Intr-o S.R.L. cu obiect de activitate reparatii auto fara angajati, administratorul societatii este cel care presteaza activitatea fara a avea contract individual de munca intocmit. Este obligatoriu sa aibe contract individual de munca daca el este cel care presteaza activitatea de reparatii ? Neavand angajati nu are nici Regulament intern. E legal?
Raspuns:
Potrivit art. 197 alin. (1) din Legea 31/1990 societatile comerciale cu raspundere limitata pot fi administrate de unul sau mai multi administratori, asociati sau neasociati, numiti prin actul constitutiv sau de adunarea generala.
Asadar, administratorul societatii cu raspundere limitata poate avea si calitatea de salariat al aceleiasi societati.
Conform art. 72 din Legea 31/1990 a societatilor comerciale, obligatiile si raspunderea administratorilor sunt reglementate de dispozitiile referitoare la mandat si de cele special prevazute in aceasta lege.
Asadar, acceptand numirea, administratorul intra in raporturi juridice de mandat comercial cu societatea comerciala. Obligatiile administratorului in exercitarea mandatului sunt cele stabilite de lege si de catre adunarea generala a asociatilor. Adunarea generala a a sociatilor poate stabili in sarcina administratorului obligatii ce privesc indeplinirea mandatului de administrare, mandat ce are ca obiect administrarea societatii comerciale.
Ori, activitatea de mecanic auto nu reprezinta atributii ce tin de administrarea societatii comerciale. De aceea, consideram ca administratorul poate presta activitatea de mecanic auto numai in temeiul unui contract individual de munca in conditiile mentionate mai sus.
Intocmirea Regulamentului intern este obligatorie pentru toate societatile. Astfel, potrivit art. 246 alin. (2) din Codul muncii republicat, intocmirea regulamentului intern la nivelul fiecarui angajator se realizeaza in termen de 60 de zile de la data dobandirii personalitatii juridice.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Pentru personalul care lucreaza in ture de 12 cu 24/48, pot sa fie situatii in care intr-o luna se atinge normatul lunii, iar in altele se depaseste. Este corect sa sa pastreze un depozit de timp care sa reglementeze normatul lunii?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In situatia in care se doreste reducerea programului de munca de la 5 la 4 zile pe saptamana, care sunt etapele care trebuie urmate? Sunt necesare acte aditionale pentru fiecare persoana sau poate fi o decizie care se aplica tuturor? Iar daca sunt persoane care nu semneaza actul aditional, masurile de reducere se aplica si in cazul lor?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<