Notiunea mandatului fara reprezentare se regaseste la art. 2039 Cod civil:
„(1) Mandatul fara reprezentare este contractul in temeiul c aruia o parte, numita mandatar, incheie acte juridice in nume propriu, dar pe seama celeilalte p arti, numita mandant, si isi asuma fata de terti obligatiile care rezult a din aceste acte, chiar daca tertii aveau cunostinta despre mandat.”.
Situatie 1. O Asociatie imputerniceste o terta persoana sa cumpere un imobil, iar aceasta il cumpara in nume propriu, avand in vedere ca executa un mandat fara reprezentare. Ulterior intabuleaza dreptul de proprietate in numele sau . Constituie acesta un refuz de a transmite bunul? Cum pot ceilalti membri sa-l oblige pe mandatar sa transmita imobilul Asociatiei?
Solutie: Dreptul de proprietate este supus formalitatilor de publicitate imobiliara, astfel ca imediat dupa dobandirea dreptului de proprietate, acest drept este intabulat si intabularea nu poate fi considerata ca refuz al mandatarului de a transmite bunul. Doar daca exista certitu dinea ca mandatarul refuze sa predea bunul, Asociatia va putea formula actiune in inst anta solicitand pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de act de transmitere a bunului dobandit, conform art. 2041 al. (2) Cod civil.
Situatie 2. Un mandatar care executa un mandat fara reprezentare incaseaza sumele de la diversi clienti, intr-un cont deschis in vederea executarii mandatului. Impotriva mandatarului se porneste executare silita pentru o datorie personala si se popresc sumele existente in contul acestuia. Ce poate face mandantul pentru a -si recupera sumele de bani existente in contul poprit?
Solutie: In temeiul art. 399 Cod procedura civila se poate introduce de catre man dant o contestatie la executare si suspendarea executarii pana la solutionarea con testatiei, conform art. 403 alin. (1) Cod procedura civila.
In cazuri urgente, se poate solicita si suspendarea provizorie a executarii, in temeiul art. 403 alin. (4) Cod procedura civila. In contestatie, mandantul va arata ca sumele poprite nu sunt ale mandatarului executat ci sunt ale sale, conform contractului de mandat , iar conform art. 2042 Cod civil, creditorii mandatarului nu pot urmari bunurile dobandite de acesta in nume propriu, dar pe seama mandantului, daca mandatul fara reprezentare are data certa si aceasta este anterioara luarii oricarei masuri asiguratorii sau de executare.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<