Premierul Romaniei, Florin Citu, a fost denuntat la DNA in legatura cu scandalul angajatilor Executivului care au folosit resurse publice pentru campania interna a PNL.
"Am venit pentru a depune un denunt pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, cu privire la faptul ca doamna consilier de stat Mioara Costin si-a incalcat atributiile de serviciu prevazute in art. 436 din Codul administrativ (...). Incepand cu anul 2019, noi avem aceasta interdictie expresa prevazuta in Codul administrativ, care ne spune negru pe alb ca un functionar public, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu se poate implica in lupta politica. O poate face in timpul liber, dar nu prin actele de serviciu (...) Noi avem un document care, pana la acest moment, nu a fost asumat. Pentru ca nimeni nu s-a sesizat pe aceasta chestiune, membrii Comunitatii Declic si-au asumat acest demers. Urmeaza sa se lamureasca in ce masura documentul provine de la Guvern, asa cum exista aparenta la acest moment, si in ce masura angajarea doamnei consilier a fost facuta pe criterii care privesc exercitarea functiei de consilier de stat", a declarat un avocat.
Avocatul a precizat ca plangerea penala il vizeaza si pe premierul Florin Citu, pentru instigare la abuz in serviciu, deoarece acesta este singurul care a profitat de pe urma acelui document.
Pe de alta parte, avocatul a explicat ca exista asemanari, dar si diferente intre acest caz si cel al fostului presedinte al PSD Liviu Dragnea, condamnat pentru angajarea a doua consiliere de la DGASPC Teleorman la sediul partidului.
"Exista niste diferente substantiale, care ar consta in faptul ca, din ceea ce stiu eu, in cazul Dragnea cele doua angajate nu au prestat deloc munca la Directia Copilului, unde erau angajate, au semnat in fals pontaje si alte documentele si de fapt s-au aflat la sediul PSD. In cazul de fata, doamna consilier de stat era la sediul Guvernului si ea a lucrat efectiv acolo. O asemanare ar fi ca, in ambele cazuri, vorbim de un angajat al statului, un functionar public, care se implica intr-o lupta politica", a spus avocatul.
La randul sau, un reprezentant al Comunitatii Declic a declarat ca este trist faptul ca procurorii nu s-au sesizat in acest caz si trebuie ca acest lucru sa il faca cetatenii.
Purtatorul de cuvant al PSD, senatorul Radu Oprea, a declarat vineri, la Ploiesti, ca premierul Florin Citu a devenit "penal" dupa depunerea denuntului la DNA de catre reprezentantii Comunitatii Declic si ii cere presedintelui Klaus Iohannis sa aiba asupra acestui subiect iesiri publice similare celor din trecut.
"De astazi, se pare ca domnul premier Citu va deveni penal in acceptiunea presedintelui Iohannis. Tinem minte cum spunea mai demult ca cine are o plangere penala deja este penal pentru ca organizatia Declic ar trebui sa depuna astazi (...) plangerea penala pentru faptul ca domnul premier Citu a folosit resursele guvernamentale pentru campania interna in PNL. (...) Asteptam sa vedem domnul presedinte Iohannis cum va actiona. Nu il banuim de dubla masura. Ne dorim ca domnia sa sa trateze lucrurile in mod egal si sa aiba aceleasi pozitii publice cum le-a avut si in trecut", a spus Oprea, intr-o conferinta de presa.
El a aratat ca mai exista si alte argumente care pot sustine un denunt la DNA.
"Sunt suficiente motive, nu numai acesta, cat si faptul ca a chemat primarii pentru a promite bani discretionar doar catre acele primarii care il vor sustine in aceasta cursa interna. Avem argumente date de anexa 7.03 de la Legea bugetului de stat si celelalte actiuni si pozitii publice ale domnului Citu, astfel incat domnia sa sa se retraga din functia de premier foarte rapid", a mai spus purtatorul de cuvant al PSD.