Notiunea mandatului fara reprezentare se regaseste la art. 2039 Cod civil:
„(1) Mandatul fara reprezentare este contractul in temeiul c aruia o parte, numita mandatar, incheie acte juridice in nume propriu, dar pe seama celeilalte p arti, numita mandant, si isi asuma fata de terti obligatiile care rezult a din aceste acte, chiar daca tertii aveau cunostinta despre mandat.”.
Situatie 1. O Asociatie imputerniceste o terta persoana sa cumpere un imobil, iar aceasta il cumpara in nume propriu, avand in vedere ca executa un mandat fara reprezentare. Ulterior intabuleaza dreptul de proprietate in numele sau . Constituie acesta un refuz de a transmite bunul? Cum pot ceilalti membri sa-l oblige pe mandatar sa transmita imobilul Asociatiei?
Solutie: Dreptul de proprietate este supus formalitatilor de publicitate imobiliara, astfel ca imediat dupa dobandirea dreptului de proprietate, acest drept este intabulat si intabularea nu poate fi considerata ca refuz al mandatarului de a transmite bunul. Doar daca exista certitu dinea ca mandatarul refuze sa predea bunul, Asociatia va putea formula actiune in inst anta solicitand pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de act de transmitere a bunului dobandit, conform art. 2041 al. (2) Cod civil.
Situatie 2. Un mandatar care executa un mandat fara reprezentare incaseaza sumele de la diversi clienti, intr-un cont deschis in vederea executarii mandatului. Impotriva mandatarului se porneste executare silita pentru o datorie personala si se popresc sumele existente in contul acestuia. Ce poate face mandantul pentru a -si recupera sumele de bani existente in contul poprit?
Solutie: In temeiul art. 399 Cod procedura civila se poate introduce de catre man dant o contestatie la executare si suspendarea executarii pana la solutionarea con testatiei, conform art. 403 alin. (1) Cod procedura civila.
In cazuri urgente, se poate solicita si suspendarea provizorie a executarii, in temeiul art. 403 alin. (4) Cod procedura civila. In contestatie, mandantul va arata ca sumele poprite nu sunt ale mandatarului executat ci sunt ale sale, conform contractului de mandat , iar conform art. 2042 Cod civil, creditorii mandatarului nu pot urmari bunurile dobandite de acesta in nume propriu, dar pe seama mandantului, daca mandatul fara reprezentare are data certa si aceasta este anterioara luarii oricarei masuri asiguratorii sau de executare.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Salariata are concediul pentru cresterea copil pana la 2 ani. Tatal are 12 luni lucrate in ultimile 24 luni anterior nasterii copilului insa cu interuperi. Se incadreaza pentru a solicita indemnizatie pentru cele 2 luni ale tatalui? Daca nu se incadreaza, mama poate solicita indemnizatie pentru cele 2 luni?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<