O initiativa legislativa depusa la Parlament prevede cresterea de la unul la doi ani a duratei concediului de care beneficiaza persoanele care adopta un copil.
Proiectul, initiat de 29 de parlamentari ai PNL, USR, PSD si din grupul minoritatilor nationale, completeaza in acest sens Legea nr. 273/2004 privind procedura adoptiei.
"Adoptatorul sau, optional, oricare dintre sotii familiei adoptatoare, care realizeaza venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, din activitati salariale si asimilate acestora sau, dupa caz, din activitati independente, drepturi de autor ori activitati agricole, denumit in continuare persoana indreptatita, poate beneficia de un concediu de acomodare cu durata de maximum doi ani, care include si perioada incredintarii copilului in vederea adoptiei, precum si de o indemnizatie lunara", prevede proiectul depus, potrivit
Agerpres.
Potrivit expunerii de motive, "la baza acestei modificari legislative pentru cresterea duratei concediului de acomodare la maximum doi ani sta principiul egalitatii in fata legii, principiu de rang constitutional conform caruia legea trebuie sa ofere sanse egale tuturor cetatenilor".
"Avand in vedere faptul ca respectarea principiului egalitatii se verifica atat prin raportare la diferenta, cat si la discriminare si comparand legea care stabileste durata maxima a concediului de acomodare a copilului adoptat (Legea nr. 273/2004) cu legea care stabileste durata concediului de crestere a copilului (OUG nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor), se constata faptul ca in timp ce nasterea unui copil asumat si insusit de familie da nastere unui drept de concediu cu durata de maximum doi ani pentru unul dintre parinti, adoptarea unui copil da nastere unui concediu de acomodare de doar maximum un an", explica initiatorii.
Ei arata ca acordarea acestui de concediu pe o perioada de doi ani respecta principiul egalitatii cetatenilor, implicit al copiilor, in fata legii.
"Consideram ca este normal ca, pentru a respecta principiul egalitatii cetatenilor in fata legii si, implicit, egalitatea copiilor in fata legii, sa creasca si durata maxima a concediului de acomodare la doi ani, pentru ca durata procesului de adaptare la familie nu trebuie sa fie diferita nici in functie de momentul in care copilul ajunge sa faca parte din familie (momentul nasterii ori cel al adoptiei) si nici in functie de modul in care acesta devine parte din familie (prin procesul nasterii ori prin procesul adoptiei)", au mai transmis initiatorii proiectului.
Initiativa legislativa urmeaza sa intre in dezbaterea Senatului si apoi a Camerei Deputatilor, care este for decizional.