Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

O noua lege: neplata Pensiei alimentare (chiar si stabilita la notar) aduce inchisoare de la 6 luni la 3 ani

O noua lege: neplata Pensiei alimentare (chiar si stabilita la notar) aduce inchisoare de la 6 luni la 3 ani
Neplata pensiei alimentare, timp de 3 luni, va fi pedepsita cu pana la 3 ani de inchisoare, inclusiv in situatiile in care pensia de intretinere a fost stabilita pe cale notariala. Prevederea apare intr-un proiect de lege adoptat de Senat si care se afla in prezent in dezbatere la Camera Deputatilor. 

Initiatorii proiectului de lege cer modificarea formularii articolului 378 alineatul (1) litera c) din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, prin completarea sa cu sintagma "sau notariala". 

Concret, forma actuala a alin.1 litera c) este urmatoarea: "c) neplata, cu rea-credinta, timp de 3 luni, a pensiei de intretinere stabilite pe cale judecatoreasca se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda".

Forma modificata va fi: "c) neplata, cu rea-credinta, timp de 3 luni, a pensiei de intretinere stabilite pe cale judecatoreasca sau notariala se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda".

In expunerea de motive a proiectului de lege se arata ca, indiferent daca se stabileste pe cale judiciara sau notariala, pensia de intretinere este in favoarea copilului si trebuie sa aiba obligatoriu acelasi regim juridic pentru toti copiii, indiferent de cum si unde divorteaza parintii. 

"Din punct de vedere civil, obligatia de ordin patrimonial nu presupune diferente, insa din perspectiva normelor de drept penal, observam o protectie suplimentara si discriminatorie a copiilor parintilor care divorteaza in instanta, in defavoarea copiilor parintilor care divorteaza la notar. Astfel, cu toate ca obligatia civila subzistain ambele cazuri, ea putand face obiectul executarii silite in caz de neplata asupra bunurilor parintelui debitor, un astfel de parinte se afla acum doar sub constrangerea normelor penale doar daca a divortat in instanta. Parintele debitor divortat la notar poate fi urmarit silit mobiliar sau imobiliar, dar in lipsa unor venituri sau a unor bunuri, acesta nu poate fi sanctionat penal", sustin initiatorii proiectului de lege.

"Este evident ca in actuala reglementare se stimuleaza o procedura judiciara contencioasa care ofera o protectie penala in caz de neplata pensiei de intretinere, dar si posibile traume ale copilului, implicate volens-nolens intr-o astfel de procedura de divort, in contextul administrarii de probe legate de viata de cuplu a parintilor, cu efecte nedorite pe termen lung pentru respectivul copil, se mai arata in expunerea de motive.

In final, initiatorii propunerii legislative sustin ca modificarea textului de lege, in sensul propus, este necesara pentru a asigura egalitatea in drepturi a tuturor copiilor, indiferent ca parintii lor au divortat in instanta, ori la notar. 

Proiect de lege pentru modificarea Codului penal


"Articol unic. La articolul 378 alineatul (1) din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 510 din 24 iulie 2009, cu modificarile si completarile ulterioare, litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
c) neplata, cu rea-credinta, timp de 3 luni, a pensiei de intretinere stabilite pe cale judecatoreasca sau notariala se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda"
.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat si se afla in prezent la Camera Deputatilor, in dezbatere. Pentru a intra in vigoare trebuie sa treaca de Parlament si sa mearga spre promulgare la presedintele Klaus Iohannis, ulterior sa fie publicat in Monitorul Oficial.

Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 22 Septembrie 2023
Votati articolul "O noua lege: neplata Pensiei alimentare (chiar si stabilita la notar) aduce inchisoare de la 6 luni la 3 ani":
Rating:

Nota: 4.88 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI