Curtea de Apel Bucuresti a decis arestarea preventiva a doua din cele 16 persoane retinute de DNA in dosarul decontarilor fictive de la Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti (CASMB), alte opt fiind plasate in arest la domiciliu.
Potrivit deciziei instantei, au fost arestati preventiv Iuliana Gheorghe si Bujor Rudeanu, reprezentant legal al firmei Pusa Medical Care SRL.
De asemenea, au fost plasati in arest la domiciliu Adriana Rosmenteniuc, Eugeniu Vulpe, Adriana Caraculacu, Florina Jeni Barbalau, Violeta Loredana Ciocalteu, Anisoara Durmac, Crina Elena Constantinescu si Adela Gabriela Miculescu.
In plus, sase persoane vor fi cercetate sub control judiciar - medicul Adnan Al Aloul, Nicoleta Nicu, Marijuana Ispas, Sile Miclescu, Elena Glavan si Leontin Glavan.
Decizia nu este definitiva.
Procurorii DNA au extins cercetarile in dosarul decontarilor fictive de la CASMB, fiind retinuti reprezentanti ai unor firme de servicii medicale la domiciliu. Acestia sunt acuzati ca, in cursul anchetei penale, ar fi incercat sa influenteze martorii in cauza si sa contrafaca mijloace de proba constand in inscrisuri, atat in mod direct, cat si prin determinarea altor persoane sa adopte astfel de comportamente.
Conform DNA, exista date si probe potrivit carora, incepand din anul 2016, reprezentantii unor firme furnizoare de servicii medicale fara activitate reala ori legala, aflate in relatie contractuala cu CASMB, ar fi aderat la grupul infractional constituit din functionari si conducatori ai CASMB. Aceasta grupare ar fi fost sprijinita si de presedintele CNAS la acea vreme, Marian Burcea, afla in prezent in arest preventiv.
"Grupul infractional a fost constituit astfel ca, prin comiterea unor infractiuni (inselaciune, fals intelectual, fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals, fals informatic, abuz in serviciu), Fondul national unic al asigurarilor sociale de sanatate (FNUASS) sa fie fraudat prin decontarea nelegala a unor servicii de ingrijiri medicale la domiciliu fictive, iar banii din acest fond sa nu fie folositi pentru ingrijirea medicala la domiciliu a asiguratilor care aveau nevoie reala de aceste servicii, in mod gratuit", sustin procurorii.
In plus, arata anchetatorii, cei care au participat la grupul infractional ar fi construit, in mod repetat, proceduri netransparente si extrem de complicate ca masura de precautie impotriva oricarei incercari de devoalare a modului nelegal de cheltuire a FNUASS, iar conducatorii institutiei, desi au avut cunostinta de activitatile infractionale, nu ar fi dispus masuri pentru verificarea, tragerea la raspundere si sanctionarea celor care au actionat in scopul fraudarii banilor de la CASMB.
"In perioada 2016 - 2017, inculpatii reprezentanti ai furnizorilor autorizati de servicii medicale au indus in eroare CASMB prin aceea ca au prezentat ca fiind adevarate unele situatii nereale (raportari false in ceea ce priveste continutul serviciilor medicale prestate, asiguratul care a primit ingrijirile, data, ora si persoana care a efectuat serviciul medical), ceea ce a condus la efectuarea de plati necuvenite pentru servicii care nu au fost prestate. Astfel, au fost incasate de firmele inculpatilor anterior mentionati sume necuvenite cuprinse intre 151.098 lei si 3.041.650 lei", precizeaza DNA.
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri