Intr-o S.R.L. cu obiect de activitate reparatii auto fara angajati, administratorul societatii este cel care presteaza activitatea fara a avea contract individual de munca intocmit. Este obligatoriu sa aibe contract individual de munca daca el este cel care presteaza activitatea de reparatii ? Neavand angajati nu are nici Regulament intern. E legal?
Raspuns:
Potrivit art. 197 alin. (1) din Legea 31/1990 societatile comerciale cu raspundere limitata pot fi administrate de unul sau mai multi administratori, asociati sau neasociati, numiti prin actul constitutiv sau de adunarea generala.
Asadar, administratorul societatii cu raspundere limitata poate avea si calitatea de salariat al aceleiasi societati.
Conform art. 72 din Legea 31/1990 a societatilor comerciale, obligatiile si raspunderea administratorilor sunt reglementate de dispozitiile referitoare la mandat si de cele special prevazute in aceasta lege.
Asadar, acceptand numirea, administratorul intra in raporturi juridice de mandat comercial cu societatea comerciala. Obligatiile administratorului in exercitarea mandatului sunt cele stabilite de lege si de catre adunarea generala a asociatilor. Adunarea generala a a sociatilor poate stabili in sarcina administratorului obligatii ce privesc indeplinirea mandatului de administrare, mandat ce are ca obiect administrarea societatii comerciale.
Ori, activitatea de mecanic auto nu reprezinta atributii ce tin de administrarea societatii comerciale. De aceea, consideram ca administratorul poate presta activitatea de mecanic auto numai in temeiul unui contract individual de munca in conditiile mentionate mai sus.
Intocmirea Regulamentului intern este obligatorie pentru toate societatile. Astfel, potrivit art. 246 alin. (2) din Codul muncii republicat, intocmirea regulamentului intern la nivelul fiecarui angajator se realizeaza in termen de 60 de zile de la data dobandirii personalitatii juridice.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Instanta de judecata a stabilit definitiv si irevocabil reincadrarea in munca a unui salariat concediat in aprilie 2020. A stabilit de asemenea ca angajatorul sa plateasca despagubiri in baza salariilor ce trebuieau platite in perioada aprilie 2020 la aprilie 2025. Salariatul a fost reincadrat dar dupa doua zile si-a dat demisia. Pentru plata despagubirilor catre salariat, drepturile brute le-am trecut suplimentar in statul de pata al lunii aprilie 2025 pentru stabilirea netului de plata in baza...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cadrul companiei, in 2024, un salariat a fost detasat transnational in Germania, astfel: Data Inceput Data Sfarsit Total Zile Detasare 10.06.2024 05.07.2024 26 24.08.2024 29.09.2024 37 02.11.2024 22.12.2024 51 Imi puteti spune, va rog, daca cele 183 de zile, de care stim ca sunt pentru 1 an fiscal: 1. Se calculeaza daca se efectueaza cumulat? 2. Se calculeaza adunand perioadele din anul respectiv? 3. Se calculeaza perioadele de pe formularul A1 - exista situatii cand perioada declarata in A1...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Cum trebuie procedat pentru acordarea concediului de ingrijitor, conform Codului muncii, in situatia in care diagnosticul mentionat pe biletul de externare nu corespunde exact cu denumirile prevazute in Ordinul nr. 2.172/3.829/2022, dar reflecta o afectiune care implica imobilizarea pacientului la pat si necesitatea unui ingrijitor? De exemplu, in lista din ordin, la punctul XIX, sunt incluse afectiuni ortopedice precum cele musculo-scheletale care determina limitari severe de mobilitate, iar in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<