Hotararea de Guvern nr. 1090 privind prelungirea starii de alerta a fost anulata de Curtea de Apel Suceava. Dupa ce instantele din Cluj si Bucuresti au anulat alte doua HG-uri cu acelasi scop, acum si Suceava completeaza aceasta lista.
"Hotararea este extrem de importanta pentru ca reflecta faptul ca o a treia instanta din tara (pe langa Cluj si Bucuresti) sanctioneaza abuzul administrativ la care suntem supusi prin aceste hotarari de Guvern raportat la care, reamintesc, chiar si Ministerul Justitiei si Consiliul Legislativ, prin avizele cu observatii pe care le emit prealabil emiterii lor, atrag atentia asupra faptului ca dispozitiile lor genereaza incalcarea art. 16 din Constitutie si implicit discriminari.
Este deosebit de grav ca, in ciuda acestor observatii din avizele celor doua institutii, Guvernul alege sa emita totusi dispozitiile criticate, dispozitii care isi produc efectele, determina discriminari grave si o profunda segregare in societate, dispozitii care ulterior sunt si multe din ele anulate in instante, dar pana la acel moment produc un rau social de tip nazist.
Este deosebit de grav ca aceasta desconsiderare ramane fara consecinte, pentru ca aceasta continua lipsa de consecinte, sub aspectul raspunderii emitentului acestui tip de dispozitii abuzive, determina ca el sa se poarte ca si cum stie ca poate face orice", explica avocatul care a procedat la realizarea actiunilor in justitie necesare. Aparatorul a preferat sa ramana anonim.
Acesta a aratat ca a actionat in interesul a doua doamne reclamante.
"Petitul de anulare a acestei Hotarari de Guvern a fost formulat prin completarea actiunii initiale care viza HG 932/2021 ce a fost ulterior anulata de Curtea de Apel Cluj, in timp ce ma judecam la Suceava. In aceste conditii, am procedat la restrangerea actiunii exclusiv la singura Hotarare de Guvern ramasa neanulata, respectiv
HG 1090/6.10.2021, iar Curtea de Apel Suceava a admis actiunea astfel cum mi-am precizat-o si a anulat HG 1090 care a prelungit starea de alerta din octombrie 2021", a mai explicat avocatul.
Acesta a continuat si a spus ca "egimul abuziv la care suntem supusi este realizat exclusiv prin niste (biete, imi vine sa spun) dispozitii administrative care sunt mult sub puterea unei norme juridice, insa, cum Parlamentul refuza sa respecte Decizia CCR 392/2021 care ii atrage atentia ca este nevoie de o procedura judiciara pentru verificarea acestor dispozitii administrative pandemice, ramane ca instantele sa aplice dreptul comun in materie, respectiv contenciosul administrativ".
Hotararea instantei nu schimba regulile aplicabile in prezent, intrucat starea de alerta a fost deja prelungita prin
HG nr. 1242 din 2021.