Notiunea mandatului fara reprezentare se regaseste la art. 2039 Cod civil:
„(1) Mandatul fara reprezentare este contractul in temeiul c aruia o parte, numita mandatar, incheie acte juridice in nume propriu, dar pe seama celeilalte p arti, numita mandant, si isi asuma fata de terti obligatiile care rezult a din aceste acte, chiar daca tertii aveau cunostinta despre mandat.”.
Situatie 1. O Asociatie imputerniceste o terta persoana sa cumpere un imobil, iar aceasta il cumpara in nume propriu, avand in vedere ca executa un mandat fara reprezentare. Ulterior intabuleaza dreptul de proprietate in numele sau . Constituie acesta un refuz de a transmite bunul? Cum pot ceilalti membri sa-l oblige pe mandatar sa transmita imobilul Asociatiei?
Solutie: Dreptul de proprietate este supus formalitatilor de publicitate imobiliara, astfel ca imediat dupa dobandirea dreptului de proprietate, acest drept este intabulat si intabularea nu poate fi considerata ca refuz al mandatarului de a transmite bunul. Doar daca exista certitu dinea ca mandatarul refuze sa predea bunul, Asociatia va putea formula actiune in inst anta solicitand pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de act de transmitere a bunului dobandit, conform art. 2041 al. (2) Cod civil.
Situatie 2. Un mandatar care executa un mandat fara reprezentare incaseaza sumele de la diversi clienti, intr-un cont deschis in vederea executarii mandatului. Impotriva mandatarului se porneste executare silita pentru o datorie personala si se popresc sumele existente in contul acestuia. Ce poate face mandantul pentru a -si recupera sumele de bani existente in contul poprit?
Solutie: In temeiul art. 399 Cod procedura civila se poate introduce de catre man dant o contestatie la executare si suspendarea executarii pana la solutionarea con testatiei, conform art. 403 alin. (1) Cod procedura civila.
In cazuri urgente, se poate solicita si suspendarea provizorie a executarii, in temeiul art. 403 alin. (4) Cod procedura civila. In contestatie, mandantul va arata ca sumele poprite nu sunt ale mandatarului executat ci sunt ale sale, conform contractului de mandat , iar conform art. 2042 Cod civil, creditorii mandatarului nu pot urmari bunurile dobandite de acesta in nume propriu, dar pe seama mandantului, daca mandatul fara reprezentare are data certa si aceasta este anterioara luarii oricarei masuri asiguratorii sau de executare.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<