Concediul de odihna suplimentar reprezinta un adaos la concediul de odihna de baza, stabilit potrivit legii si contractelor colective, in considerarea varstei, a starii de sanatate a persoanei, a conditiilor de munca in care lucreaza.
Potrivit art. 147 din Codul muncii, beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3
zile lucratoare:
a) salariatii care lucreaza in conditii grele, periculoase sau vatamatoare;
b) alte persoane cu handicap;
c) tinerii in varsta de pana la 18 ani.
Extras din Codul Muncii, Art.147
"(1) Salariatii care lucreaza in conditii grele, periculoase sau vatamatoare, nevazatorii, alte persoane cu handicap si tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare.
(2) Numarul de zile lucratoare aferent concediului de odihna suplimentar pentru categoriile de salariati prevazute la alin. (1) se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil si va fi de cel putin 3 zile lucratoare".
In cazul in care aceeasi persoana se incadreaza in doua situatii pentru care legea prevede concediu de odihna suplimentar, cuantumul acestuia va reprezenta cel putin suma minimelor prevazute de lege pentru fiecare din situatii.
EXEMPLU!
Un tanar nevazator in varsta de 17 ani va beneficia de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 + 3 = 6 zile.
Spre deosebire de concediul de odihna de baza, concediul de odihna suplimentar nu se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat cat a persistat starea in considerarea careia se acorda acest plus la concediu.
Prin urmare, in cazul in care in timpul anului se schimba conditiile de munca, salariatul beneficiaza de concediul de odihna suplimentar intreg. In ceea ce priveste indemnizatia aferenta, si aceasta ar trebui sa se acorde integral, intrucat protectia sanatatii si securitatii persoanei nu se limiteaza la durata cat s-a lucrat in conditii deosebite.
Explicatii extrase din lucrarea Codul muncii in interesul tau. Ghidul angajatului ...click AICI pentru detalii si Formularul de comanda<<
Important! Legislatia muncii este destul de generoasa cand vine vorba despre drepturile angajatilor si ofera o multime de parghii legale pentru a contracara orice abuz din partea angajatorului. Din acest motiv a aparut ghidul obligatoriu pentru orice angajat!
Codul muncii in interesul tau. Vei gasi in lucrare temeiurile legale care se aplica intr-o anumita situatie, solutii concrete si explicatii cu privire la drepturile tale in calitate de salariat.
Detalii AICI<<