea Ministerului Justitiei.
"Nuantarea exercitarii autoritatii Ministerului Justitiei se face prin lege organica. Daca aceasta chestiune ar disparea din Constitutie si s-ar da valoare caracterului independent al procurorilor (...) cred ca am fi mai castigati", a aratat aceasta.
In ceea ce priveste independenta procurorilor si eliminarea autoritatii Ministerului Justitiei, Oana Schmidt-Haineala a motivat ca exista suport si in reglementarile internationale, referindu-se intre altele la cele ale ministrilor Consiliului Europei privind rolul urmaririi penale in sistemul de justitie penala.
"Referitor la procedura de numire a procurorilor in functie, pozitia constanta a fost ca aceasta numire sa se faca de catre Sectia de procurori a Consiliului. Am facut publica aceasta pozitie, precum si argumentele pe care as dori sa le sustin, acesta ar fi punctul nostru de vedere. In cel mai rau caz, cred ca daca nu s-ar primi o astfel de schimbare am putea adopta si noi, procurorii, modelul care se aplica numirii presedintilor, vicepresedintilor si presedintilor de sectii de la Inalta Curte - selectia persoanelor nominalizate sa vina de la sectia corespunzatoare Consiliului, respectiv de la sectia de procurori", a mai spus presedintele CSM.
Conform unui amendament la art. 132, care nu a fost inca dezbatut, procurorii isi desfasoara activitatea potrivit principiului legalitatii, al impartialitatii, si al controlului ierarhic sub autoritatea Ministerului Justitiei. AGERPRES
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Angajatul lucreaza de noapte, in ture de 12 ore, inclusiv in zile de sarbatori legale. In luna aprilie, angajatul va incepe tura in data de 17.04 la ora 19 si va iesi din tura pe data de 18.04 la ora 07 dimineata. In acest caz, pe langa sporul de ore de noapte, angajatul primeste sporul de sarbatoare legala doar pentru cele 7 ore lucrate in ziua de 18.04 sau primeste sporul de sarbatoare legala pe intreaga tura de 12 ore?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<