Angajatul ridica o problema critica. Nu isi primeste zilele de concediu de odihna in numar complet. Angajatorul spune ca nu i le poate acorda din moment ce salariatul s-a aflat in concediu medical minim jumatate din tot anul calendaristic.
Angajatul ameninta cu proces.
Ce se poate face in acest caz? Cine are dreptate? Se iau zilele de concediu de odihna proportional cu zilele lucrate?
Legea nr. 12/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 a adus noi prevederi in modul in care se acorda concediul de odihna.
La stabilirea duratei concediului de odihna anual, se considera perioade de activitate prestata (vechime in munca) cele de:
- concediu medical (incapacitate temporara de munca);
- concediu de maternitate;
- concediu de risc maternal;
- concediu pentru ingrijirea copilului bolnav.
Asadar, perioadele respective nu afecteaza numarul de zile de concediu de odihna la care au dreptul salariatii in fiecare an.
Asadar, angajatul are dreptate. Angajatorul trebuie sa ii acorde toate zilele de concediu de odihna neefectuate. Perioadele de incapacitate temporara de munca nu vor afecta numarul de zile de concediu de odihna.
Ce poate face angajatul? Sa instiinteze responsabilul HR cu privire la prevederile Legii nr. 12 din 2015. Legislatia este deosebit de clara in acest caz iar solutionarea amiabila va ramane intotdeauna cea mai simpla, eficienta si profitabila modalitate de rezolvare a unui conflict.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<