Divortul reprezinta acea procedura de desfacere a unei casatorii in mod legal. Atat divortul pe cale administrativa, cat si cel prin procedura notariala, presupune ca ambii soti sa depuna cererea de divort impreuna la ofiterul de stare civila, respectiv notarul public, de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor.
La notarul public, cererea de divort se poate depune si prin mandatar cu procura autentica.
Ascultarea minorului care a implinit 10 ani este obligatorie in procesul de divort. Ascultarea copilului se face inauntrul termenului de 30 de zile acordat sotilor pentru reflectie.
Daca, din motive temeinice, nu s-a efectuat ancheta psihosociala sau nu a fost audiat minorul care a implinit 10 ani, notarul poate acorda un nou termen, dar numai cu aceasta motivatie.
Cand se prelungeste termenul de 30 de zile acordat sotilor
Sotilor li se acorda un termen de 30 de zile pentru reflectie, iar la expirarea termenului sotii trebuie sa se prezinte personal si ofiterul de stare civila, respectiv notarul public, verifica daca acestia staruie sa divorteze si consimtamantul lor este liber si neviciat.
Termenul de 30 de zile este prohibitiv si se calculeaza pe zile libere. Conform art. 5 alin. (2) din Instructiunile privind indeplinirea procedurii divortului de catre notarii publici, elaborate de U.N.N.P.R., termenul nu poate fi prelungit, dar, potrivit alin. (4), notarii pot acorda un termen mai lung, tinand seama de posibilitatea sotilor de a fi prezenti si cu acordul ambilor soti.
Acordarea unui termen mai mare sau mai mic de 30 de zile sau neacordarea termenului nu este sanctionata prin nulitatea divortului.
Nu este prevazut expres, dar rezulta din prevederile art. 375 alin. (2) NCC ca atunci cand exista copii minori notarul va solicita inauntrul termenului de 30 de zile efectuarea unei anchete sociale privind exercitarea in comun a autoritatii parintesti si stabilirea locuintei copiilor.
Potrivit art. 229 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 71/2011, raportul de ancheta psiho- sociala este intocmit de autoritatea tutelara. Daca din raportul de ancheta sociala rezulta ca acordul sotilor in aceste doua privinte nu este in interesul copilului, notarul public emite o dispozitie de respingere a cererii de divort si indruma sotii sa se adreseze instantei de judecata (art. 376 alin. (5) NCC).
Se pune problema daca notarul public este cel care apreciaza daca din datele raportului de ancheta sociala rezulta ca acordul sotilor nu ar fi in interesul copilului sau daca acest lucru trebuie sa fie stabilit de autoritatea tutelara in raport.
Solutia cea mai buna ar fi ca sotii sa precizeze de la inceput la care din ei au stabilit locuinta copilului pentru ca autoritatea tutelara sa indice in concluziile raportului daca acordul sotilor este in interesul copilului.
Numele de familie dupa divort
Conventia sotilor cu privire la la numele de familie pe care sa il poarte dupa divort, exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti, stabilirea locuintei copiilor dupa divort, modalitatea de pastrare a legaturilor personale dintre parintele separat si fiecare dintre copii, precum si stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor va fi autentificata de notar si va fi mentionata in certificatul de divort.
Casatoria este considerata desfacuta la data eliberarii certificatului de divort. Cand cererea de divort este depusa la primaria unde s-a incheiat casatoria, ofiterul de stare civila, dupa emiterea certificatului de divort, face cuvenita mentiune in actul de casatorie.
In cazul depunerii cererii la primaria in a carei raza teritoriala sotii au avut ultima locuinta comuna, ofiterul de stare civila emite certificatul de divort si inainteaza, de indata, o copie certificata de pe acesta la primaria locului unde s-a incheiat casatoria, spre a se face mentiune in actul de casatorie.
In cazul constatarii divortului de catre notarul public, acesta emite certificatul de divort si inainteaza, de indata, o copie certificata de pe acesta la primaria locului unde s-a incheiat casatoria, spre a se face mentiune in actul de casatorie.
Consulta Enciclopedia juridica - Ghid practic de Legislatie si spete rezolvate ca sa intelegi si aplici corect dispozitiile Codului civil ... click pentru detalii si comenzi<<
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<