O societate SRL cu doi asociati are activitate de constructii.
Societatea a inceput constructia unui hotel. Intrucit societatea nu doreste sa desfasoare activitatea de turism si constructii pe aceeasi societate a decis sa faca o divizare cu data de 31.12.2012 prin care sa transfere toate activele care nu au legatura cu activitatea de constructii, ci cu cea de turism pe o societate noua care va lua nastere la divizare si in care vor fi asociati doar cei doi asociati ai firmei de constructii.
Cu ocazia divizarii va trebui ca societatea existenta sa organizeze
inventarierea patrimoniului si evaluarea activelor (terenuri, cladiri) . Pentru investitia in curs trebuie facuta o evaluare de catre un evaluator autorizat? Sau acest activ va fi transferat la valoarea inregistrata la 31.12.2012 in contul 231 "Investitii in curs"? Mentionez ca asociatii sunt de acord cu transferul la aceasta valoare si intrebarea este daca exista o obligatie expresa legata de aceasta evaluare .
Avand in vedere ca in divizare nu intra alte societati sau alti actionari, stabilirea pasivelor care se atribuie noii societati care ia fiinta prin divizare (respectiv raportul intre capitalul social sia alte datorii repartizate noii societati) trebuie facuta proportional cu valoarea activului net la societatea existenta sau poate fi facut potrivit acordului asociatilor ?
Raspuns: Prin OUG nr. 2/2012 a fost introdusa modificarea potrivit careia nu mai este necesara obligatia intocmirii de catre un expert autorixat a raportului, cu privire la bunurile aduse ca aporturi in natura, cu conditia examinarii proiectului de divizare de catre un expert independent. Nu exista alte preveri speciale privitoare la evaluare, insa trebuie tinut cont ca prin divizare sa nu fie adus vreun prejudiciu vreunuia dintre creditorii societatii.
In ceea ce priveste stabilirea activelor si pasivelor care sunt atribuite noii societati, acestea vor fi stabilite tot prin proiectul de divizare, proiect ce va fi semnat de catre reprezentantii societatilor participante la operatiunea de divizare. Proiectul va contine inclusiv modul de transmitere al pasivului. Conform art.235 din
Legea 31/1990 cu modificarile ulterioare, asociatii pot hotari o data cu dizolvarea (daca este cazul) si modul de lichidare a societatii, asigurandu-se stingerea pasivului sau regularizarea lui in acord cu creditorii. Dispozitiile legale depind insa si de forma de organizare a societatii.
Mai exista dispozitii speciale la art. 243 indice 6 din acelasi act normativ, din care rezulta ca nu este obligatoriu ca stabilirea pasivelor care se atribuie noii societati ce ia fiinta sa fie facuta proportional cu valoarea activului net la societatea existenta.
Totodata, societatile noi preiau pasivul societatii divizate, iar societatile care dobandesc bunuri prin efectul divizarii raspund fata de creditori pentru obligatiile societatii care si-a incetat existenta prin divizare, proportional cu valoarea bunurilor dobandite, in afara de cazul in care prin proiectul de divizare s-au stabilit alte proproertii.
O atentie deosebita trebuie acordata modului de transmitere al pasivului pentru a nu fi facut in dauna creditorilor.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu cateva informatii despre procesul de declarare a posturilor vacante vacantate si nou create in platforma ANOFM. Cumva cu posturile nou create, mi-e mai simplu de inteles. Completez aici oferta, recrutam, inchid oferta - la speta asta am o singura intrebare: nu pot face operatia de incadrare daca data oferta a expirat desi logic pot avea o oferta deschisa pana pe 31.03 si angajarea propriu-zisa sa fie ulterioara acestei date. Trebuie cumva sa trec un termen pentru oferta...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<