Cand discutam despre drepturile angajatilor, nu glumim niciodata si nici nu ignoram acest lucru.
Nu uitati ca la finalul anului 2014 a fost solutionat un caz important din dreptul muncii. A fost numit “Tocatorul uman de hartii” si spune povestea unei angajate al carei drept la demnitate a fost incalcat.
Angajata a fost concediata abuziv, a deschis proces, l-a castigat, a fost reincadrata de catre fostul angajator dar i s-a oferit un post nou: era obligata sa toace hartii manual, fara tocator automat. Hartiile confidentiale erau tocate pentru confetti pentru festivalul Mardi Gras si pentru Carnavalul de la Rio, Varianta Fun.
A castigat procesul. Angajatorul a platit amenda.
Atentie la faptul ca in Codul Muncii sunt doar o parte din drepturile salariatilor. Mai sunt si alte acte normative ce reglementeaza modul in care se vor desfasura relatiile dintre angajati si angajatori. Vom tine cont de toate acestea pentru ca impreuna pot conduce la consolidarea unui loc de munca in care legislatia in vigoare este respectata in mod fidel.
Iata drepturile salariatilor, conform Codul Muncii:
a) dreptul la salarizare pentru munca depusa;
b) dreptul la repaus zilnic si saptamanal;
c) dreptul la concediu de odihna anual;
d) dreptul la egalitate de sanse si de tratament;
e) dreptul la demnitate in munca;
f) dreptul la securitate si sanatate in munca;
g) dreptul la acces la formarea profesionala;
h) dreptul la informare si consultare;
i) dreptul de a lua parte la determinarea si ameliorarea conditiilor de munca si a mediului de munca;
j) dreptul la protectie in caz de concediere;
k) dreptul la negociere colectiva si individuala;
l) dreptul de a participa la actiuni colective;
m) dreptul de a constitui sau de a adera la un sindicat;
n) alte drepturi prevazute de lege sau de contractele colective de munca aplicabile.
Care sunt obligatiile salariatilor: ... cititi continuarea pe www.LegislatiaMuncii.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un executor judecatoresc ne-a trimis un titlu pentru infiintarea unei popriri pentru un salariat. Doar ca cererea pentru executarea silita se intemeiaza pe o decizie judecatoreasca pronuntata acum 7 ani, la data de 15.04.2014. Intrebarea este: aceste documente au termene de prescriptie? Adica, daca decizia este din 2014, noi putem sa trecem la infiintarea popririi?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O societate a avut un salariat cu 6 popriri emise de 6 executori judecatoresti. Dupa aproximativ 2 luni de la incetarea contractului individual de munca, aceasta s-a reintors la firma, avand un nou contract de munca. Avand in vedere ca acum e incadrat cu alt contract de munca, societatea e obligata sa popreasca salariul si sa vireze in continuare catre executori sumele respective?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rugam sa ne clarificati aspectele ce tin de durata contractului de munca cu timp partial in cazul cumului de functii. Avem un angajat cu CIM norma intreaga - 8 ore si se doreste incheierea unui CIM cu timp partial pe o alta functie. Ne interesaza durata zilnica a timpului de munca pentru cel de al doilea CIM.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<