O conferinta cu tema "Lectii de invatat din Romania: schimb de bune practici intre autoritatile anticoruptie din Romania si Ucraina” organizata astazi de Parlamentul European, la Bruxelles, o are printre invitati pe Laura Codruta Kövesi - procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie (D.N.A).
Prezentarea facuta de procurorul sef al DNA contine referiri la caracteristicile institutiei, rezultatele obtinute in ultimii 10 ani de procurori in combaterea marii coruptii, premisele care au facut posibila activitatea institutiei si sprijinul constant al Comisiei Europene, dar si referiri si la obstacole si vulnerabilitati care pun in pericol buna functionare a societatii si care pot fi inlaturate prin actiuni de preventie.
"Actiunile noastre pot avea efect durabil doar daca sunt dublate de actiunile preventive desfasurate de celelalte institutii si autoritati ale statului, de mediul educational si cel de afaceri”, a spus procurorul sef la DNA in fata participantilor prezenti la conferinta de la Parlamentul European.
Principalele idei ale prezentarii:
Eficienta activitatii DNA din ultimii 10 ani este demonstrata prin:
- Numarul dosarelor finalizate cu succes a crescut de la an la an, precum si importanta functiei persoanelor investigate
- Numarul persoanelor trimise in judecata de DNA s-a triplat
- Numarul persoanelor condamnate de instantele de judecata in dosarele DNA a crescut de peste 5 ori (in 2006 au fost 155 persoane condamnate, iar in 2017 au fost 870 persoane condamnate)
- Din 2006 pana in prezent DNA a dispus trimiterea in judecata a 99 de demnitari
- Rata condamnarilor s-a mentinut in mod constant la peste 90%
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Agenda Cadrului Didactic 2024-2025
Caracterul eficient, obiectiv si nepartinitor al anchetelor efectuate de procurorii DNA a fost remarcat in Rapoartele anuale ale expertilor europeni in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare.
DNA este prezentata drept unul dintre cele 5 exemple de bune practici la nivelul Uniunii Europene (Raportul anticoruptie al Uniunii Europene publicat in 2014).
increderea de care DNA se bucura este un argument puternic care responsabilizeaza si, in acelasi timp, arata ca societatea romaneasca este una matura, capabila de gandire critica si astfel, greu de influentat.
DNA va continua cu aceeasi fermitate si consecventa aplicarea cu rigoare a legii si asigurarea unui act de justitie corect si echilibrat.
Sursa: DNA
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE