Angajatii din sectorul public nu vor mai primi vouchere de vacanta in 2021, dar se maresc pensiile. Informatia a fost confirmata de Ludovic Orban, dupa sedinta PNL.
Decizia de a se renunta la vouchere de vacanta in 2021 a fost luata cu acordul coalitiei guvernamentale, a anuntat Ludovic Orban. Asadar, PNL-USR-PLUS-UDMR au hotarat luni ca bugetarii nu vor mai primi cei 1850 lei pentru vacante in Romania.
"Raman valabile voucherele de vacanta emise anterior si care pot fi folosite in cursul anului 2021. (...) Nu se emit noi vouchere de vacanta, pentru ca sunt vouchere de vacanta care sunt valabile in continuare in cursul anului 2021", a spus Orban.
Potrivit acestuia, in privinta gratuitatilor pentru studenti, a sporurilor si indemnizatiei de hrana pentru bugetari nu s-a luat o decizie.
"Am discutat sa se faca o analiza a tuturor tipurilor de sporuri, dar nu am luat o decizie legata de sporturi. Deocamdata, urmeaza ca pe baza analizei sa se ia o decizie justa. (...) Exista o decizie legata de sporul de 30% care a fost acordat Prefecturilor si care nu se va mai plati odata cu adoptarea bugetului de stat", a precizat liderul PNL.
El a adaugat ca obiectivul este de a se construi un buget de stat care sa respecte tinta de deficit convenita atat la nivel politic, cat si in negocierile la nivel european, "in jurul procentului de 7%".
Cresc, insa, pensiile!
"Exista o decizie luata cu privire la pensii. Pensiile vor creste de la data de 1 ianuarie 2022. La baza cresterii punctului de pensie sta formula care a existat in Legea 263 si anume compensarea proportiei de suta la suta a pierderii puterii de cumparare ca urmare a inflatiei si, de asemenea, cresterea puterii de cumparare prin cresterea punctului de pensie cu 50% din cresterea salariului brut pe economie", a spus Orban, la Parlament, dupa sedinta coalitiei de guvernare.
Intrebat daca in acest an nu va mai fi o alta crestere a punctului de pensie, decat cea de anul trecut, Orban a spus: "Cu siguranta, punctul de pensie va creste de la 1 ianuarie 2022".
Potrivit liderului PNL, "sistemul de a creste punctul de pensie in iulie - septembrie a provocat foarte multe anomalii si foarte multe discrepante in ceea ce priveste cuantumul pensiei la categorii de pensionari cu o contributivitate similara".
"Sigur, am discutat si de procedura de recalculare a punctului de pensie, astfel incat sa se faca dreptate pentru pensionari, o procedura care incepe si care se va derula intr-un ritm cat de alert este posibil. Procedura de recalculare urmareste un lucru foarte simplu, si anume: daca un pensionar are o contributie similara, sa aiba aceeasi pensie, indiferent de anul in care s-a pensionat", a afirmat Orban.
Referindu-se la pensiile speciale, Orban a amintit ca in planul Guvernului exista ca obiectiv realizarea unui proiect de lege al pensiilor, care va cuprinde si reglementari privitoare la pensiile speciale, pensiile de serviciu, pensiile ocupationale.
Guvernul va actiona conform deciziilor luate in cadrul coalitiei de guvernare, asadar vouchere de vacanta cu siguranta nu vor mai fi acordate.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<