Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor:
- CRISTIAN MIHAI BUCIU, la data faptei director al Directiei operationale din cadrul Companiei Nationale Posta Romana S.A.
- NELU IORDACHE si GHEORGHE RaCARU, la data faptelor administratori ai unei companii de transport aerian,
pentru savarsirea infractiunii de participatie improprie la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
La data de 8 septembrie 2008, inculpatul Cristian Mihai Buciu, in calitatea mai sus mentionata, sprijinit si de ceilalti doi inculpati, i-au determinat pe reprezentantii Companiei Nationale Posta Romana S.A., sa incheie, fara vinovatie, un contract in conditii dezavantajoase, pagubitoare pentru compania nationala care a fost prejudiciata astfel cu suma de 3.395.286 euro.
In fapt, A.N.R.C. (devenita ulterior A.N.C.O.M.) a impus Companiei Nationale Posta Romana S.A. (CNPR) standarde interne relative la distribuirea trimiterilor postale prioritare, determinate de reglementarile europene. Singura solutie identificata de C.N. Posta Romana pentru respectarea intervalelor maxime de distribuire a fost constituirea unei platforme aeriene dedicate transportului de corespondenta.
Consiliul de administratie al C.N. Posta Romana a aprobat planul de afaceri privind constituirea platformei aeriene, desi nu au fost facute calcule privind veniturile si cheltuielile pe care acest plan la presupunea. Cristian Mihai Buciu, conducatorul Directiei operationale din C.N. Posta Romana, a fost desemnat sa se ocupe de efectuarea demersurilor necesare implementarii planului de afaceri.
Pentru achizitionarea unui serviciu de transport aerian a fost declansata o procedura de achizitie publica. Valoarea contractului a fost estimata la 45 milioane de euro, prin raportare la un numar de ore de zbor si la un cost al orei de zbor.
Impunerea anumitor rute de zbor, a unei nejustificate capacitati de transport a aeronavelor, a unei valori maxime a garantiei de participare la licitatie si a unui prag valoric mare pentru cifra de afaceri au restrictionat accesul la procedura de achizitie publica, in conditiile in care niciun operator aerian (de pe o piata si asa mica) nu dispunea de aeronave proprii suficiente. in consecinta, singura care a putut sa formuleze o oferta a fost compania de transport aerian administrata de Gheorghe Racaru si Nelu Iordache, ultimul fiind un apropiat al lui Cristian Mihai Buciu. Pentru a respecta conditiile de calificare, reprezentantii companiei de transport aerian au depus o scrisoare de garantie bancara falsa.
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Fise distractive pentru gradinita
Agenda Cadrului Didactic 2024-2025
Desi oferta financiara a companiei de transport aerian administrate de Gheorghe Racaru si Nelu Iordache, desemnata castigatoare, a vizat efectuarea a 6 curse directe cu 6 avioane, in contractul amintit a fost stabilit ca, pentru aceeasi bani, sa se efectueze numai 4 curse cu 4 avioane, cursele fiind 2 directe si 2 cu escala (pentru a ajunge la toate destinatiile). Cele 2 curse cu escala urmau sa fie facturate ca si cand ar fi fost efectuate 4 curse directe cu 4 avioane. Aceste aspecte au fost convenite de Cristian Mihai Buciu, Nelu Iordache si Gheorghe Racaru, in dauna C.N. Posta Romana.
Prinderea in contract a altor curse decat cele din oferta financiara (acceptata in procedura de achizitie publica) si la preturi vadit supraevaluate a prejudiciat C.N. Posta Romana cu 3.395.286 euro.
Compania Nationala 'Posta Romana' s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 6.926.713 euro.
In cauza, a fost dispusa masura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile si imobile ce apartin inculpatilor.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti, cu propunere de a se mentine masura asiguratorie dispusa in cauza.
Anterior, au fost trimise spre judecare alte cinci dosare avand ca obiect infractiuni care au determinat prejudicii in dauna Companiei Nationale Posta Romana (vezi comunicate nr 251/VIII/3 din 13 octombrie 2009, nr. 687/VIII/3 din 15 decembrie 2010, nr. 1131/VIII/3 din 6 decembrie 2013, nr 1112/VIII/3 din 18 iunie 2015 si 1814/VIII/3 din 19 noiembrie 2015). Pana in acest moment, in trei dintre cele cinci dosare s-au pronuntat decizii de condamnare definitiva.
In alte dosare, inculpatul Iordache Nelu a mai fost trimis in judecata de catre procurorii anticoruptie pentru infractiuni similare (comunicate nr. 383 din 29 aprilie 2013, nr. 606 din 16 mai 2014 si nr. 1314 din 25 octombrie 2016).
Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.
Sursa: DNA
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE