
Premierul Florin Citu anunta ca Legea salarizarii unitare va fi refacuta in acest an, intrucat nu este de acord cu "aberatiile votate de PSD".
"Anul acesta refacem Legea salarizarii unitare si pornim de acolo. Nu am fost de acord cu acea lege, nu am votat-o in Parlament. Nu sunt de acord cu aberatiile pe care le-au votat cei de la PSD in Parlament si s-a vazut clar ca au dus Romania intr-o directie gresita si au subrezit stabilitatea fiscala a tarii. Nu mai spun de ce analize primeam de la agentiile de rating referitoare la Legea pensiilor sau Legea salarizarii, (...) ca nu sunt sustenabile, ca Romania poate sa intre in incapacitate de plata. In momentul in care am oprit acel dezmat, s-a schimbat tonul acestor agentii de rating. (...) Ceea ce se va intampla cu salarizarea in sectorul bugetar vom sti exact dupa ce vom avea Legea salarizarii unitare. Exista un grup de lucru deja format in acest sens", a afirmat Florin Citu.
Referindu-se la sporurile salariale, Citu a precizat ca acestea au fost de 26,7 miliarde de lei in anul 2020.
"Anvelopa salariala este de 109,5 miliarde de lei, sporurile pentru conditii de munca si alte sporuri - 9,8% din total anvelopa salariala. Potrivit art. 25, alin. 1 al Legii 153/2017 (Legea cadru privind salarizarea personalului platit din fonduri publice - n.r.), partea variabila a salariului contine si indemnizatii, premii si alte adaosuri, care nu ar trebui sa depaseasca 30% din suma salariului de baza la nivelul unei institutii publice. Amintesc ca nu am votat acea lege nici eu, nici colegii mei din PNL. Deci, nu sustinem acea forma a legii si de aceea am venit public si am spus ca nu sustinem acele sporuri care sunt date pe tot felul de criterii, dar niciunul pe criterii de performanta. Daca luam partea variabila din anvelopa salariala, vedem ca aceasta a fost de 26,7 miliarde de lei in anul 2020, aproximativ 24,4% din total anvelopa salariala", a adaugat Citu.
Premierul a amintit ca au fost pastrate pentru 2021 cheltuielile cu salariile personalului la nivelul lui decembrie 2020. "Nu facem niciun rabat la acest lucru", a spus Citu.
"Nu voi contacta niciodata FMI pentru imprumut"
Florin Citu a mai spus ca nu va fi nevoie de imprumuturi de la FMI si ca nu ii va contacta niciodata.
"Nu, niciodata. Si va spun: anul trecut am reusit sa finantam - si a fost o premiera - un deficit de 9,8% din PIB fara nicio institutie internationala. Ne-am dus pe pietele internationale, de fiecare data ne-am imprumutat mai ieftin decat se imprumutau PSD-istii intr-o perioada economica fara criza", a declarat Citu la Palatul Victoria.
El a subliniat ca actualul Executiv este, astfel, "un guvern credibil".
"Continuam exact ceea ce am inceput anul trecut (...), in aceeasi directie. Nu vom avea probleme de capacitate de plata. Vom merge mai departe, daca ne tinem de programul de reforme. In momentul in care deraiem de la programul de reforme si devenim iarasi politicieni, vom avea probleme", a spus premierul.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<