Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Discriminarea pe motiv de vaccinare, interzisa prin lege

Discriminarea pe motiv de vaccinare, interzisa prin lege
Discriminarea pe motiv de vaccinare ar urma sa fie interzisa prin lege, daca o initiativa in acest sens va fi aprobata de Parlamentul Romaniei.

Conform unui nou proiect de act normativ, discriminarea pe motiv de vaccinare impotriva Covid-19 ar urma sa fie interzisa prin lege. Initiatorii subliniaza ca vaccinarea nu este obligatorie in Romania, ci, mai mult, aceasta nu presupune niciun cost si este in totalitate voluntara. 

Avand in vedere aspectul expus anterior si faptul ca obligativitatea vaciinarii populatiei nu este prevazuta nici in legislatia primara si nici in cea secundara, "ne aflam in fata administratii neobligatorii a unui vaccin (...), in cauza operand libertatea negativa a persoanei, inteleasa prin absenta constrangerilor externe de a efectua vaccinul".

Semnatarii proiectului prin care discriminarea pe motiv de vaccinare ar urma sa fie interzisa prin lege sustin ca "nu se poate impune o conduita anume persoanei care refuza, nu este capabila sa isi exprime consimtamantul sau intrerupe administrarea unui vaccin anti SARS-CoV-2".

In momentul de fata, spun initiatorii, doar 25,15% din populatia elegibila a Romaniei s-a vaccinat impotriva Covid-19. Ei mai sustin ca pentru a se ajunge la imunizarea impotriva bolii s-au luat unele masuri care "favorizeaza ingradirea, excluderea, restrictionarea sau conditionarea unui numar in crestere de drepturi" pentru cei care au ales sa se vaccineze. 

Ei dau exemplu decizia Universitatii de Medicina si Farmacie Iasi care a conditionat participarea la examene de un certificat de vaccinare anti-Covid sau de un test RT-PCR negativ din ultimele 72 de ore sau de rezultatul negativ al unui test antigen rapid facut in ultimele 24 de ore sau de o adeverinta care sa confirme infectarea si vindecarea de Covid-19.

Proiectul de lege prin care discriminarea pe motiv de vaccinare ar urma sa fie interzisa stabileste ca "orice forma de manifestare sau masura de excludere, segregare, restrictie, limitare, deosebire, preferinta sau tratament diferentiat, exercitate asupra unei persoane sau a unor categorii de persoane, avand drept conditie de baza administrarea sau nu a oricarui vaccin, care, in conditiile prezentei legi, reprezinta discriminare pe motiv de vaccinare" este interzisa.

Mai mult, actul stabileste ca prevederile mentionate mai sus sunt aplicabile "in toate situatiile, fara deosebire, al caror scop sau efect - direct sau indirect - vor fi restrangerea, inlaturarea, limitarea de orice fel, nesocotirea sau incalcarea drepturilor omului si a libertatilor sau a drepturilor recunoscute de lege".

Discriminarea pe motiv de vaccinare, interzisa prin lege si amendata

Proiectul stabileste si amenzi pentru cei care pun in miscare aceste discriminari.

Conform actului, discriminarea pe motiv de vaccinare impotriva unei persoane va fi amendata cu suma de minimum 3.000 lei si maximum 30.000 de lei, iar discriminarea dintr-acelasi motiv impotriva unei categorii sau grup de persoane se va sanctiona cu minimum 5.000 de lei si maximum 100.000 lei, "daca fapta nu constituie infractiune".

Proiectul de lege apartine celor de la AUR si a fost inregistrat pentru dezbatere la Senat.

A fost solicitata procedura de urgenta.

Ramane de vazut daca discriminarea pe motiv de vaccinare va fi interzisa prin lege.

Florin Amariei
de Florin Amariei
Redactor

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie.  In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.  

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 31 Mai 2021
Votati articolul "Discriminarea pe motiv de vaccinare, interzisa prin lege":
Rating:

Nota: 4.35 din 5 din 31 voturi
Urmareste-ne pe Google News

ARTICOLE SIMILARE

ARTICOLE SIMILARE

Mai multe articole despre lege interzicere discriminare vaccin
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI