Organizatiile FSLI si FSE spun ca testele de saliva din scoli nu respecta regulile sanitare si lanseaza un avertisment.
Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) si Federatia Sindicatelor din Educatie (FSE) "Spiru Haret" solicita Guvernului Romaniei blocarea distributiei testelor din saliva pentru depistarea SARS-CoV-2 si distribuirea in unitatile de invatamant a unor kit-uri individuale, intrucat testele care au ajuns in inspectoratele scolare nu respecta nicio regula de siguranta sanitara.
"Testele din saliva care au ajuns in inspectoratele scolare nu respecta nicio regula de siguranta sanitara, acestea urmand sa fie manipulate de cel putin trei persoane inainte sa ajunga la elevi, in conditiile in care nu toate piesele care formeaza kit-ul sunt ambalate si sigilate individual. Solicitam, pe aceasta cale, Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale din Romania (ANMDMR), cea care a elaborat cerintele de performanta si de reglementare, sa explice cum pot fi aceste teste distribuite catre elevi, respectandu-se in acelasi timp si regulile sanitare.
De asemenea, cerem public Oficiului National pentru Achizitii Centralizate (ONAC) sa prezinte criteriile potrivit carora aceste teste au fost achizitionate si livrate dezmembrate, si nu sub forma de kit individual. Ne intrebam ce a stat la baza luarii unor astfel de decizii si daca aceasta licitatie a respectat legislatia in vigoare?!", se arata intr-un comunicat al celor doua federatii sindicale.
Federatiile sindicale mentionate considera ca Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) trebuia sa se ocupe si de livrarea testelor catre fiecare institutie de invatamant in conditiile in care respectivele contracte au fost semnate de aceasta institutie.
"Intrebarea fireasca pe care si-o pun parintii si cadrele didactice este urmatoarea: institutia care a lansat licitatia, a intocmit corect Caietul de sarcini privind distribuirea acestor teste? Daca a fost intocmit corect, se respecta regulile stabilite? Opinia publica asteapta niste explicatii, urgent! Altfel, aceasta mult asteptata testare risca sa se transforme intr-un mare esec! Cine isi permite sa-si bata joc de sanatatea copiilor si a cadrelor didactice este iresponsabil!", afirma sindicalistii.
Pe de alta parte, sindicatele din invatamant sustin ca au primit numeroase semnale din tara prin care directorii si angajatii din unitatile de invatamant au fost chemati sambata, 27 noiembrie, sa ridice testele, desi ministrul educatiei a dat asigurari cu o zi in urma, pe 26 noiembrie, ca livrarea catre scoli nu se va mai face in aceste zile libere legale.