Intr-o S.R.L. cu obiect de activitate reparatii auto fara angajati, administratorul societatii este cel care presteaza activitatea fara a avea contract individual de munca intocmit. Este obligatoriu sa aibe contract individual de munca daca el este cel care presteaza activitatea de reparatii ? Neavand angajati nu are nici Regulament intern. E legal?
Raspuns:
Potrivit art. 197 alin. (1) din Legea 31/1990 societatile comerciale cu raspundere limitata pot fi administrate de unul sau mai multi administratori, asociati sau neasociati, numiti prin actul constitutiv sau de adunarea generala.
Asadar, administratorul societatii cu raspundere limitata poate avea si calitatea de salariat al aceleiasi societati.
Conform art. 72 din Legea 31/1990 a societatilor comerciale, obligatiile si raspunderea administratorilor sunt reglementate de dispozitiile referitoare la mandat si de cele special prevazute in aceasta lege.
Asadar, acceptand numirea, administratorul intra in raporturi juridice de mandat comercial cu societatea comerciala. Obligatiile administratorului in exercitarea mandatului sunt cele stabilite de lege si de catre adunarea generala a asociatilor. Adunarea generala a a sociatilor poate stabili in sarcina administratorului obligatii ce privesc indeplinirea mandatului de administrare, mandat ce are ca obiect administrarea societatii comerciale.
Ori, activitatea de mecanic auto nu reprezinta atributii ce tin de administrarea societatii comerciale. De aceea, consideram ca administratorul poate presta activitatea de mecanic auto numai in temeiul unui contract individual de munca in conditiile mentionate mai sus.
Intocmirea Regulamentului intern este obligatorie pentru toate societatile. Astfel, potrivit art. 246 alin. (2) din Codul muncii republicat, intocmirea regulamentului intern la nivelul fiecarui angajator se realizeaza in termen de 60 de zile de la data dobandirii personalitatii juridice.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Compania noastra a negociat cu un tert reduceri de abonamente la sala de sport/ piscina pentru angajatii sai si a incheiat cu tertul un protocol de colaborare. Valoarea discountului este in functie de nr de angajati care acceseaza serviciile sportive. Angajatii care doresc isi platesc singuri abonamentul, insa beneficiaza de reducerea negociata de angajator. Va rog sa-mi comunicati daca reducerea reprezinta un beneficu extrasalarial si care este tratamentul fiscal al acesteia.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Daca mama a nascut copilul in Germania si a beneficiat acolo de indemnizatie pentru cresterea copilului, iar dupa un an familia s-a mutat in Romania, mama poate beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului in Romania pana cand copilul implineste doi ani? Care este procedura de solicitare? Trebuie aduse adeverinte din Germania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<