Divortul din cauza starii de sanatate a unui dintre soti este reglementat de art. 381 din noul Cod civil raportat la art. 373 lit. d.
Atunci cand starea de sanatate a unuia dintre soti constituie o cauza de divort, sotul a carui stare de sanatate face imposibila continuarea convietuirii va formula o cerere bazata pe art. 381 raportat la art. 373 lit. d) din noul Cod civil, depunand impreuna cu cererea de divort si
dovezile privind starea sa de sanatate.
Conform art. 381 Cod civil, in cazul prevazut la art. 373 lit. d), desfacerea casatoriei se pronunta fara a se face mentiune despre culpa sotilor.
Subsemnatul(a) ….., domiciliat in …., in contradictoriu cu ….., domiciliat in …, formulez urmatoarea
CERERE DE CHEMARE IN JUDECATA
solicitandu-va sa dispuneti desfacerea casatoriei incheiate intre noi la data de …. in …., inregistrata in Registrul starii civile al Primariei ... sub nr. …., pentru urmatoarele
MOTIVE:
In fapt, …. (se mentioneaza imprejurarile incheierii casatoriei, relatiile dintre soti, imprejurarile degradarii starii de sanatate si felul in care aceasta face imposibila continuarea casatoriei).
De exemplu, subsemnatul m-am casatorit cu parata la data de …. Raporturile dintre noi au fost foarte bune timp de mai multi ani.
La data de …, in urma unor analize de rutina, mi s-a recomandat efectuarea unui test HIV. Din nefericire, testul a avut un rezultat pozitiv. Parata a efectuat ulterior acelasi test si rezultatul a fost negativ.
De atunci viata noastra conjugala a fost intrerupta si apreciez ca starea mea actuala de sanatate face imposibila continuarea convietuirii.
Am formulat prezenta cerere solicitandu-va sa desfaceti casatoria fara a face mentiune despre culpa sotilor.
In drept, art. 381 raportat la 373 lit. d) NCC si art. 914 si urm. NCPC republicat. Inteleg sa ma folosesc de proba cu inscrisuri.
Autor: Avocat Andrei Andronic
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<