O societate SRL cu doi asociati are activitate de constructii.
Societatea a inceput constructia unui hotel. Intrucit societatea nu doreste sa desfasoare activitatea de turism si constructii pe aceeasi societate a decis sa faca o divizare cu data de 31.12.2012 prin care sa transfere toate activele care nu au legatura cu activitatea de constructii, ci cu cea de turism pe o societate noua care va lua nastere la divizare si in care vor fi asociati doar cei doi asociati ai firmei de constructii.
Cu ocazia divizarii va trebui ca societatea existenta sa organizeze
inventarierea patrimoniului si evaluarea activelor (terenuri, cladiri) . Pentru investitia in curs trebuie facuta o evaluare de catre un evaluator autorizat? Sau acest activ va fi transferat la valoarea inregistrata la 31.12.2012 in contul 231 "Investitii in curs"? Mentionez ca asociatii sunt de acord cu transferul la aceasta valoare si intrebarea este daca exista o obligatie expresa legata de aceasta evaluare .
Avand in vedere ca in divizare nu intra alte societati sau alti actionari, stabilirea pasivelor care se atribuie noii societati care ia fiinta prin divizare (respectiv raportul intre capitalul social sia alte datorii repartizate noii societati) trebuie facuta proportional cu valoarea activului net la societatea existenta sau poate fi facut potrivit acordului asociatilor ?
Raspuns: Prin OUG nr. 2/2012 a fost introdusa modificarea potrivit careia nu mai este necesara obligatia intocmirii de catre un expert autorixat a raportului, cu privire la bunurile aduse ca aporturi in natura, cu conditia examinarii proiectului de divizare de catre un expert independent. Nu exista alte preveri speciale privitoare la evaluare, insa trebuie tinut cont ca prin divizare sa nu fie adus vreun prejudiciu vreunuia dintre creditorii societatii.
In ceea ce priveste stabilirea activelor si pasivelor care sunt atribuite noii societati, acestea vor fi stabilite tot prin proiectul de divizare, proiect ce va fi semnat de catre reprezentantii societatilor participante la operatiunea de divizare. Proiectul va contine inclusiv modul de transmitere al pasivului. Conform art.235 din
Legea 31/1990 cu modificarile ulterioare, asociatii pot hotari o data cu dizolvarea (daca este cazul) si modul de lichidare a societatii, asigurandu-se stingerea pasivului sau regularizarea lui in acord cu creditorii. Dispozitiile legale depind insa si de forma de organizare a societatii.
Mai exista dispozitii speciale la art. 243 indice 6 din acelasi act normativ, din care rezulta ca nu este obligatoriu ca stabilirea pasivelor care se atribuie noii societati ce ia fiinta sa fie facuta proportional cu valoarea activului net la societatea existenta.
Totodata, societatile noi preiau pasivul societatii divizate, iar societatile care dobandesc bunuri prin efectul divizarii raspund fata de creditori pentru obligatiile societatii care si-a incetat existenta prin divizare, proportional cu valoarea bunurilor dobandite, in afara de cazul in care prin proiectul de divizare s-au stabilit alte proproertii.
O atentie deosebita trebuie acordata modului de transmitere al pasivului pentru a nu fi facut in dauna creditorilor.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<