Copiii nou-nascuti vor putea fi externati din maternitate doar dupa instruirea obligatorie a parintilor.
Un nou proiect legislativ inregistrat pentru dezbatere la Senat stabileste ca externarea copiilor din maternitate va putea fi facuta doar dupa ce se constata instruirea obligatorie a parintilor. Acestia vor trebui sa participe la un instructaj post-natal in care se prezinta reguli de ingrijire a copilului nou-nascut, riscurile pe care le presupune manevrarea bebelusului, masurile care trebuie luate pentru evitarea sufocarii micutului si informatii esentiale cu privire la transportarea corecta a acestuia in masina.
Atentie! Proiectul de act normativ are nevoie de votul senatorilor si deputatilor, de promulgare prin decret prezidential si de publicarea in Monitorul Oficial.
ACTUALIZARE 13.02.2019 - Proiectul de lege privind copiii nou-nascuti a fost adoptat tacit de Senat. Acum merge in Camera Deputatilor, for decizional.
Concret, documentul conditioneaza externarea nou-nascutilor de efectuarea de catre parinti a unui curs de ingrijire a copilului in primul an de viata. Mai exact, externarea bebelusului se va putea face numai dupa ce atat parintii sau tutorii acestora, cat si medicii responsabili, au semnat o fisa care atesta realizarea instructajului.
Potrivit propunerii legislative, cursul va contine, in mod obligatoriu, explicarea riscurilor pe care le implica sindromul copilului scuturat (shaken baby syndrome - SBS), o prezentare a manevrei anti-sufocare (Heimlich) la sugari, precum si a masurilor elementare pentru evitarea sufocarii si explicarea riscurilor legate de transportul auto inadecvat.
Suplimentar, instructajul va contine si o prezentare a modului de utilizare a scaunului auto pentru copii, o detaliere a tratamentului ce trebuie aplicat in cazul in care nou-nascutul prezinta febra, precum si o prezentare a schemei de vaccinare pentru primul an de viata.
Dupa cum prevede proiectul de act normativ, instructajul va fi facut de catre un medic sau de catre un asistent medical desemnat de catre conducerea spitalului, in mod individual sau pentru grupuri de cel mult 20 de parinti, tinand cont de programul de externari.
Initiatorul propunerii legislative considera ca o astfel de masura este absolut necesara, deoarece “Romania are cea mai mare rata anuala a mortalitatii infantile dintre toate statele membre UE”, in tara noastra inregistrandu-se “7,6 decese la 1.000 de nou-nascuti, cifrele fiind de peste doua ori mai mari fata de media UE”.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri