Discriminarea pe motiv de vaccinare ar urma sa fie interzisa prin lege, daca o initiativa in acest sens va fi aprobata de Parlamentul Romaniei.
Conform unui nou proiect de act normativ, discriminarea pe motiv de vaccinare impotriva Covid-19 ar urma sa fie interzisa prin lege. Initiatorii subliniaza ca vaccinarea nu este obligatorie in Romania, ci, mai mult, aceasta nu presupune niciun cost si este in totalitate voluntara.
Avand in vedere aspectul expus anterior si faptul ca obligativitatea vaciinarii populatiei nu este prevazuta nici in legislatia primara si nici in cea secundara, "ne aflam in fata administratii neobligatorii a unui vaccin (...), in cauza operand libertatea negativa a persoanei, inteleasa prin absenta constrangerilor externe de a efectua vaccinul".
Semnatarii proiectului prin care discriminarea pe motiv de vaccinare ar urma sa fie interzisa prin lege sustin ca "nu se poate impune o conduita anume persoanei care refuza, nu este capabila sa isi exprime consimtamantul sau intrerupe administrarea unui vaccin anti SARS-CoV-2".
In momentul de fata, spun initiatorii, doar 25,15% din populatia elegibila a Romaniei s-a vaccinat impotriva Covid-19. Ei mai sustin ca pentru a se ajunge la imunizarea impotriva bolii s-au luat unele masuri care "favorizeaza ingradirea, excluderea, restrictionarea sau conditionarea unui numar in crestere de drepturi" pentru cei care au ales sa se vaccineze.
Ei dau exemplu decizia Universitatii de Medicina si Farmacie Iasi care a conditionat participarea la examene de un certificat de vaccinare anti-Covid sau de un test RT-PCR negativ din ultimele 72 de ore sau de rezultatul negativ al unui test antigen rapid facut in ultimele 24 de ore sau de o adeverinta care sa confirme infectarea si vindecarea de Covid-19.
Proiectul de lege prin care discriminarea pe motiv de vaccinare ar urma sa fie interzisa stabileste ca "orice forma de manifestare sau masura de excludere, segregare, restrictie, limitare, deosebire, preferinta sau tratament diferentiat, exercitate asupra unei persoane sau a unor categorii de persoane, avand drept conditie de baza administrarea sau nu a oricarui vaccin, care, in conditiile prezentei legi, reprezinta discriminare pe motiv de vaccinare" este interzisa.
Mai mult, actul stabileste ca prevederile mentionate mai sus sunt aplicabile "in toate situatiile, fara deosebire, al caror scop sau efect - direct sau indirect - vor fi restrangerea, inlaturarea, limitarea de orice fel, nesocotirea sau incalcarea drepturilor omului si a libertatilor sau a drepturilor recunoscute de lege".
Discriminarea pe motiv de vaccinare, interzisa prin lege si amendata
Proiectul stabileste si amenzi pentru cei care pun in miscare aceste discriminari.
Conform actului, discriminarea pe motiv de vaccinare impotriva unei persoane va fi amendata cu suma de minimum 3.000 lei si maximum 30.000 de lei, iar discriminarea dintr-acelasi motiv impotriva unei categorii sau grup de persoane se va sanctiona cu minimum 5.000 de lei si maximum 100.000 lei, "daca fapta nu constituie infractiune".
Proiectul de lege apartine celor de la AUR si a fost inregistrat pentru dezbatere la Senat.
A fost solicitata procedura de urgenta.
Ramane de vazut daca discriminarea pe motiv de vaccinare va fi interzisa prin lege.