Centrul de Resurse Juridice (CRJ) si Greenpeace au obtinut castig de cauza in procesul cu Ministerul Mediului si Padurilor, in cauza avand ca obiect comunicarea unor informatii privind functionarea Fabricii de Combustibil Nuclear de la Mioveni (Pitesti).
Prin hotarare irevocabila, Ministerul Mediului si Padurilor este obligat sa comunice urmatoarele informatii:
- „protocol intre sucursala CNP si FCN privind stabilirea comitetului pentru situatii de urgenta din 20.03.2006;
- contract de prestari servicii pentru prevenirea si stingerea incendiilor nr. 2813/2002;
- contract de prestari servicii nr. 96/26.02.2007 privind tratarea deseurilor lichide contaminate cu uraniu natural precum si actele aditionale;
- contract de prestari servicii nr. 97/26.02.2007 legat de tratarea prin incinerare a deseurilor solide radioactive de joasa activitate si actele aditionale;
- contract de prestari servicii nr. 139/14.04.2009, legat de servicii de supraveghere a mediului si radioprotectie SCN Pitesti;
- contract de prestari servicii nr. 107/05.03.2009 legat de prelucrarea produselor de fosfat uranil, slam si cenusi uranifere, CNU Feldioara”.
De asemenea, in data de 27.02.2012, Comisia Europeana a trimis Guvernului Romaniei scrisoarea de punere in intarziere in legatura cu respectarea legislatiei comunitare (Directiva 85/337/CEE, Directiva EIA) in dosarul de infringment deschis ca urmare a plangerii adresata de cele doua organizatii, plangere avand ca obiect dublarea capacitatii de productie a Fabricii de Combustibil Nuclear de la Mioveni (Pitesti), fara realizarea unei proceduri de evaluare de mediu conform directivei 85/337/CEE.
Avocata Catalina Radulescu a declarat: „Guvernul Romaniei a innoit in anul 2011 autorizatia de functionare a fabricii de Combustibil Nuclear, desi anterior Ministerul Mediului si Padurilor a primit observatiile noastre referitoare la obligativitatea realizarii procedurii de evaluare a impactului asupra mediului. Conform Directivei EIA, transpusa in Romania prin HG 445/2009, este obligatorie realizarea acestei proceduri pentru proiecte in curs de desfasurare care se extind, astfel incat extinderea in sine intruneste conditiile sau depaseste limitele prevazute de Directiva”.
Jan Haverkamp, consultant expert pe probleme de energie pentru Greenpeace, a declarat: "Guvernul Roman inca are impresia ca poate realize proiecte de infrastructura nucleara ignorand procedura de consultare a publicului prevazuta de lege. Comisia Europeana are dreptate sa cerceteze aceasta. Situatia de La Fukushima a demonstrat ca energia nucleara este mult prea periculoasa pentru ca decizia sa apartina in exclusivitate unui mic grup de asa zisi experti si a unui grup de politicieni. Participarea publica are o importanta cruciala in dezvoltarea unor astfel de proiecte”.
Informatii de contact:
Av. Catalina Radulescu, Centrul de Resurse Juridice (CRJ), (+4) 0745.138.165
Ionut Cepraga, coordonator de campanii, Greenpeace Romania, (+4) 0724.302.487