Divortul se poate pronunta si din culpa unuia dintre soti sau din culpa comuna, conform art. 379 raportat la art. 373 lit. b) si c) NCC. Conform dispozitiilor acestui articol de lege, divortul se poate pronunta daca instanta stabileste culpa unuia dintre soti in destramarea casatoriei.
Cu toate acestea, daca din probele administrate rezulta culpa ambilor soti, instanta poate pronunta divortul din culpa lor comuna, chiar daca numai unul dintre ei a facut cerere de divort.
In ipoteza prevazuta de art. 373 lit. c), divortul pentru separarea in fapt indelungata se pronunta din culpa exclusiva a sotului reclamant, cu exceptia situatiei in care paratul se declara de acord cu divortul, cand acesta se pronunta fara a se face mentiune despre culpa sotilor.
Instanta competenta sa se pronunte asupra cererii de divort este judecatoria in circumscriptia careia se afla cea din urma locuinta comuna a sotilor daca cel putin unul din ei mai locuieste in aceasta circumscriptie.
Va prezentam mai jos un model de cerere de chemare in judecata, referitor la desfacerea casatoriei din culpa.
250 Modele Fise de Post
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Portal Codul Muncii
Subsemnata ......... cu domiciliul in ........ str. .......... nr. ...., ap. ..., sector ..., in contradictoriu cu .............. cu domiciliul in ........ str. .......... nr. ...., ap. ..., sector ...,si cu PRIMARIA SECTORULUI ... – AUTORITATEA TUTELARA, formulez prezenta:
pentru ca prin hotararea ce o veti pronunta sa dispuneti:
desfacerea casatoriei inregistrata in Registrul de Stare Civila al Primariei sector ....la nr......., din culpa exclusiva a paratului.
revenirea sotiei la numele purtat anterior casatoriei si anume ..........
exercitarea autoritatii parintesti asupra minorilor ..............., nascuta la data de....... si.............. nascut la data de......., de catre mama;
stabilirea domiciliului minorilor la domiciliul actual al mamei, la adresa din......
obligarea paratului, la plata catre cei doi minori a pensiei de intretinere si pentru cresterea, educarea, invatatura si pregatire profesionala a minorilor, in raport de veniturile acestuia.
IN FAPT, noi partile ne-am casatorit la data de ........., din aceasta casatorie rezultand minorii ..............., nascuta la ........ si .............., nascut la ......... . Arat ca inca de la inceputul casniciei intre noi sotii, au existat anumite divergente care s-au acutizat cu trecerea timpului, datorita firii dificile a paratului si a violentei verbale. Suntem firi diametral opuse si avem puncte diferite de vedere in ceea ce privesc toate aspectele vietii.
In ultima perioada aceste lucruri au dus la aparitia unor tot mai dese discutii in contradictoriu si la o racire evidenta a relatiilor dintre noi.
Desi am incercat amandoi sa depasim aceste impedimente, eforturile au ramas fara rezultat, dimpotriva s-a accentuat si mai mult instrainarea noastra, ajungandu-se la o lipsa acuta de afectiune si comunicare, iar la acest moment paratul a parasit locuinta comuna, stabilindu-se la parintii sai.
Asa fiind, urmeaza sa constatati ca relatiile dintre noi sunt grav vatamate, continuarea casatoriei nemaifiind posibila. Solicit proba cu acte.
IN DREPT, art. 373, art. 379 lit. b), art. 400, art. 529 si urmatoarele Cod Civil.
Depun prezenta cerere in.... exemplare pentru comunicare.
Anexez: certificatul de casatorie in original, seria ..... nr. ..... eliberat la data de ..... sub nr. ......de
Primaria ....., certificatele de nastere ale minorilor, taxa timbru si timbru judiciar.
DOMNULUI PRESEDINTE AL JUDECATORIEI ......
Autor: Avocat Andrei Andronic
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri