Angajatul ridica o problema critica. Nu isi primeste zilele de concediu de odihna in numar complet. Angajatorul spune ca nu i le poate acorda din moment ce salariatul s-a aflat in concediu medical minim jumatate din tot anul calendaristic.
Angajatul ameninta cu proces.
Ce se poate face in acest caz? Cine are dreptate? Se iau zilele de concediu de odihna proportional cu zilele lucrate?
Legea nr. 12/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 a adus noi prevederi in modul in care se acorda concediul de odihna.
La stabilirea duratei concediului de odihna anual, se considera perioade de activitate prestata (vechime in munca) cele de:
- concediu medical (incapacitate temporara de munca);
- concediu de maternitate;
- concediu de risc maternal;
- concediu pentru ingrijirea copilului bolnav.
Asadar, perioadele respective nu afecteaza numarul de zile de concediu de odihna la care au dreptul salariatii in fiecare an.
Asadar, angajatul are dreptate. Angajatorul trebuie sa ii acorde toate zilele de concediu de odihna neefectuate. Perioadele de incapacitate temporara de munca nu vor afecta numarul de zile de concediu de odihna.
Ce poate face angajatul? Sa instiinteze responsabilul HR cu privire la prevederile Legii nr. 12 din 2015. Legislatia este deosebit de clara in acest caz iar solutionarea amiabila va ramane intotdeauna cea mai simpla, eficienta si profitabila modalitate de rezolvare a unui conflict.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<