Concedierea disciplinara este sanctiunea cea mai aspra la care angajatorul recurge in cazul unui angajat care a savarsit o abatere disciplinara.
Procedura pentru concedierea disciplinara este prevazuta in Codul Muncii si presupune parcurgerea mai multor etape obligatorii. Potrivit art. 61 din Codul muncii, concedierea pentru motive disciplinare se poate dispune daca salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri disciplinare repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern.
Etapele procedurii concedierii disciplinare
1. Intocmirea referatului constatator (procesul-verbal de constatare) (etapa recomandabila)
Referatul constatator se intocmeste de catre responsabilul direct care are atributii de coordonare si control al activitatii tale. De exemplu: seful de echipa/de sectie, seful de birou care prin fisa postului are n sarcina supravegherea directa a unui colectiv.
2. Convocarea ta (etapa obligatorie)
In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, vei fi convocat in scris de catre persoana imputernicita de angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii – art. 251 alin. (2) din Codul muncii.
RETINE!
In cazul in care comunicarea convocarii se face prin serviciul Postei Romane, prin scrisoare cu valoare declarata cu confirmare de primire, se considera ca ai luat la cunostinta numai daca semnezi de primire. In aceasta situatie, data la care ai luat la cunostinta este data de pe confirmarea de primire.
ATENTIE!
„Neprezentarea salariatului la convocare fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara realizarea cercetarii disciplinare prealabile“ – art. 251 alin. (3) din Codul muncii.
Care motive sunt sau nu „obiective“ – este o chestiune de fapt care va fi apreciata de catre instanta in cazul in care vei contesta concedierea. Legea nu limiteaza la categoria motivelor medicale justificarile absentei tale de la convocare!
Alte motive:
– evenimentele familiale deosebite (deces, nastere), n general acele situatii pentru care legea acorda concedii pentru evenimente deosebite;
– caz fortuit: accident rutier pe drumul spre sediul unitatii;
– forta majora: cutremur, inundatie, incendiu.
ATENTIE!
Daca ai primit convocarea, dar lipsesti pur si simplu, fara a comunica in niciun fel de ce o faci, angajatorul poate trece fara ezitare la desfacerea contractului de munca. Bineinteles, respectand termenul de 30 de zile.
Explicatiile sunt cuprinse in ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
...click AICI pentru detalii<<
3. Ascultarea salariatului (etapa obligatorie)
RETINE!
In cursul cercetarii disciplinare prealabile, ai dreptul:
– sa formulezi si sa sustii toate apararile in favoarea ta;
– sa oferi comisiei sau persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare;
– sa fii asistat, la cererea ta, de catre un consultant extern specializat in legislatia muncii sau de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru esti (art. 251 alin. (4) din Codul muncii).
PONT GHIDUL ANGAJATULUI!
Decizia de concediere trebuie emisa in forma scrisa in termen de 30 de zile calendaristice de la data la care angajatorul a luat la cunostinta de savarsirea abaterii disciplinare grave sau de ultima dintre abaterile repetate. Indiferent de momentul in care angajatorul a luat cunostinta de savarsirea abaterii disciplinare, emiterea deciziei de concediere nu poate avea loc dupa mai mult de 6 luni de la data savarsirii faptei.
EXEMPLU:
Indrumatorul direct al persoanei vizate constata fapta si intocmeste referatul in data de 1 februarie 2024. Din diferite motive, referatul de constatare a faptei ajunge la cunostinta angajatorului (reprezentantul legal al unitatii) in data de 9 februarie 2024. Decizia concedierii disciplinare trebuie emisa cel mai tarziu in data de 9 martie 2024! Se procedeaza la fel daca fapta se descopera mai greu, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data savarsirii!
In cazul in care referatul de constatare este intocmit la o luna de la data producerii evenimentului, acesta este momentul din care curge termenul de 30 de zile. In aceeasi ipoteza, daca fapta nu este constatata sau, din neglijenta indrumatorului direct, nu este adusa la cunostinta conducatorului unitatii, concedierea disciplinara nu va putea fi dispusa mai tarziu de 1 august 2024. Un angajator neglijent nu poate prelungi la infinit posibilitatea de a sanctiona o fapta pe care, prin mijloace proprii de supraveghere, nu o poate constata.
4. Comunicarea deciziei de concediere (etapa obligatorie)
TERMEN:
Decizia de sanctionare trebuie sa ti se comunice in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii!
Decizia produce efecte de la data comunicarii (art. 77 din Codul muncii). Comunicarea ti se preda personal, cu semnatura de primire ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de catre tine.
TERMEN:
Poti contesta in instanta decizia de sanctionare in termen de 45 de zile calendaristice de la data comunicarii.
Compententa conflictelor de munca se solutioneaza in prima instanta de catre tribunal. Astfel, cererea va fi adresata tribunalului in a carei circumscriptie reclamantul isi are domiciliul, resedinta sau locul de munca ori, dupa caz, sediul.
Daca sunt indeplinite conditiile prevazute de Codul de procedura civila pentru coparticiparea procesuala activa, cererea poate fi formulata la instanta competenta pentru oricare dintre reclamanti (art. 269 din Codul muncii modificat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 42/2023 si art. 2 pct. 1 lit. b) din Codul de procedura civila).
Explicatiile sunt cuprinse in ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
...click AICI pentru detalii<<
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avem o colega care a intrat in concediu medical in septembrie 2024, si va finaliza in ianuarie 2026. In aceasta perioada ea va beneficia si de concediu de odihna? Avea deja 30 de zile de concediu neefectuat, se adauga si cele 27 de zile aferente anului 2025 cele aferente septembrie-decembrie 2024
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui angajat cu timp partial de 8 ore/saptamana. Lucreaza in zilele de vineri cate 8 ore, in rest nu este prezent. In acest caz, care este nr de zile de CO la care are dreptul angajatul, tinand cont ca el teoretic lucreaza 52 zile/an aprox, adica echivalentul a 52 de saptamani. Daca in companie se acorda minimum 20 zile de CO/an, el poate beneficia tot de 20 zile? Astfel ar lipsi aproape jumate din an, daca e sa i le acordam doar in zilele de vineri, celelalte nefiind oricum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societatea acorda suma de 300 lei pe carduri de tichete cadou si la salariatii cu copii minori cate 300 lei de fiecare copil. Toate sumele sunt deductibile, fara impozitari?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<