Ministrul Justitiei adreseaza Uniunii Nationale a Barourilor din Romania cateva propuneri de modificare a Legii avocaturii.
Printre altele, prin adresa nr. 6094/1154/2012 (nr. inregistrare Ministerul Justitiei 57053/2012) - atasata in copie la prezenta adresa - Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Ministerul Justitiei cu o propunere de modificare si completare a Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Propunerile formulate de Consiliul Superior al Magistraturii au avut ca fundament verificarile sub aspectul managementului de caz in dosare aflate pe rolul inaltei Curti de Casatie si Justitie si pe rolul curtilor de apel si instantelor arondate acestora.
In esenta, propunerile formulate de Consiliul Superior al Magistraturii vizeaza interventii legislative punctuale destinate asigurarii conditiilor optime pentru desfasurarea activitatii de judecata si crearii, in acelasi timp, a premiselor necesare desfasurarii cu celeritate a procedurilor judiciare.
Va adresam rugamintea de a ne transmite punctul de vedere al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania cu privire la propunerea de modificare a Legii nr.51/1995.
Cu deosebita consideratie si multumiri pentru colaborare
Domnului Titus CORLĂŢEAN Ministrul Justitiei
Stimate domnule ministru,
in urma verificarilor efectuate sub aspectul managementului de caz in dosarele de mare coruptie aflate pe rolul inaltei Curti de Casatie si Justitie si pe rolul curtilor de apel si instantelor arondate acestora, raportat la constatarile efectuate si fata de cauzele concrete ale prelungirii duratei judecarii cauzei, Inspectia Judiciara a apreciat ca este necesara adoptarea unei serii de masuri sub aspect normativ, care pot asigura conditiile necesare desfasurarii activitatii de judecata si creeaza premisele derularii procesului cu celeritate. in acest sens, a fost formulata de catre Inspectia Judiciara o serie de propuneri de modificare si completare a dispozitiilor din Codul de procedura penala, Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si din Regulamentul de ordine interioara al instantelor judecatoresti.
In sedinta din data de 17 mai 2012, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a analizat propunerile formulate de Inspectia Judiciara si a hotarat sesizarea Ministerului Justitiei pentru initierea demersurilor in vederea modificarii si completarii Legii nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si a Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat.
I. In ceea ce priveste Legea nr. 47/1992 s-a propus modificarea si completarea acestui act normativ, dupa cum urmeaza:
Dupa alineatul (5) al art. 29 se introduce un nou alineat, alin. (6), cu urmatorul cuprins :
( Consiliul Superior a! Magistraturii este garantul independentei justitiei (art. 13.1 alin. / din Constitutie, republicata)
,,Recursul se judeca in termen de 3 zile pe baza copiilor certificate ale urmatoarelor inscrisuri: cererea de sesizare si incheierea do respingere a sesizarii Curtii Constitutionale, actul de sesizare a instantei si a altor inscrisuri mentionate anterior poate fi realizata de instanta de control judiciar si in lipsa dosarului de fond, pe baza actului de sesizare a instantei (cerere de chemare in judecata, rechizitoriu etc.), a cererilor partilor, a incheierii instantei de sesizare si a dovezilor depuse de parti.
II. In ceea ce priveste modificarea si completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, s-a propus introducerea in cuprinsul acestui act normativ a prevederii ca, in cazul in care avocatul este impiedicat sa indeplineasca serviciul profesional, isi va asigura substituirea, fiind obligat sa incunostinteze despre aceasta pe clientul sau.
Aceasta modificare legislativa se justifica prin faptul ca o cauza importanta care a condus la prelungirea duratei procedurilor este reprezentata de formularea si incuviintarea cererilor de amanare ale inculpatilor sau celorlalte parti, pentru imposibilitatea de prezentare a aparatorilor alesi si neasigurarea substituirii. S-a constatat, in acest sens, ca aparatorii invoca, de cele mai multe ori, pentru neasigurarea substituirii, faptul ca partea reprezentata nu a fost de acord cu aceasta, prevalandu-se de dispozitiile art. 234 alin. 2 din Statutul profesiei de avocat, care prevad ca avocatul impiedicat sa-si indeplineasca serviciul profesional isi va asigura substituirea daca, in prealabil, obtine acordul clientului sau.
Prin urmare, va adresam rugamintea de a analiza necesitatea initierii modificarilor legislative mentionate, in raport de aspectele semnalate.
Cu deosebita consideratie,