Reprezentantului legal al societatii, cetatean strain detasat in Romania, dorim sa-i facem contract individual de munca in Romania. Daca el semneaza contractele de munca, cine il va semna pe al lui? Pe cine trecem reprezentant legal?
Raspuns: Cu privire la administrarea si conducerea societatilor comerciale, Legea 31/1990 cuprinde dispozitii privind fiecare forma de societate comerciala.
In societatea in nume colectiv, administrarea societatii este asigurata de unul sau mai multi administratori. Fiecare administrator are dreptul sa reprezinte societatea, afara de stipulatie contrara in actul constitutiv (art. 75).
In societatea in comandita simpla administratia societatii se va incredinta unuia sau mai multor asociati comanditati (art. 88).
In privinta societatii pe actiuni reglementarea actuala cuprinde mai multe dispozitii.
Societatea pe actiuni este administrata de unul sau mai multi administratori, numarul acestora fiind totdeauna impar. Cand sunt mai multi administratori, ei constituie un consiliu de administratie( art. 137 alin. (1)).
Consiliul de administratie poate delega conducerea societatii unuia sau mai multor directori, numind pe unul dintre ei director general (art. 143 alin. (1)). Prin actul constitutiv se poate stipula ca societatea pe actiuni este administrata de un directorat si de un consiliu de supraveghere, in conformitate cu prevederile prezentei subsectiuni(art. 153).
In societatea in comandita pe actiuni, administrarea societatii este incredintata unuia sau mai multor asociati comanditati (art. 188 alin. (1)). In societatea cu raspundere limitata, administrarea societatii este realizata de unul sau mai multi administratori (art. 197).
Din dispozitiile legale citate rezulta ca o societate comerciala indiferent de forma de asministrare este administrata de unul sau mai multi administratori.
Astfel, administratorul unic/Consiliul de Administratie poate imputernici o alta persoana sa semneze contractual individual de munca incheiat cu reprezentantul legal.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Compania noastra a negociat cu un tert reduceri de abonamente la sala de sport/ piscina pentru angajatii sai si a incheiat cu tertul un protocol de colaborare. Valoarea discountului este in functie de nr de angajati care acceseaza serviciile sportive. Angajatii care doresc isi platesc singuri abonamentul, insa beneficiaza de reducerea negociata de angajator. Va rog sa-mi comunicati daca reducerea reprezinta un beneficu extrasalarial si care este tratamentul fiscal al acesteia.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Daca mama a nascut copilul in Germania si a beneficiat acolo de indemnizatie pentru cresterea copilului, iar dupa un an familia s-a mutat in Romania, mama poate beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului in Romania pana cand copilul implineste doi ani? Care este procedura de solicitare? Trebuie aduse adeverinte din Germania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<