Reprezentantului legal al societatii, cetatean strain detasat in Romania, dorim sa-i facem contract individual de munca in Romania. Daca el semneaza contractele de munca, cine il va semna pe al lui? Pe cine trecem reprezentant legal?
Raspuns: Cu privire la administrarea si conducerea societatilor comerciale, Legea 31/1990 cuprinde dispozitii privind fiecare forma de societate comerciala.
In societatea in nume colectiv, administrarea societatii este asigurata de unul sau mai multi administratori. Fiecare administrator are dreptul sa reprezinte societatea, afara de stipulatie contrara in actul constitutiv (art. 75).
In societatea in comandita simpla administratia societatii se va incredinta unuia sau mai multor asociati comanditati (art. 88).
In privinta societatii pe actiuni reglementarea actuala cuprinde mai multe dispozitii.
Societatea pe actiuni este administrata de unul sau mai multi administratori, numarul acestora fiind totdeauna impar. Cand sunt mai multi administratori, ei constituie un consiliu de administratie( art. 137 alin. (1)).
Consiliul de administratie poate delega conducerea societatii unuia sau mai multor directori, numind pe unul dintre ei director general (art. 143 alin. (1)). Prin actul constitutiv se poate stipula ca societatea pe actiuni este administrata de un directorat si de un consiliu de supraveghere, in conformitate cu prevederile prezentei subsectiuni(art. 153).
In societatea in comandita pe actiuni, administrarea societatii este incredintata unuia sau mai multor asociati comanditati (art. 188 alin. (1)). In societatea cu raspundere limitata, administrarea societatii este realizata de unul sau mai multi administratori (art. 197).
Din dispozitiile legale citate rezulta ca o societate comerciala indiferent de forma de asministrare este administrata de unul sau mai multi administratori.
Astfel, administratorul unic/Consiliul de Administratie poate imputernici o alta persoana sa semneze contractual individual de munca incheiat cu reprezentantul legal.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<