(1) Oferta de donatie poate fi revocata cat timp ofertantul nu a luat cunostinta de acceptarea destinatarului. Incapacitatea sau decesul ofertantului atrage caducitatea acceptarii.
(2) Oferta nu mai poate fi acceptata dupa decesul destinatarului ei. Mostenitorii destinatarului pot insa comunica acceptarea facuta de acesta.
(3) Oferta de donatie facuta unei persoane lipsite de capacitate de exercitiu se accepta de catre reprezentantul legal.
(4) Oferta de donatie facuta unei persoane cu capacitate de exercitiu restransa poate fi acceptata de catre aceasta, cu incuviintarea ocrotitorului legal.
Jurisprudenta
"Donatiunea nu obliga pe donator si nu va produce efecte decat in ziua in care va fi fost acceptata. Acceptarea poate fi facuta sau in act, sau printr-un act autentic posterior, mai inainte insa de moartea celui ce daruieste; in acest din urma caz, donatiunea n-are efect decat din ziua din care se va fi comunicat donatorului actul de acceptare."
Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia civila si de proprietate intelectuala, Decizia nr. 2. 510 din 14 aprilie 2008, publicata pe site-ul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (www.scj.ro)
Reglementarea anterioara
C. civ. 1864:
* Art. 814. (1) Donatiunea nu obliga pe donator si nu va produce niciun efect decat din ziua in care va fi fost acceptata. (2) Acceptarea poate fi facuta sau in act, sau printr-un act autentic posterior, mai inainte insa de moartea celui ce daruieste; in acest din urma caz, donatiunea n-are efect decat din ziua din care se va fi comunicat donatorelui actul de acceptare (C. civ. 820, 827).
* Art. 815. (1) Donatiunile facute unor minori sau unui interzis, se accepta de tutore sau de parinte. (2) Mama, cu toate ca tatal ar fi in viata, si ceilalti ascendenti, cu toate ca genitorii ar fi in viata, vor putea asemenea sa accepte donatiunea facuta minorelui si interzisului, desi ei n-ar avea calitatea de tutori (C. civ. 820, 1166).
(Mona Maria Pivniceru, Noul Cod Civil si reglementarile anterioare. Prezentare comparativa: legea de punere in aplicare, legislatia conexa, Editura Hamangiu, Bucuresti, 2012)