Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vouchere de vacanta in 2023. Noutati si clarificari privind tratamentul fiscal

Vouchere de vacanta in 2023. Noutati si clarificari privind tratamentul fiscal
Anul 2023 vine cu mai multe modificari fiscale semnificative. In acest articol va prezentam ce se intampla cu voucherele de vacanta in 2023 si aducem mai multe clarificari legislative referitoare la tratamentul fiscal aplicat in cazul lor.

Conform art. 1 alin. (9) din OUG 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanta: (9)Angajatul care beneficiaza de vouchere de vacanta nu mai beneficiaza de prima de vacanta in cursul anului fiscal sau de bilete de odihna, acordate potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare.

Astfel, prevederea legala citata interzice cumulul voucherelor de vacanta cu prima de vacanta. In privinta serviciilor turistice, nu este reglementata o interdictie privind cumulul acestora cu voucherele de vacanta.
 
Conform art. 3 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a OUG 8/2009 privind acordarea tichetelor de vacanta aprobate prin HG 215/2009:

Art. 3. -(1) Angajatorii, dupa caz, impreuna cu organizatiile sindicale legal constituite sau reprezentantii beneficiarilor, vor stabili, prin contractele colective de munca, respectiv prin regulamente interne, reguli privind modul de acordare a primei de vacanta sub forma voucherelor de vacanta, care sa prevada:
a)numarul beneficiarilor din unitate care pot primi vouchere de vacanta si nivelul sumelor care se acorda beneficiarilor sub forma voucherelor de vacanta, tinand seama de posibilitatile financiare proprii ale angajatorilor;

b) categoriile de beneficiari care primesc vouchere de vacanta;

c) forma suportului pe care sunt emise voucherele de vacanta, respectiv suport electronic si/sau hartie.
Angajatorul va cuprinde in bugetele de venituri si cheltuieli, aprobate potrivit legii, intr-opozitie distincta de cheltuieli, denumita «Vouchere de vacanta», sumele destinate acoperirii valorii nominale a voucherelor de vacanta.

Astfel, voucherele de vacanta se stabilesc prin contractul colectiv de munca. In lipsa contractului colectiv de munca se va incheia un acord cu sindicatul sau, daca in unitate nu exista sindicat, cu reprezentantii salariatilor, iar in baza acordului voucherele se vor mentiona in regulamentul intern.  Aceste documente vor cuprinde elementele mai sus mentionate.

Voucherele de vacanta acordate potrivit legii nu se cuprind in baza de calcul al contributiilor sociale conform art.142 lit. r) din Codul fiscal:
Nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale urmatoarele:   r) biletele de valoare sub forma tichetelor de masa, voucherelor de vacanta, tichetelor cadou, tichetelor de cresa, tichetelor culturale, acordate potrivit legii.

Contributia la sistemul de sanatate nu se datoreaza pentru voucherele acordate potrivit legii in baza art. 157 alin. (2) din Codul fiscal:
(2)Nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate sumele prevazute la art. 76 alin. (4)  lit. d), art. 141 lit. d) si art. 142.

Contributia asiguratorie pentru munca  nu se datoreaza pentru voucherele de vacanta acordate potrivit legii in baza art. 220^4 alin. (2) din Codul fiscal:
„(2)Nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiei asiguratorie pentru munca sumele prevazute la art. 142.”

Astfel, voucherele de vacanta nu intra in baza de calcul al contributiilor sociale daca sunt acordate potrivit legii. Prin urmare, trebuie vazut ce inseamna potrivit legii.

Conform art. 1 alin. (4) din OUG 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanta nivelul maxim al sumelor care pot fi acordate salariatilor sub forma de vouchere de vacanta de catrealti angajatori decat cei prevazuti la alin. (2) (altii decat institutiile publice) reprezinta contravaloarea a maximum sase salarii de baza minime brute pe tara, garantate in plata, pentru un salariat, in decursul unui an fiscal. Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este cel stabilit in conditiile legii.

Astfel, in anul 2022 cuantumul voucherelor de vacanta ce se poate acorda fara contributii sociale este de 18.000 (3.000 lei x 6 unde 3000 reprezinta salariul de baza minim brut pe tara in anul 2023).

Pentru salariat reprezinta avantaj in natura la stabilirea impozitului pe venit in baza art 76 alin. (3) lit. h) – se calculeaza impozit pe venit indiferent de valoare.

In ceea ce priveste serviciile turistice, conform art. 76 alin. (4) lit. a) pct. III si art. 142 lit. b) din Codul fiscal nu sunt venituri impozabile si nu sunt taxabile cu contributii sociale, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru angajatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator, astfel cum este prevazut in contractul de munca, regulamentul intern, sau primite in baza unor legi speciale si/sau finantate din buget, este neimpozabila, in masura in care valoarea totala a acestora nu depaseste intr-un an fiscal, pentru fiecare angajat, nivelul unui castig salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul in care au fost acordate.

Astfel, contravaloarea serviciilor turistice nu intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale in limita de cel mult  un castig salarial mediu brut astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern.

Incepand cu anul 2023 in privinta serviciilor turistice avem doua plafoane:
-plafon 1 – castigul salarial mediu brut din anul 2023
- plafon 2 – 33% din salariu de baza brut al salariatului. Serviciile turistice in suma de un castig salarial mediu brut in anul 2023 impreuna cu veniturile de mai jos (daca salariatul beneficiaza de astfel de venituri) nu pot depasi 33% din salariu de baza al salariatului:

a) prestatiile suplimentare primite de salariati in baza clauzei de mobilitate potrivit legii, altele decat cele prevazute la alin. (2) lit. k), in limita a 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatia de delegare/detasare, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice;

b) contravaloarea hranei acordate de catre angajator pentru angajatii proprii, persoane fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, in alte situatii decat cea prevazuta la alin. (4) lit. c), astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern, in limita valorii maxime, potrivit legii, a unui tichet de masa/persoana/zi, prevazuta la data acordarii, in conformitate cu legislatia in vigoare. La stabilirea plafonului lunar neimpozabil nu se iau in calcul numarul de zile din luna in care persoana fizica desfasoara activitate in regim de telemunca sau munca la domiciliu sau se aflain concediu de odihna/medical/delegare. Prin hrana se intelege hrana preparatain unitati proprii sau achizitionata de la unitati specializate. Prevederile nu sunt aplicabile angajatilor care beneficiaza de tichete de masa, in conformitate cu legislatia in vigoare;

c) cazarea si contravaloarea chiriei pentru spatiile de cazare/de locuit puse de catre angajatori la dispozitia angajatilor proprii, persoane fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern, in limita unui plafon neimpozabil de 20% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata/luna/persoana, in urmatoarele conditii:

(i)angajatul, sotul/sotia acestuia nu detin o locuintain proprietate personala sau in folosintain localitatea in care isi desfasoara activitatea;

(ii)spatiul de cazare/de locuit se aflain unitatile proprii, inclusiv de tip hotelier sau intr-un imobil inchiriat in acest scop de la o terta persoana, de catre angajator;

(iii)contractul de inchiriere dintre angajator si terta persoana este incheiat in conditiile legii;

(iv)plafonul neimpozabil se acorda unuia dintre soti, in cazul in care ambii soti desfasoara activitate in aceeasi localitate, la acelasi angajator sau la angajatori diferiti, pe baza declaratiei pe propria raspundere a acestuia.

La determinarea plafonului de 20% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se ia in calcul valoarea cea mai mica a salariului minim brut pe tara, in vigoare in luna pentru care se acorda avantajele.
Verificarea indeplinirii conditiilor se efectueaza pe baza documentelor justificative si constituie responsabilitatea angajatorului;

e) contributiile la un fond de pensii facultative potrivit Legii nr. 204/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, si cele reprezentand contributii la scheme de pensii facultative, calificate astfel in conformitate cu legislatia privind pensiile facultative de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, administrate de catre entitati autorizate stabilite in state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, suportate de angajator pentru angajatii proprii, in limita a 400 euro anual pentru fiecare persoana;

f) primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de angajator pentru angajatii proprii, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro, pentru fiecare persoana;

g) sumele acordate angajatilor care desfasoara activitati in regim de telemunca pentru sustinerea cheltuielilor cu utilitatile la locul in care angajatii isi desfasoara activitatea, precum electricitate, incalzire, apa si abonamentul de date, si achizitia mobilierului si a echipamentelor de birou, in limitele stabilite de angajator prin contractul de munca sau regulamentul intern, in limita unui plafon lunar de 400 lei corespunzator numarului de zile din luna in care persoana fizica desfasoara activitate in regim de telemunca. Sumele sunt acordate fara necesitatea de prezentare a documentelor justificative.

Decontarea serviciilor turistice trebuie sa fie reglementata prin contractul de munca sau regulamentul intern si sa fie aferenta perioadei in care salariatul se afla in concediu de odihna.

Voucherele de vacanta nu vor intra in plafonul de 33%.

Explicatiile detaliate sunt oferite de specialistii site-ului Portal Codul Muncii

Portal Codul Muncii contine toate noutatile din Legislatia Muncii
consultanta si raspunsuri detaliate de la experti

Testeaza si tu GRATUIT cel mai cunoscut site de legislatia muncii din Romania!

...CLICK AICI pentru a vedea tot ce ofera site-ul

Portal Codul Muncii - consultanta personalizata la superlativ
25 de experti la dispozitia ta. 24 de ore din 24, 7 zile pe saptamana, 365 de zile pe an!

 

Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 03 Ianuarie 2023
Votati articolul "Vouchere de vacanta in 2023. Noutati si clarificari privind tratamentul fiscal":
Rating:

Nota: 3.9 din 5 din 10 voturi
Urmareste-ne pe Google News

ARTICOLE SIMILARE

Mai multe articole despre vouchere de vacanta 2023
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!

Modificarile din

Contractele Civile si Actele Comerciale

se aplica deja!

Descarcati GRATUIT Raportul Special

"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016