Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Drept civil si de procedura civila 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Acte necesare pentru divort in 2022. Model de cerere

Acte necesare pentru divort in 2022. Model de cerere
Divortul reprezinta desfacerea pe cale legala a unei casatorii si consta intr-un amalgam de emotii si trairi negative, de cele mai multe ori. Pentru un minim de implicare emotionala si financiara, e bine sa stii inca de la inceput ce presupune din punct de vedere juridic acest proces, pas cu pas, pana la pronuntarea instantei de judecata.

Asa cum prevede legea, divortul poate avea loc fie prin acordul sotilor, la notar sau in fata ofiterului de stare civilă, ori in instanta, atunci cand doar unul dintre soti initeaza demersurile pentru desfacerea casatoriei.
 

Divortul prin acordul sotilor


Divortul prin acordul sotilor poate fi pronuntat de catre instanta judecatoreasca indiferent de durata casatoriei si indiferent daca exista sau nu copii minori rezultati din casatorie. Insa el nu poate fi admis daca unul dintre soti este pus sub interdictie. Instanta este obligata sa verifice existenta consimtamintului liber si neviciat al fiecarui sot.

Ca sa evite un proces anevoios in instanta, legea le permite cuplurilor sa divorteze la notar sau in fata ofiterului de stare civila daca ambii parteneri depun in acest sens o cerere de divort. Dupa depunerea cererii, le este acordat un termen de 30 de zile, timp in care se pot razgandi. Dupa expirarea acestui termen, ofiterul de stare civila sau, dupa caz, notarul public verifica daca sotii staruie sa divorteze si daca, in acest sens, consimtamintul lor este liber si neviciat.

Daca sotii staruie in divort, ofiterul de stare civila sau, dupa caz, notarul public elibereaza certificatul de divort fara sa faca vreo mentiune cu privire la culpa sotilor.Orice alte spete referitoare la incredintarea copiilor minori, obligatia de intretinere sau folosirea locuintei, sunt hotarate in instanta de judecata, care va lua o decizie tinand seama si de interesele minorilor.
 

Procedura de divort cand exista acordul partilor


Solutionarea cererilor privind alte efecte ale divortului asupra carora sotii nu se inteleg este de competenta instantei judecatoresti.

Cind cererea de divort este depusa la primaria unde s-a incheiat casatoria, ofiterul de stare civila, dupa emiterea certificatului de divort, face cuvenita mentiune in actul de casatorie.

In cazul depunerii cererii la primaria in a carei raza teritoriala sotii au avut ultima locuinta comuna, ofiterul de stare civila emite certificatul de divort si inainteaza, de indata, o copie certificata de pe acesta la primaria locului unde s-a incheiat casatoria, spre a se face mentiune in actul de casatorie.

In cazul constatarii divortului de catre notarul public, acesta emite certificatul de divort si inainteaza, de indata, o copie certificata de pe acesta la primaria locului unde s-a incheiat casatoria, spre a se face mentiune in actul de casatorie.

Daca nu sint indeplinite conditiile art. 38 punctul 1, ofiterul de stare civila sau, dupa caz, notarul public respinge cererea de divort. Impotriva refuzului ofiterului de stare civila sau notarului public nu exista cale de atac, dar sotii se pot adresa cu cererea de divort instantei de judecata, pentru a dispune desfacerea casatoriei prin acordul lor sau in baza unui alt temei prevazut de lege.

Pentru repararea prejudiciului prin refuzul abuziv al ofiterului de stare civila sau notarului public de a constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor si de a emite certificatul de divort, oricare dintre soti se poate adresa, pe cale separata, instantei competente.

Casatoria este desfacuta din ziua cind hotarirea prin care s-a pronuntat divortul a ramas irevocabila. In cazul prevazut la art. 38 punctul 1, casatoria este desfacuta pe data eliberarii certificatului de divort.

Efectele patrimoniale ale casatoriei inceteaza de la data cind s-a facut mentiune despre hotarirea de divort sau, dupa caz, despre certificatul de divort pe marginea actului de casatorie ori de la data cind ei au cunoscut divortul pe alta cale.

Numele de familie dupa divort


La desfacerea casatoriei prin divort, sotii se pot invoi ca sotul care a purtat in timpul casatoriei numele de familie al celuilalt sot, sa poarte acest nume si dupa desfacerea casatoriei. Instanta judecatoreasca va lua act de aceasta invoiala prin hotarirea de divort. Instanta, pentru motive temeinice, poate sa incuviinteze acest drept chiar in lipsa unei invoieli intre soti.

Daca nu a intervenit o invoiala sau daca instanta nu a dat incuviintarea, fiecare dintre fostii soti va purta numele ce avea inainte de casatorie.

Dreptul la intretinere in cazul divortului


Pina la desfacerea casatoriei, sotii isi datoreaza intretinere. Ce inseamna acest lucru? Sotul divortat are dreptul la intretinere, daca se afla in nevoie din pricina unei incapacitati de munca survenite inainte de casatorie, ori in timpul casatoriei. De asemenea, are drept la intretinere si atunci cind incapacitatea se iveste in decurs de un an de la data desfacerii casatoriei, insa numai daca incapacitatea se datoreaza unei imprejurari in legatura cu casatoria.

Intretinerea poate fi stabilita pina la o treime din venitul net din munca al sotului obligat la plata ei, potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui ce urmeaza a o plati. Aceasta intretinere, impreuna cu intretinerea datorata copiilor, nu va putea depasi jumatate din venitul net din munca al sotului obligat la plata.

Cind divortul este pronuntat numai din vina unuia dintre soti, acesta nu va beneficia de prevederile referitoare la intretinere decat timp de un an de la desfacerea casatoriei.

In toate cazurile, dreptul la intretinere inceteaza prin recasatorirea sotului indreptatit sa o primeasca.


Divortul la cuplurile cu copii


Atunci cand cuplul care doreste desfacerea casatoriei are unul sau mai multi copii, instanta judecatoreasca este cea care va decide, odata cu pronuntarea divortului, caruia dintre parinti vor fi incredintati copiii minori. In acest scop, instanta va asculta parintii si autoritatea tutelara si, tinind seama de interesele copiilor, pe care de asemenea ii va asculta daca au implinit virsta de zece ani, va hotari pentru fiecare dintre copii, daca va fi incredintat tatalui sau mamei.

Pentru motive temeinice, copiii pot fi incredintati unor rude ori unor alte persoane, cu consimtamintul acestora, sau unor institutii de ocrotire.

Contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere si educare a copiilor este stabilita in instanta. Invoiala parintilor privitoare la incredintarea copiilor si la contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a acestora va produce efecte numai daca a fost incuviintata de instanta judecatoreasca.

Parintele divortat, caruia i s-a incredintat copilul, exercita cu privire la aceasta drepturile parintesti.

Cind copilul a fost incredintat unei alte persoane sau unei institutii de ocrotire, instanta judecatoreasca va stabili care dintre parinti va exercita dreptul de a-i administra bunurile si de a-l reprezenta sau de a-i incuviinta actele. Persoana sau institutia de ocrotire sociala careia i s-a incredintat copilul va avea fata de acesta numai drepturile si indatoririle ce revin parintilor privitor la persoana copilului.

Parintele divortat, caruia nu i s-a incredintat copilul, pastreaza dreptul de a avea legaturi personale cu acesta, precum si de a veghea la cresterea, educarea, invatatura si pregatirea lui profesionala.

In cazul schimbarii imprejurarilor, la cererea oricaruia dintre parinti sau a copilului, daca acesta a implinit virsta de patrusprezece ani, a autoritatii tutelare sau a vreunei institutii de ocrotire, instanta judecatoreasca va putea modifica masurile privitoare la drepturile si obligatiile personale sau patrimoniale intre parintii divortati si copii.

Dupa incredintarea copilului unuia dintre parinti, la solicitarea acestuia, celalalt va fi obligat de catre instanta la plata unei pensii alimentare, obligatie care va dura pana la majoratul copilului, iar daca acesta isi continua studiile, pana la terminarea acestora, insa cel tarziu pana la implinirea varstei de 26 ani.

Cuantumul acesteia se stabileste procentual din salariul parintelui care datoreaza pensia, iar procentul depinde de numarul de copii, astfel: pentru un copil - cel mult un sfert din venitul net al parintelui obligat la plata pensiei; pentru doi copii - cel mult o treime din venitul net al parintelui respectiv, iar in cazul in care este vorba de mai multi copii - cel mult jumatate din venitul net.
Stabilirea pensiei de intretinere pentru copilul din casatorie este un drept al copilului si nu al sotului care il creste, deci asupra acestui drept parintele nu poate renunta.


Divortul la notar


Divortul la notar este cea mai buna varianta de terminare a unei casatorii pe cale amiabila. Potrivit reglementarilor in vigoare, se poate divorta rapid si la notar sau la oficiile de stare civila. "Daca sotii sunt de acord cu divortul si nu au copii minori, nascuti din casatorie sau adoptati, ofiterul de stare civila ori notarul public de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor poate constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor, eliberandu-le un certificat de divort", se specifica in lege.

Simplu si eficient, in doar 30 de zile. Si destul de ieftin.
 

Acte dosar pentru divort la notar in 2022:

- certificatele de nastere ale sotilor,
- documentele de identitate,
- certificatul de casatorie (original si copie legalizata),
- o declaratie notariala privind ultima locuinta comuna.
 

Divortul pe cale administrativa


Cererea de divort pe cale administrativa se face in scris, se depune si se semneaza personal de catre ambii soti, in fata ofiterului de stare civila de la primaria care are in pastrare actul de casatorie sau pe raza careia se afla ultima locuinta comuna a sotilor.

In cererea de divort fiecare dintre soti declara pe propria raspundere ca este de acord cu desfacerea casatoriei; nu are copii minori cu celalalt sot, nascuti din casatorie sau adoptati sau din afara casatoriei lor; nu este pus sub interdictie; nu a mai solicitat altor autoritati desfacerea casatoriei.
 

Cat este taxa pentru divort la primarie in 2022


Pentru desfacerea casatoriei pe cale administrativa, partenerii trebuie sa achite o taxa pentru divort care, in 2022, este in valoare de 564 de lei. Iata ce acte sunt necesare pentru divortul pe cale administrativa:

- certificatul de casatorie in original;
- certificatele de nastere in original;
- documentele cu care se face dovada identitatii in original si fotocopii;
- taxa pentru divort de 564 lei

Ofiterul de stare civila acorda sotilor un termen de 30 de zile calendaristice, calculate de la data depunerii cererii, pentru eventuala retragere a acesteia. La expirarea termenului de 30 de zile calendaristice, ofiterul de stare civila delegat verifica daca sotii staruie sa divorteze si daca, in acest sens, consimtamantul lor este liber si neviciat, solicitand sotilor o declaratie. 

Daca sotii nu se prezinta impreuna dupa expirarea termenului de 30 de zile, ofiterul de stare civila intocmeste un referat, aprobat de primar, prin care dosarul de divort se claseaza.

Cand unul dintre soti nu este de acord cu divortul, se poate divorta doar in instanta.
 

Drepturile femeii dupa divort


Odata incheiat divortul, sotii isi pot imparti bunurile asa cum considera ca au contribuit fiecare pe parcursul casniciei. In cazul in care exista un acord intre acestia, ei pot merge la notar pentru a fi intocmit un act de partaj sau un act de lichidare intre fosti soti. Daca nu exista intelegere intre soti, ei se pot adresa instantei. 

In cazul succesiunii, fosta soție nu are drepturi la bunurile fostului soț. Copii rezultați din căsătoria lor au dreptul la moștenirea tatălui lor dar soțiile nu mai au dreptul la niciun bun.

Faptul ca minorii rămân la mama nu înseamnă ca aceasta are drepturi in plus fata de tata, legea prevăzând drepturi si obligații egale pentru ambii părinti.

Daca unul dintre soti considera ca a participat cu o suma mult mai mare de bani la cheltuielile casei, comparativ cu celalalt sot, atunci el poate solicita in instanta un procent mai mare la partaj. El trebuie insa sa dovedeasca acest lucru prin veniturile obtinute din salariu si orice alte venituri obtinute din prestarea de activitati / servicii remunerate sau venituri din drepturi de autor, sau brevete de inventie, sponsorizari, donatiile sub forma de bani care au fost cheltuite in interesul casei si mostenirile a caror contravaloare a fost folosita in sustinerea cheltuielilor casei.

Importat de mentionat este ca in stabilirea aportului fiecarui sot la dobândirea bunurilor se va lua în considerare si munca femeii pentru cresterea copiilor si pentru îngrijirea gospodariei.

Printre probele folosite în procesul de partaj, pot fi:
– contracte
– facturi, chitante, documente fiscal
– martori

 

MODEL CERERE DE DIVORT 2022


Subsemnatul, .........., fiul lui.......... si al.........., nascut la data de.......... in localitatea..........,
judetul.........., titular al actului de identitate/pasaportului seria.......... nr..........., CNP.........., cu
domiciliul in.........., luand cunostinta de prevederile art. 292 din Codul penal cu privire la falsul
in declaratii, declar ca:

a) nu am copii minori din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati impreuna cu sotia;
b) nu sunt pus sub interdictie;
c) nu am mai solicitat altor autoritati desfacerea casatoriei;
d) ultima locuinta comuna este situata in ……..

si

subsemnata, .........., fiica lui.......... si a.........., nascuta la data de.......... in localitatea..........,
judetul.........., titulara a actului de identitate/pasaportului seria.......... nr..........., CNP.........., cu
domiciliul in..........,
luand cunostinta de prevederile art. 292 din Codul penal cu privire la falsul in declaratii, declar
ca:

a) nu am copii minori din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati impreuna cu sotul;
b) nu sunt pusa sub interdictie;
c) nu am mai solicitat altor autoritati desfacerea casatoriei;
d) ultima locuinta comuna este situata in ……..

casatoriti la data de .......... la primaria localitatii.........., judetul.........., conform Certificatului de
casatorie seria.......... nr..........., eliberat in baza Actului nr.........../.........., cu ultima locuinta
comuna in.........., str........... nr..........., corpul…../ bl..........., scara….., et..........., ap...........,
sectorul …/judetul.........., de comun acord, va rugam sa constatati desfacerea casatoriei si sa
eliberati certificatul de divort.

Dupa divort dorim sa purtam numele de familie dupa cum urmeaza:

- fostul sot: .............;
- fosta sotie: ...........


Ne intemeiem cererea pe dispozitiile art. 375 – 378 din noul Cod civil.

Semnaturi

Sot ................. Sotie ..............


Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriData aparitiei: 05 Aprilie 2022
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News
Votati articolul "Acte necesare pentru divort in 2022. Model de cerere":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


©2022 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2022

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016