Intrebare: In cazul unui bilet la ordin care poarta semnatura reprezentantului legal, care insa a fost furat si completat de o terta persoana (impotriva careia am formulat plangere penala) a fost introdus la plata, iar mai apoi pusa executare silita.
Care este procedura si temeiul contestarii executarii, Codul de procedura civila sau legea speciala?
Dar temeiul suspendarii?
Raspuns: Atat contestatia la executare cat si temeiul pentru suspendarea executarii sunt prevazute de codul de procedura civila, respectiv, art. 399 si urm. Suspendarea executarii o veti cere in temeiul art. 403 Cod de procedura civila cu depunerea cautiunii. Pentru a se judeca de urgenta suspendarea executarii, veti formula separat o cerere de suspendare a executarii unde veti mentiona si motivul pentru care doriti sa se judece de urgenta cererea de suspendare. In ambele cereri insa veti mentiona si legea speciala ca temei si motivare, aratand ca nu datorati nimic, biletul la ordin fiind un fals, cu toate ca poarta semnatura reprezentantului legal si, prin urmare trebuie sa solicitati si anularea tututror formelor de executare precum si executarea in sine.
Este necesar sa obtineti si un document de la organul de cercetare penala care sa confirme ca exista o plangere penala care este pe rol, partea impotriva careia ati formulat plangere precum si infractiunile de care este acuzata. In cadrul cercetarilor banuiesc ca ati solicitat si proba cu expertiza de specialitate pentru a se stabili cine a completat biletul la ordin, din moment ce numai semnatura apartine reprezentantului legal. Era necesar sa declarati ca a fost furat sau pierdut biletul la ordin in momentul cand ati constatat acest lucru, si mai inainte ca sa fie folosit. Totusi, daca situatia nu a decurs astfel si nu aveti o declaratie, conform Regulamentului BNR, atunci nu puteti decat astepta solutionarea de catre organul de cercetare penala a plangerii dumneavoastra. In orice situatie, si chiar in cadrul contestatiei la executare va puteti folosi de o expertiza tehnica de specialitate si orice alte dovezi pentru a proba ineficacitatea biletului la ordin si a obtine anularea executarii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<