MediaSind sustine ca Televiziunea Romana (TVR) a cheltuit aproximativ 1,3 milioane de euro abuziv pentru asistenta juridica "scumpa si inutila".
Televiziunea Romana nu mai este finantata prin taxa radio tv ci direct de la bugetul statului, motiv pentru care MediaSind considera ca ii sunt aplicabile prevederile Ordonantei nr. 26/2012 care interzic institutiilor publice sa angajeze servicii juridice daca au in componenta compartimente juridice.
In consecinta, Sindicatul Roman al Jurnalistilor MediaSind anunta ca nu se va lasa intimidat de actiunile abuzive ale sefei TVR si a complicilor sai, indiferent de cate case de avocatura vor fi angajate si de cate rude ale ministrului justitiei vor contine acestea. Organizatia noastra va fi, in continuare, alaturi de oamenii pe care ii reprezinta, in spiritul Constitutiei.
"Ii asiguram pe membri nostri din TVR ca, in actiunile viitoare, vom cere sprijinul institutiilor nationale si internationale - Federatia FAIR-MediaSind, CNSLR-Fratia, Federatia Internationala a Jurnalistilor, Federatia Europeana a Jurnalistilor, EBU, Organizatia Internationala a Muncii, Consiliul Europei, Comisia Europeana si Parlamentul European, pentru ca drepturile angajatilor sa fie respectate si in cea mai mare institutie de presa a statului roman - Televiziunea nationala.
Precizam, totodata, ca MediaSind va sesiza zilele urmatoare DIICOT, pentru a verifica aceste contracte incheiate fara aprobarea Consiliului Director si a Consiliului de Administratie, precum si pentru a ancheta activitatea tuturor celor care au produs un adevarat jaf institutionalizat in Televiziunea Romana, fapt confirmat si de mai multe controale ale Curtii de Conturi", mai transmite organizatia.
La inceputul lunii mai 2020, MediaSind a sesizat DNA privind "posibila savarsire a mai multor infractiuni: 1. infractiunea de abuz in serviciu, fapta prevazuta si pedepsita de prevederile art. 297 alin. (1) C. pen. cu aplicarea art. 132 din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie; 2. infractiunea privind nerecuperarea prejudiciilor, ca urmare a nedispunerii si a neurmaririi de conducerea institutiei a masurilor transmise de Curtea de Conturi, intocmai cum este reglementata de dispozitiile art. 64 alin. (1) lit. din Legea nr. 94/1992 privind organizarea si functionarea Curtii de Conturi".
Initiativa Filialei MediaSind TVR se bazeaza pe decizia nr. 11/2019 a Curtii de Conturi, sindicatul considerand ca managementul SRTV este raspunzator de o multitudine de ilegalitati, in urma acestora fiind prejudiciate, atat bugetul de stat, cat si veniturile angajatilor societatii.
"In concret, exceptand incalcarile acelor prevederi care pot atrage raspunderea disciplinara si civila, apreciem ca o serie dintre faptele savarsite au caracter penal, drept pentru care se impune demararea cercetarilor specifice pentru verificarea intrunirii unor posibile elemente constitutive ale acestora", se precizeaza in comunicatul SRJ MediaSind - Filiala MediaSind TVR.
Agenda Cadrului Didactic 2024-2025
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Fise distractive pentru gradinita
MediaSind TVR reproduce in continuare mai multe pasaje din raportul Curtii de Conturi, primul dintre ele fiind: "In anul 2018, directorul general al SRTv a beneficiat de un venit brut superior celui stabilit functiei de ministru ceea ce a avut drept consecinta prejudicierea bugetului de stat cu suma de 59.450 lei. Acordarea directorului general in anul 2018 a unui salariu brut superior celui stabilit pentru functia de ministru prin Legea-cadru nr. 153/2017 (...) a influentat cuantumul indemnizatiei acordate membrilor Consiliului de Administratie. Astfel, valoarea totala a indemnizatiilor acordata suplimentar membrilor Consiliului de Administratie a fost de 178.350 lei, cu consecinta prejudicierii bugetului de stat cu aceasta suma. In consecinta, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma totala de 237.800 lei (59.450 lei + 178.350 lei)."
Ramane de vazut care va fi rezultatul acestor actiuni.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri