Angajatul ridica o problema critica. Nu isi primeste zilele de concediu de odihna in numar complet. Angajatorul spune ca nu i le poate acorda din moment ce salariatul s-a aflat in concediu medical minim jumatate din tot anul calendaristic.
Angajatul ameninta cu proces.
Ce se poate face in acest caz? Cine are dreptate? Se iau zilele de concediu de odihna proportional cu zilele lucrate?
Legea nr. 12/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 a adus noi prevederi in modul in care se acorda concediul de odihna.
La stabilirea duratei concediului de odihna anual, se considera perioade de activitate prestata (vechime in munca) cele de:
- concediu medical (incapacitate temporara de munca);
- concediu de maternitate;
- concediu de risc maternal;
- concediu pentru ingrijirea copilului bolnav.
Asadar, perioadele respective nu afecteaza numarul de zile de concediu de odihna la care au dreptul salariatii in fiecare an.
Asadar, angajatul are dreptate. Angajatorul trebuie sa ii acorde toate zilele de concediu de odihna neefectuate. Perioadele de incapacitate temporara de munca nu vor afecta numarul de zile de concediu de odihna.
Ce poate face angajatul? Sa instiinteze responsabilul HR cu privire la prevederile Legii nr. 12 din 2015. Legislatia este deosebit de clara in acest caz iar solutionarea amiabila va ramane intotdeauna cea mai simpla, eficienta si profitabila modalitate de rezolvare a unui conflict.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rugam sa ne confirmati daca se poate aplica solicitarea de mai jos. Avem cativa angajati care solicita banii de concediu in avans, urmand ca zilele de concediu sa le foloseasca pana la sfarsitul anului curent. Avand in vedere ca firma este dispusa sa plateasca banii de concediu in avans, va rugam confirmati cum se poate aplica acesta solicitare conform Codului muncii. Se pot vira aceste sume in avans, si sa retina pe parcursul anului in momentul cand se ponteaza zilele de concediu?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Care este procedura legala in cazul angajarii unui cetatean roman, domiciliat in strainatate, avand ca act de identitate pasaportul romanesc? Societatea angajatoare are sediul in Romania, dar presteaza servicii in strainatate. Locul prestarii serviciului este in tara de domiciliu actual al viitorului salariat. Sunt necesare documente suplimentare in cazul unei astfel de angajari? Va rugam sa ne comunicati care sunt etapele procedurii de angajare si conditiile de impozitare.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Este obligatorie intocmirea condicii de prezenta cu semnatura angajatului la venirea si plecarea din unitate? In cazul telemuncii cum trebuie intocmit pontajul?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<