Angajatul ridica o problema critica. Nu isi primeste zilele de concediu de odihna in numar complet. Angajatorul spune ca nu i le poate acorda din moment ce salariatul s-a aflat in concediu medical minim jumatate din tot anul calendaristic.
Angajatul ameninta cu proces.
Ce se poate face in acest caz? Cine are dreptate? Se iau zilele de concediu de odihna proportional cu zilele lucrate?
Legea nr. 12/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 a adus noi prevederi in modul in care se acorda concediul de odihna.
La stabilirea duratei concediului de odihna anual, se considera perioade de activitate prestata (vechime in munca) cele de:
- concediu medical (incapacitate temporara de munca);
- concediu de maternitate;
- concediu de risc maternal;
- concediu pentru ingrijirea copilului bolnav.
Asadar, perioadele respective nu afecteaza numarul de zile de concediu de odihna la care au dreptul salariatii in fiecare an.
Asadar, angajatul are dreptate. Angajatorul trebuie sa ii acorde toate zilele de concediu de odihna neefectuate. Perioadele de incapacitate temporara de munca nu vor afecta numarul de zile de concediu de odihna.
Ce poate face angajatul? Sa instiinteze responsabilul HR cu privire la prevederile Legii nr. 12 din 2015. Legislatia este deosebit de clara in acest caz iar solutionarea amiabila va ramane intotdeauna cea mai simpla, eficienta si profitabila modalitate de rezolvare a unui conflict.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa ma ajutati cu codul COR pentru functia "DIRECTOR OPERATIONAL" sau sa mi spuneti ce cod COR as putea folosi pentru aceasta functie.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Experienta anterioara dovedita cu adeverinta de la fostul angajator imi acopera necesarul de acte de calificare pentru al angaja pe salariat pentru o anumita functie. O experienta de 10 ani de gestionar dovedita cu adeverinta de la fostul angajator unde a avut pe contractul de munca functia de gestionar este suficienta pentru al angaja pe un post similar de gestionar?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O angajata care se afla in concediu crestere copil pana la varsta de 2 ani a intrat in concediu in aprilie 2023, iar in septembrie 2024 a solicitat incetarea contractului de munca cu societatea noastra cu acordul partilor art. 55. Intrebare: 1. Cum putem proceda in acesta situatie ? incetam suspendarea in Revisal si ii incetam contractul? Si ce articol putem selecta? 2. Cum ii este influentat concediu de crestere copil, daca ii inceteaza contractul? Dar pe viitor ce efecte va avea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<