Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Instructiuni privind indeplinirea procedurii divortului de catre notarii publici


Art.1 (1) Cererea de divort, prevazuta in anexa nr.1, se depune la biroul notarial numai de catre soti impreuna si se semneaza in fata notarului. La cerere se va anexa certificatul de casatorie, emis de catre autoritatile române, in original si copie legalizata, fotocopii ale certificatelor de nastere ale sotilor si ale actelor de identitate ale acestora.

(2) Potrivit dispozitiilor Codului Familiei cu modificarile si completarile ulterioare si ale Regulamentului de punere in aplicare a Legii notarilor publici nr.36/1995, in materia divortului prin acordul sotilor nu sunt aplicabile dispozitiile art.614 din Codul de procedura civila privind reprezentarea conventionala, caz in care sotii se vor prezenta personal in fata notarului public sesizat, atât la depunerea cererii de divort, cât si la termenul acordat pentru desfacerea casatoriei.  

(3) In aplicarea dispozitiilor de mai sus notarul nu va autentifica procuri de reprezentare la divort in fata notarului public sau ofiterului de stare civila, cu  exceptia celor necesare reprezentarii in instanta, in conditiile art.614 din Codul de procedura civila.

(4) Dispozitiile Legii notarilor publici nr.36/1995 si ale Regulamentului de punere in aplicare a acesteia privind luarea consimtamântului la incheierea actelor si procedurilor notariale in cazurile in care unul dintre soti sau ambii sunt surzi, muti, surdomuti, orbi ori necunoscatori ai limbii române, precum si la incheierea actelor si procedurilor notariale in afara biroului notarial, se aplica in mod corespunzator. In asemenea situatii interpretul, prin intermediul caruia se ia consimtamântul, va semna pe cererea de divort alaturi de soti si pe incheierea de admitere sau respingere a cererii de divort alaturi de notarul public. In cazul in care unul dintre soti este nestiutor de carte acesta va semna cererea de divort, incheierea si celelalte acte procedurale prin aplicarea amprentei degetului aratator de la mâna stânga.

(5) Prin derogare de la dispozitiile Legii notarilor publici nr.36/1995 si ale Regulamentului de punere in aplicare a acesteia privind identificarea partilor in cazul procedurii divortului, identificarea sotilor se va face de catre notarul public numai pe baza actelor de identitate prezentate de catre cei doi soti cu ocazia depunerii cererii de divort. In aplicarea acestor dispozitii dovada identitatii se poate face, de catre soti, cu unul din urmatoarele documente:
a) pentru cetatenii români – cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate sau, in cazul cetatenilor români cu domiciliul in strainatate, pasaportul in care este prevazut domiciliul, care sa se afle in termenul de valabilitate, atât la momentul depunerii cererii, cât si la data eliberarii certificatului de divort;
b) pentru cetatenii Uniunii Europene sau Spatiului Economic European – documentul de identitate sau pasaportul, emis de statul apartinator;
c) pentru apatrizi – pasaport emis in baza Conventiei privind Statutul apatrizilor din anul 1954, insotit de permisul de sedere temporar sau permanent, dupa caz;
d) pentru cetatenii straini din statele terte – pasaportul emis de statul ai caror cetateni sunt, in care sa fie aplicata viza de intrare pe teritoriul României; viza trebuie sa fie valabila atât la data depunerii cât si la data eliberarii certificatului de divort;
e) pentru cetatenii straini carora li s-a acordat o forma de protectie in România – document de calatorie emis in baza Conventiei de la Geneva din 1951 sau, dupa caz, document de calatorie pentru strainii care au obtinut protectie subsidiara – protectie umanitar conditionata;
f) pentru cetatenii straini solicitanti de azil in România – pasaport emis de statul ai caror cetateni sunt, insotit de documentul temporar de identitate.

Cartile de identitate eliberate de catre autoritatile române vor fi verificate de catre notarul public in Registrul de evidenta informatizata a persoanei administrat de catre Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.

Art.2  Primind cererea notarul are obligatia sa-si verifice competenta materiala si teritoriala, indeplinirea tuturor conditiilor prevazute de art.382 din Codul familiei cu modificarile si completarile ulterioare si de Regulamentul de punere in aplicare  a Legii nr.36/1995,  precum si plata onorariului notarial.

Art.3 La stabilirea competentei materiale notarul public va verifica daca ambii soti sunt prezenti in fata sa, au semnat cererea de divort in fata sa si au declarat in cererea de divort ca:
a) sunt de acord cu divortul;
b) nu au copii minori nascuti din casatorie sau adoptati in timpul casatoriei;
c) au convenit asupra numelui pe care fiecare il va purta dupa divort, respectiv numele purtat la incheierea casatoriei sau in timpul casatoriei;
d) niciunul din soti nu este pus sub interdictie;  

Art.4 (1)La stabilirea competentei teritoriale, notarul va verifica daca locul incheierii casatoriei sau ultima locuinta comuna a sotilor sunt situate in circumscriptia teritoriala a judecatoriei in care isi are sediul biroului notarial si daca sotii nu s-au adresat in prealabil altui notar public. In ceea ce priveste municipiul Bucuresti, competenta revine oricaruia dintre notarii publici care isi exercita activitatea in circumscriptia teritoriala a Tribunalului Bucuresti.
In cazul in care casatoria s-a incheiat la misiunile diplomatice sau la oficiile consulare competenta solutionarii cererii dupa locul incheierii casatoriei revine notarului public din municipiul Bucuresti, intrucât locul incheierii casatoriei este considerat primaria sector 1 in al carei registru de stare civila sunt evidentiate certificatele de casatorie emise de catre misiunile diplomatice sau oficiile consulare.   

(2)Dovada locului incheierii casatoriei (localitatea in care se afla primaria sau oficiul starii civile unde s-a oficiat casatoria sau unde s-a transcris certificatul de casatorie) se va face cu certificatul de casatorie anexat la cerere.

(3)Dovada ultimei locuinte comune se va face, dupa caz, prin actul de identitate, daca a fost domiciliul macar al unuia dintre soti, sau prin inscrisul care dovedeste proprietatea ori detinerea folosintei (vânzare-cumparare, donatie, inchiriere, comodat etc). Daca sotii au convietuit intr-o locuinta asupra careia nu detineau niciun titlu (de exemplu locuinta unuia din parinti sau a altei rude sau cunostinte) dovada se va face prin declaratie autentica a ambilor, data pe proprie raspundere si consemnata atât in cererea de divort, cât si in incheierea de admitere pe baza careia se va elibera certificatul de divort.

(4) In cazul in care sotii nu indeplinesc conditiile de mai sus, notarul public le va restitui cererea impreuna cu documentele anexate la aceasta, fara sa o mai inregistreze in Registrul de Divorturi. Daca sotii staruie la inregistrarea cererii, notarul o va inregistra in Registrul de Divorturi numai daca sotii au achitat onorariul, dupa care va da o incheiere de respingere, motivata in fapt si in drept. Incheierea de respingere nu este supusa niciunei cai de atac.

(5) Dupa ce notarul public constata ca sunt indeplinite conditiile prevazute la art.3 si art. 4 alin.1-3 din prezentele instructiuni, va proceda la inregistrarea cererii in Registrul de Divorturi de la nivelul biroului notarial si la transmiterea, catre  Registrul National de Evidenta a Cererilor de Divort (RNECD) gestionat de catre SC Infonot Systems SRL, denumit in continuare administratorul RNECD, a solicitarii de inregistrare a cererii de divort.

Cererea de divort, incheierea de admitere a cererii de divort sau incheierea de respingere a cererii de divort poarta acelasi numar cu numarul dosarului de divort din Registrul de divorturi tinut de fiecare birou notarial.
Primind cererea administratorul RNECD va verifica daca sotii s-au mai adresat si altui notar public cu o cerere similara.

In cazul in care in urma verificarii rezulta ca sotii nu s-au mai adresat altui notar public, administratorul RNECD va inregistra cererea pe numele biroului notarial in care isi desfasoara activitatea notarul solicitant si va elibera acestuia un certificat care atesta atât numarul sub care a fost inregistrata cererea in  RNECD, cât si faptul ca respectiva cerere de divort se afla pe rolul biroului notarial in vederea solutionarii.
In situatia in care in urma verificarii se constata ca sotii s-au adresat cu o cerere similara si altui notar public, administratorul RNECD va elibera o adeverinta, fapt ce impiedica pe notarul solicitant sa procedeze la acordarea termenului de 30 de zile pentru solutionarea cererii de divort, urmând sa respinga cererea si sa indrume partile sa se adreseze primului notar sesizat. Respingerea cererii nu il obliga pe notar la restituirea onorariului incasat cu ocazia depunerii cererii.

 In cazul in care de la data comunicarii de catre administratorul RNECD a certificatului au trecut mai mult de 60 de zile calendaristice, administratorul RNECD va proceda, din oficiu, la inchiderea pozitiei din registru.
In ceea ce priveste procedura de comunicare a solicitarilor catre administratorul RNECD si termenul de solutionare a acestora se aplica in mod corespunzator Normele metodologice privind registrul national de evidenta a cererilor de divort tinut de Uniunea Nationala a Notarilor Publici din România.

Art.5 (1)Primind certificatul de la administratorul RNECD notarul public va proceda la inscrierea numarului acestuia in Registrul de Divort si fixarea termenului pentru desfacerea casatoriei, termen la care soti vor trebui sa se prezinte personal. In lipsa certificatului eliberat de administratorul RNECD notarul public nu va putea fixa termen pentru desfacerea casatoriei.

(2) Termenul care va fi acordat nu va putea fi  mai scurt de 30 de zile calendaristice, nu va putea fi prelungit prin acordarea unui nou termen si se va inscrie de catre notar atât pe cererea de divort, cât si in Registrul de Divorturi.

(3) La acordarea de catre notar a termenului de 30 de zile se va avea in vedere si faptul daca acesta se implineste intr-o zi in care biroul notarial, din motive justificate, nu functioneaza, caz in care termenul se va prelungi pâna in prima zi lucratoare. Dispozitiile art.101 si urmatoarele din Codul de procedura civila in materia calcului termenelor procedurale se aplica in mod corespunzator.

(4) La acordarea termenului notarul public va putea avea in vedere si disponibilitatea sotilor de a fi prezenti la data pe care urmeaza sa o fixeze, caz in care va putea, daca unul din soti solicita si celalalt este de acord sau ambii solicita, sa acorde un termen mai mare de 30 de zile.

(5) Notarul public va fixa un singur termen pe care il va aduce la cunostinta sotilor verbal precizându-le data (ziua, luna, anul) si ora la care acestia trebuie sa se prezinte personal la biroul notarial.

(6) In situatia in care la termenul fixat notarul public nu va putea fi prezent din motive justificate pentru a solutiona cererea de divort, acesta va sesiza Camera Notarilor Publici in vederea delegarii unui alt notar public, la acel birou notarial, care sa solutioneze cererea.

Art.6 (1) La termenul fixat notarul public va verifica:
a) daca ambii soti sunt prezenti personal;
b) daca sotii staruie in cererea de divort;
c) daca sunt de acord  cu numele pe care acestia il vor purta dupa divort;
d) daca isi mentin celelalte declaratii date cu ocazia depunerii cererii de divort;
e) daca acestia isi pot exprima consimtamântul liber si neviciat;
f) daca niciunul din soti nu este pus sub interdictie;
g) daca pâna la termenul fixat nu a intervenit nasterea sau adoptia unui copil.

(2) In cazul in care in urma verificarii notarul constata ca sunt indeplinite cumulativ conditiile de mai sus, va proceda la intocmirea incheierii de admitere a cererii de divort, al carei model este prevazut in anexa nr.35 la Regulamentul de aplicare a Legii nr.36/1995, prin care va constata desfacerea casatoriei si va dispune eliberarea certificatului de divort. Incheierea de admitere a cererii de divort va fi semnata de ambii soti, de notarul public si dupa caz de interpret.

(3)In situatia in care in urma verificarii notarul constata ca au intervenit elemente noi care duc la neindeplinirea cumulativa a conditiilor de mai sus acesta va proceda la intocmirea incheierii de respingere al carei model este prevazut in anexa nr.36 la Regulamentul de aplicare a Legii nr.36/1995, prin care va dispune respingerea cererii de divort. Incheierea de respingere se va transmite in aceeasi zi, in format electronic (prin e-mail), administratorului RNECD pentru a face mentiunile corespunzatoare in RNECD.  
     
Art.7 (1) Dupa finalizarea incheierii de admitere si inainte de eliberarea certificatului de divort, notarul va solicita prin intermediul  administratorului RNECD numarul de certificat de divort de la Registrul Unic al Certificatelor de Divort(RUCD), tinut de catre Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.     

(2) In acest sens notarul public va completa un formular pe care il va transmite prin curier, e-mail  sau fax administratorului RNECD, formular pe baza caruia acesta va obtine de la Registrul Unic al Certificatelor de Divort(RUCD) o comunicare cuprinzând numarul certificatului de divort.

(3) In cazul in care in urma solicitarii adresate RUCD se constata ca pentru aceiasi soti a fost deja alocat numar de certificat de divort la solicitarea ofiterului de stare civila, administratorul RNECD va aduce in scris la cunostinta notarului public solicitant acest fapt, iar notarul in baza acestei comunicari, va dispune respingerea cererii. Despre acest fapt se vor face mentiunile corespunzatoare atât in Registrul de Divorturi, cât si in RNECD.

(4) Dupa obtinerea numarului certificatului de divort si inscrierea acestuia pe toate cele 6 exemplare ale certificatului de divort, in rubrica corespunzatoare din Registrul de Divorturi, cât si  in RNECD, notarul public va elibera câte un exemplar original al acestuia fostilor soti. Certificatul de divort va purta aceeasi data cu data in care a fost semnata incheierea de catre soti.

(5) Redactarea si semnarea incheierii finale de catre toate partile, obtinerea numarului certificatului de divort de la RUCD si redactarea si eliberarea certificatului de divort au loc in aceeasi zi, respectiv la termenul acordat pentru desfacerea casatoriei.

(6) La redactarea certificatului de divort notarul public va respecta  intocmai continutul anexei nr.37 la Regulamentul de aplicare a Legii nr.36/1995 privind formularul certificatului de divort neputându-l completa sau modifica(prin adaugiri: holograme, steme, semnatura secretarului biroului notarial etc.), iar hârtia pe care se va redacta certificatul de divort nu va avea caracteristici speciale. Notarul public va aplica pe certificatul de divort si timbrul sec.

Orice completare sau modificare a acestuia poate duce la nerecunoasterea certificatului de divort de catre institutiile abilitate sa faca mentiunile corespunzatoare pe actele de stare civila.

(7) Inainte de restituirea originalului certificatului de casatorie notarul va face pe versoul acestuia mentiunea privind desfacerea casatoriei si numarul si data certificatului de divort. In indeplinirea acestei obligatii notarii publici isi vor confectiona parafe, prevazute in anexa 2, care vor contine urmatoarea mentiune: „Desfacut casatoria prin certificatul de divort nr. _____/____.”  Originalul certificatului de casatorie cuprinzând mentiunea de mai sus se restituie sotilor, notarul public putându-si opri la dosar o copie dupa acesta.

(8) Odata cu eliberarea certificatului de divort, notarului public ii revine obligatia comunicarii, cu confirmare de primire, a câte unui exemplar original al acestuia la primaria localitatii unde s-a incheiat casatoria sau s-a transcris certificatul de casatorie si Directiei Judetene de Evidenta a Persoanelor sau, dupa caz, la Directia Generala de Evidenta a Persoanelor a Municipiului Bucuresti in a carei circumscriptie se afla localitatea unde s-a oficiat casatoria sau s-a transcris certificatul de casatorie.

Comunicarea se va face in ziua eliberarii sau cel mai târziu in urmatoarea zi lucratoare.
Celelalte doua exemplare originale ale certificatului de divort vor ramâne la biroul notarial pentru a fi arhivate la dosarul de divort si respectiv mapa cu certificatele de divort.

(9) Dovezile de comunicare a certificatului de divort la primaria localitatii unde s-a incheiat casatoria sau s-a transcris certificatul de casatorie si la Directia Judeteana sau a Municipiului Bucuresti de Evidenta a Persoanelor in a carei circumscriptie se afla primaria localitatii, pentru a se face mentiunea pe actul de casatorie, se vor atasa  la dosarul de divort. Fostilor soti li se pot elibera, la cerere, copii dupa dovezile de comunicare.

(10) Notarul are obligatia sa aduca la cunostinta sotilor cu ocazia eliberarii certificatului de divort ca acesta produce efecte intre acestia de la data eliberarii, iar fata de terti, produce efecte de la data inscrierii mentiunii in registrul de stare civila de la locul unde s-a incheiat casatoria sau s-a transcris certificatul de casatorie.

Art.8 Corelativ registrului de divorturi, notarul public va infiinta doua mape de evidenta si anume o mapa de divorturi cuprinzând incheierile de divort si certificatele de divort si o mapa cu alte solutii care va cuprinde incheierile de respingere.

Art.9 Onorariul se va incasa la inregistrarea cererii in registrul de divorturi fiind evidentiat valoric si cu numar de chitanta/bon fiscal si nu mai poate fi returnat. Neplata onorariului la depunerea cererii de divort atrage refuzul notarului public de a primi cererea.

Art.10 Declaratiile pe proprie raspundere utilizate in procedura divortului, cu exceptia celor mentionate in cererea de divort, sunt scutite de onorariu si se incheie numai in forma autentica putând fi date de catre soti separat sau impreuna.
 
Art.11  (1) Dosarele de divort nu se pot transfera intre birourile notariale nici din oficiu, nici la cererea sotilor.

(2) Fac exceptie cazurile in care notarul public functioneaza intr-un birou individual, iar pe parcursul solutionarii procedurii divortului si-a incetat calitatea,  si-a schimbat sediul intr-o alta circumscriptie judecatoreasca sau a fost suspendat din exercitiul functiei, caz in care dosarul se va transfera la un alt birou notarial, prin grija  Camerei Notarilor Publici, cu instiintarea in regim de urgenta a sotilor si a administratorului RNECD.  

(3) In aplicarea alin.2 Camera Notarilor publici va prelua, in regim de urgenta, dosarul de divort de la biroul notarial care si-a incetat activitatea si il va transfera altui birou notarial competent, urmând a informa pe administratorul RNECD despre acest fapt. Biroul notarial caruia i-a fost repartizat dosarul de divort in urma transferului va instiinta, de urgenta, pe soti sa se prezinte la sediul sau, fara a mai proceda la acordarea unui nou termen de 30 de zile.

Art.12 In cazul in care pe parcursul derularii procedurii divortului notarul public se confrunta cu anumite situatii care ar putea crea prejudicii partilor, acesta va informa de indata Camera Notarilor Publici in vederea identificarii unor solutii optime.


                                            

ANEXA 1
ROMÂNIA
BIROUL NOTARULUI PUBLIC
.......................................
Sediul .............................                                   Data in fata mea azi ___________________
Nr........ din ........................              Notar public__________________________
                              Termen _____________________________

                                          
                                                 CERERE DE DIVORŢ


Subsemnatul _________________ fiul lui _____________ si al _____________,
nascut la data de _____________ in localitatea ___________ judetul_________, titular al actului de identitate/pasaportului seria ___ __nr. _____________ CNP __________________, cu domiciliul in ________________________________, si subsemnata _________________________ fiica lui ___________________ si a _____________, nascuta in data de _____________, in localitatea _________, judetul ______________, titulara a actului de identitate/pasaport seria ______, nr.     ____________,     CNP ______________________,     cu      domiciliul      in  ______________________________, casatoriti la data de ______________, la Primaria localitatii____________, judetul___________, conform certificatului de casatorie seria _____ nr. ________, eliberat in baza actului nr. ____/______,  cu ultima locuinta comuna in _________________, str. ________________nr. ____ bl.__ et.___ap.__, sector/judet _________, de comun acord, rugam sa constatati desfacerea casatoriei si sa eliberati certificatul de divort.
Luând cunostinta de prevederile art.292 Cod Penal cu privire la falsul in declaratii, declaram ca:
a) ne exprimam consimtamântul liber cu privire la desfacerea casatoriei;
b) nu avem copii minori din casatorie sau adoptati;
c) niciunul dintre noi nu este pus sub interdictie;
d) nu am mai solicitat altor autoritati desfacerea casatoriei;
e) locuinta comuna este cea declarata mai sus*;
f) dupa divort dorim sa purtam numele de familie dupa cum urmeaza**:
fostul sot   _____________________;
fosta sotie _____________________;

Ne intemeiem cererea pe dispozitiile art.38^1 din Legea nr.4/1953-Codul Familiei, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Semnaturi
      sot _______________                    sotie ________________

Nota
*In cazul in care nu rezulta din actele de identitate prezentate, dovada ultimei locuinte comune se face prin declaratie autentica care se anexeaza la cerere.
**Potrivit dispozitiilor art. 40 din Codul Familiei: “La desfacerea casatoriei prin divort, sotii se pot invoi ca sotul care, potrivit art. 27, a purtat in timpul casatoriei numele de familie al celuilalt sot,  sa poarte acest nume si dupa desfacerea casatoriei”.
                                            


Anexa 2

MODEL DE PARAFĂ

Biroul notarului public1__________________

Desfacut casatoria prin certificatul de divort nr. _____/____2


1 Se va completa numele biroului notarial care a intocmit certificatul de divort.
2 Se va completa numarul si data certificatului de divort.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Instructiuni privind indeplinirea procedurii divortului de catre notarii publici":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016